null Kulttuurimuijan tärpit: sauna, sisu ja kesäteatteriperinne

Puheenvuorot Kolumnisti

Kulttuurimuijan tärpit: sauna, sisu ja kesäteatteriperinne

Suomalaisista mörökölleistä kuoriutuu suven myötä kesäteatteriväkeä: näyttelijöitä, valomiehiä ja muita taiteen tekijöitä. Katsomot täyttyvät lipunostajista, jotka ovat pakanneet mukaansa sekä hellehatun että pilkkihaalarin.

Kun puhutaan hulluista suomalaisista, todisteaineistona käytetään usein eukonkantoa, mämmiä ja Utsjoen aurinkoa. Huomattavasti hämmentävämpi ja leimallisempi osoitus suomalaisesta kansanhulluudesta on kesäteatteriperinne!

Kesäteatterihommiin kiteytyy kaikki olennainen tästä katajaisesta kansasta. Kansasta, joka elää pimeydessä ja kylmässä tuppisuuna valtaosan vuodesta, mutta joka muuttuu täysin toiseksi kalenterin näyttäessä toukokuun loppua. Mörökölleistä kuoriutuu paitsi teatterikävijöitä, myös näyttelijöitä, valomiehiä, kuiskaajia, puvustajia, yhteen hiileen puhaltavia taiteen tekijöitä.

Koulujen loppuessa ympäri Suomen tomutetaan pölyt ”kesäteatteri”-kylttien päältä ja pistetään pystyyn talkoot; korjataan talven jäljiltä katsomon portaat, jaetaan mainosjulisteet, maalataan kulissit, parsitaan roolivaatteet ja lopulta myydään liput ja väliaikapullat. Ne kanssakansalaiset, jotka eivät itse näyttämölle nouse, istuvat puolestaan katsomossa säässä kuin säässä ja taputtavat. Kansalaistaitoihin kuuluu, että suomalainen osaa pakata kesäteatteriin mukaan sekä hellehatun että pilkkihaalarit.

Kansalaistaitoihin kuuluu, että suomalainen osaa pakata kesäteatteriin mukaan sekä hellehatun että pilkkihaalarit.

Suomen sadat kesäteatterit vetävät suvessa katsomoihinsa yhteensä yli miljoona lipunostajaa. Tämä kansan sivistykseksi ja yhdistysten rahoitukseksi aikanaan perustettu huvi palvelee tarkoitustaan vielä 2010-luvulla. Kesäteatterit houkuttelevat paikalle sellaisetkin kansalaiset, jotka onnistuneesti väistelevät kulttuuririentoja muut 364 päivää vuodesta. Ohjelmistot niin ammattilais- kuin harrastajavetoisissa kesäteattereissa ovat keveitä, mutta monipuolisia ja perus härmäläinen on nähnyt ulkoilmanäyttämöillä elämänsä aikana joukon kotimaisia klassikoita, eurooppalaisia farsseja ja klassisia murhamysteerejä.

Kesäteatterissa on konseptina jotain ainutlaatuisen kansantajuista; se hirvittää harvaa, mutta antaa syyn laittaa ne vähän paremmat lomasandaalit jalkaan ja osallistua. Voi myös toki olla, että kesäteatterin tenho pohjaa väliaikamakkaraan ja tukkuketsuppiin tai suomalaisten salaiseen viehtymykseen kertakäyttösadetakkeihin ja hyttyskarkotteisiin. Oli miten oli, kesäteatteritraditio tulisi laittaa samaan aineettomien asioiden vitriiniin kuin suomalainen sisu ja saunakulttuuri.

 

Kokeilunhaluiselle:
Hyvät kengät jalkaan ja katsomaan kesäistä Helsinkiä uusin silmin; Remote Helsinki on kaupunkikierros ja esitys samassa paketissa. Yleisöä ohjaa kuulokkeiden kautta tekoäly, joka saa pohtimaan katsoja-kokijan suhdetta teknologiaan ja kanssaihmisiin. Kaupungin liepeille ja jättömaille vie puolestaan heinäkuussa Toisissa tiloissa -kollektiivin Avalokiteshvara Superclusters -esitys, jonka luvataan olevan ennen kokematon kesäteatterielämys.

Lapsille ja heidän aveceilleen:
Pääkaupunkiseudun lastenteatteritarjonta luottaa kirja- ja elokuvamaailmoista tuttuihin kavereihin: Espoon Teatteri Hyökyvuoressa seikkailevat Risto Räppääjä ja Nuudelipää, Tikkurilan Teatterissa Vantaalla hurmaavat Uppo-Nalle ja Rohkea Reeta. Helsingin puolella Puotilan kesäteatterissa on tarjolla Herra Hakkaraisen suuri urheiluesitys.

Kotimaisten klassikkojen ystäville:
Suomen 100-vuotissynttärit palvelevat kotimaisten klassikoiden ystäviä myös kesäteattereissa: Suomenlinnan kesäteatterin huikeissa puitteissa nähdään Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Vantaan Näyttämöllä on tartuttu Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -sarjaan ja Taivallahden kesäteatterissa lauletaan Tukkijoella

Jotain erilaista koko perheelle
Helsinkiläisen Teatteri Tuikkeen Veden alla -nukketeatteriseikkailu on sanaton ja visuaalinen esitys, ja sopii näin ollen myös ulkomaan serkuille ja muille erikielisille kesävieraille.

Piipahda myös kesämökkikuntasi teatterissa tai roadtrippaa kiinnostavan näytelmän perässä kesä-Suomeen. Kesäteatterien ohjelmistot kattavasti täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kulttuurimuijan tärpit: Parhaat lomakokemukset löytyvät yllättävän läheltä

Puheenvuorot Kolumnisti

Matkalle loma-Suomeen kannattaa pakata vaellus- ja tanssikengät. Pääkaupunkiseudulta saa kerättyä monta kesäklassikkoa.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.