null Surevan läheisen nettiopas auttaa byrokratian ja surun kanssa

Ajankohtaista Hyvä elämä

Surevan läheisen nettiopas auttaa byrokratian ja surun kanssa

Uusi nettiopas vastaa kysymyksiin, jotka tulevat tärkeiksi läheisen kuoleman jälkeen.

Mitä tapahtuu läheiseni kuoleman jälkeen? Mille tahoille minun pitää ilmoittaa kuolemasta? Millaisia asiakirjoja tarvitsen asioiden hoitamisesta varten? Mitä pitää tehdä, jos läheinen kuolee ulkomailla tai hän on toisen maan kansalainen?

Läheisen kuolema on yksi elämän raskaimmista tilanteista. Samalla kun surevan omat voimat ovat vähissä, hänen on asioitava lukuisten tahojen kanssa, selvitettävä monia erilaisia kysymyksiä ja tehtävä isojakin päätöksiä.

Digi- ja väestötietovirasto julkaisi toukokuussa Läheisen kuolema -nettioppaan, joka ohjaa läheisensä menettänyttä eteenpäin askel kerrallaan.

Useimmiten läheisensä menettänyt kohtaa kirkon monta kertaa hoitaessaan vainajan asioita.

Oppaan alussa esitetään muutama kartoittava kysymys, joiden avulla oppaan sisältö vastaa tarkemmin omaan tilanteeseen. Välittömästi hoidettavien asioiden lisäksi valikosta löytyy apua muun muassa hautajaisten järjestämiseen, monenlaisten käytännön asioiden hoitamiseen sekä siihen, mistä voi löytää tukea suruun.

Nettiopas luotsaa läheisen menettänyttä esimerkiksi perunkirjoituksen ja perinnönjaon järjestämisessä ja neuvoo perhe-eläkkeen, vakuutuskorvauksien ja tukien hakemisessa. Opas vastaa myös vainajan pankkitilien, laskujen, postien, sopimusten ja sosiaalisen median tilien hoitamista koskeviin kysymyksiin.

Kirkkohallitus on ollut mukana oppaan tekemisessä yhdessä viranomaisten, järjestöjen ja muiden toimijoiden laajan joukon kanssa.

Useimmiten läheisensä menettänyt kohtaa kirkon monta kertaa hoitaessaan vainajan asioita, esimerkiksi varatessaan hautapaikan, järjestäessään hautajaisia, mahdollisessa siunaustilaisuudessa ja muistotilaisuudessa sekä myöhemmin hoitaessaan hautaa.

Sureva läheinen voi pyytää sairaalapapeilta ja seurakunnan työntekijöiltä keskustelutukea tai tukea käytännön kysymyksissä. Kirkko tarjoaa keskustelutukea myös puhelimitse ja netissä.

Seurakunnissa järjestetään läheisen menettäneille tarkoitettuja sururyhmiä, joita toteutetaan usein yhteistyössä järjestöjen kanssa. Joissakin seurakunnissa toimii myös lasten ja nuorten sururyhmiä.

Seurakuntien tarjoaman tuen vastaanottaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.