null Helsingin seurakunnat helpottavat omaisten työtä – jatkossa virkatodistuksen perunkirjoitukseen saa yhdellä tilauksella

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat helpottavat omaisten työtä – jatkossa virkatodistuksen perunkirjoitukseen saa yhdellä tilauksella

Aikaisemmin omaiset saattoivat joutua pyytämään vainajan tietoja usealta eri paikkakunnalta. Nyt tämä työ tehdään Helsingin seurakuntien keskusrekisterissä.

Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä voi 10. helmikuuta alkaen pyytää perunkirjoitusta varten tarvittavan virkatodistuksen yhdellä tilauksella. Virkatodistusta tarvitaan muun muassa perunkirjoitukseen ja siitä käyvät ilmi vainajan puoliso, lapset sekä muuttotiedot.

Omaisten näkökulmasta muutos on merkittävä helpotus, sillä aiemmin virkatodistus vainajasta piti pyytää kaikista seurakunnista, joissa hän on ollut kirjoilla 15 vuotta täytettyään. Helsingissä rekisteripalvelut on tosin keskitetty, joten jos henkilö on ollut kirjoilla vaikka sekä Malmin että Kallion seurakunnissa, virkatodistuksen on voinut pyytää vain Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä.

Uudistus koskettaa monia, sillä monet helsinkiläiset ovat muuttaneet kaupunkiin muualta Suomesta.

– Se on ollut hyvin työlästä, ja kun surun keskellä ollaan, se on vielä lisännyt tilanteen raskautta. Monet ovat antaneet työn ulkopuoliselle kuten juristille, kertoo Helsingin seurakuntien rekisteripäällikkö Emilia Launonen.

Joskus vainajan muuttohistoria on selvinnyt omaisille pala kerrallaan: yksi virkatodistus kertoo, mistä henkilö on muuttanut toiselle paikkakunnalle.

Uudistuksen myötä Helsingin seurakuntien keskusrekisterin työntekijät hankkivat tiedot virkatodistukseen omaisen puolesta myös muualta Suomesta.  Virkatodistuksen saaminen vie Helsingissä useimmiten muutaman viikon.

– Todistukset tehdään tilausjärjestyksessä ja toimitusaika riippuu siitä, paljonko tilauksia on jonossa. Riippuu myös vainajan muuttohistoriasta ja perhesuhteista, kauanko se vie. Joskus menee puoli tuntia, joskus useampi päivä, Launonen sanoo.

Virkatodistuksen voi tilata Helsingin seurakunnista joko verkossa tai soittamalla. Todistus voidaan toimittaa joko sähköisesti tai postitse asiakkaan toiveen mukaan.

Espoossa ja Vantaalla vastaava yhden tilauksen periaate on toiminut jo pidempään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.