Kun läheinen kuolee, muista nämä käytännön asiat
Mitä käytännön asioita surun keskellä on hoidettava? Tässä on muistilista avuksi.
1. Kuoleman tapahduttua
* Jos kuolemantapaus sattuu muualla kuin sairaalassa, ilmoita asiasta mahdollisimman pian lääkärille tai poliisille. Lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen ja hautausluvan, joista kannattaa pyytää muutama kopio.
* Tieto kuolemasta välittyy lääkärin kautta väestötietojärjestelmään ja sitä kautta muun muassa viranomaisille ja eläkelaitoksiin.
* Pyydä vainajan kotitalon lippu nostettavaksi puolitankoon.
2. Lähipäivinä
* Tilaa vainajan virkatodistus seurakuntayhtymästä. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sen voi tilata esimerkiksi nettilomakkeella. Ota virkatodistuksesta kopioita. Sen avulla voit hoitaa kuolinpesän asioita muun muassa pankissa.
* Selvitä, oliko vainajalla hautaustestamentti tai oliko hän muuten ilmaissut toiveensa hautajaistensa suhteen. Halusiko hän uskonnolliset hautajaiset? Kenen hän toivoi järjestävän ne? Arkkuhautaus vai tuhkaus? Vainajan ilmaisemia toiveita on mahdollisuuksien rajoissa kunnioitettava.
* Suunnittele siunaus- ja muistotilaisuuden luonne, budjetti ja kutsuttavien määrä. Jos vainaja oli varaton, ota yhteys kunnan sosiaalitoimistoon hautausavustuksen järjestämiseksi. Selvitä, maksaako vainajan viimeinen työnantaja tai ammattiliitto hautausavustusta.
* Ota yhteys vainajan kotiseurakuntaan kirkollista hautaamista varten. Varaa aika, paikka ja pappi siunaustilaisuuteen sekä hautapaikka ja aika hautaanlaskua varten. Siunaustilaisuus voidaan pitää seurakunnan kirkossa tai hautausmaan kappelissa. Sovi myös aika siunauskeskustelua varten papin kanssa ja ole yhteydessä kanttoriin siunaustilaisuuden musiikista. Seurakunnasta saa neuvoja hautajaisten järjestämiseen ja tukea suruun.
* Varaa muistotilaisuuden paikka, tarjoilut ja ohjelma. Suunnittele kuolinilmoitus ja sovi lehden kanssa sen julkaisusta tai laadi internetiin muistosivut. Voit hoitaa nämä asiat itse tai ostaa palvelut hautaustoimistolta.
* Ota yhteys hautaustoimistoon arkun, mahdollisen uurnan ja arkkuvaatteiden hankkimiseksi sekä vainajan kuljetusten ja vastaavien asioiden järjestämiseksi. Tilaa kukat. Voit kysyä seurakunnasta lainaksi arkkualbaa.
3. Seuraavina viikkoina
* Peru lehtitilaukset, sulje kännykkäliittymä ja muut palvelut sekä lakkauta vainajan sähköposti, Facebook- ja Twitter-sivu tai muuta ne muistosivuiksi. Ohjeet löytyvät kunkin palvelun ohjesivustolta. Mitätöi vainajan passi ja muut henkilöllisyystodistukset. Kuoleta luottokortit, jolloin myös niiden kautta tehdyt palvelutilaukset kuten Spotify ja Netflix lakkaavat.
* Ilmoita kuolemasta vainajan henkivakuutusyhtiöön. Selvitä vainajan viimeisimmältä työnantajalta tai työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolista, onko hänellä oikeus henkivakuutuskorvaukseen.
* Jos olet oikeutettu perhe-eläkkeeseen, hae eläkettä Kelasta saatavalla perhe-eläkehakemuslomakkeella.
4. Kolmen kuukauden sisällä
* Tee lakisääteinen perunkirjoitus eli kuolinpesän omaisuusluettelo ja veroilmoitus. Perunkirjaa varten tarvitaan sukuselvitys, tiedot kuolinpesän osakkaista ja mahdollisesta testamentista sekä kaikki saatavilla oleva tieto vainajan omaisuudesta, tileistä ja veloista. Apua tähän voit pyytää hautaus- tai lakiasiaintoimistosta.
5. Vuoden sisällä
* Hautaa vainajan tuhkat joko hautausmaalle, sirottelualueelle tai muulle maa- tai vesialueelle sen omistajan tai haltijan luvalla.
* Valitse ja tilaa hautamuistomerkki.
Korjaus 29.10: Vainajan virkatodistuksen tilaamisohjeita tarkennettu.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Surevan läheisen nettiopas auttaa byrokratian ja surun kanssa
Ajankohtaista Hyvä elämäUusi nettiopas vastaa kysymyksiin, jotka tulevat tärkeiksi läheisen kuoleman jälkeen.