null Pääkirjoitus: Kuninkaan sviitti ja paavin palatsi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kuninkaan sviitti ja paavin palatsi

Piispa Teemu Laajasalon luottokortinkäyttö herättää närkästystä neljästä syystä.

Teemu Laajasalon holtiton luottokortinkäyttö Kallion kirkkoherrana herättää ymmärrettävää närkästystä.

Ensiksikin tuntuu kummalliselta, että työnantaja on hyväksynyt luottokorttiostoja ilman, että työntekijä on toimittanut kuitit ja kunnon selvitykset siitä, miten ostokset liittyvät viran hoitamiseen.

Toiseksi närkästystä herättää se, että säännöt tuntuvat olevan toisille erilaiset kuin toisille: valtaosa kirkon työntekijöistä on tottunut siihen, että kuitit toimitetaan isoista ja pienistä hankinnoista.

Kolmanneksi närkästystä herättää se, että Laajasalo kertoo toimineensa ohjeiden mukaisesti, vaikka ohjeiden antajat ovat asiasta eri mieltä.

Neljänneksi närkästystä herättää se, että kyse on kirkon jäsenten maksamista verovaroista. Yhteisten rahojen käytössä pitäisi noudattaa aivan erityistä harkintaa.

 

Asioilla on aina mittasuhteensa, ja mittasuhteet on hyvä pitää mielessä. Samoin on hyvä pitää mielessä se, mitä Sanassa sanotaan mittasuhteista: joka on vähimmässä luotettava, on luotettava paljossakin. Ja päinvastoin.

Pikkuasiat voivat joskus olla suuren suuria. Kuva kirkosta ja kristinuskosta muodostuu enimmäkseen hyvin pienistä asioista. Lastenohjaajan tavasta kysyä kuulumisia väsyneeltä äidiltä. Diakoniatyöntekijän rohkaisevasta kädenpuristuksesta. Seurakuntalaisen ystävällisestä tavasta tehdä tilaa ehtoollisjonossa, että koko perhe pääsee polvistumaan alttarille vierekkäin.

Yhteisten rahojen käytössä pitäisi noudattaa aivan erityistä harkintaa.

Aina joskus on hyvä syy tarjota lasillinen tai kaksi kuohuvaa. Juhla-ateria on paikallaan, kun on syytä juhlia. Ja jos sellaisia kustannetaan yhteisistä varoista, syyn on syytä olla hyvä.

Laajasalon mieltymys ylellisiin hotellihuoneisiin tuo mieleen paavi Franciscuksen, joka virkaan astuessaan ilmoitti, ettei aio muuttaa paavin virka-asuntoon. Paavin työsuhde-etuihin kuuluu aidoilla Michelangelon, Botticellin ja Raffaellon tauluilla varustettu palatsi keskellä Roomaa. ­Franciscus jäi mieluummin vanhaan asuntola­kaksioonsa. Minusta siinä oli tyyliä.

Tyylitajua ei voi ostaa, ei kortilla eikä ­käteisellä.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.