null Kuudesluokkalaisen Ilona Hurmeen mielestä Suomessa parasta ovat oma kieli ja suvun mökki meren äärellä

”Jos olisimme vaikkapa osa Venäjää, meillä ei välttämättä puhuttaisi suomea ja meillä olisi varmaan melko erilainen kulttuuri”, Ilona Hurme tuumii.

”Jos olisimme vaikkapa osa Venäjää, meillä ei välttämättä puhuttaisi suomea ja meillä olisi varmaan melko erilainen kulttuuri”, Ilona Hurme tuumii.

Hyvä elämä

Kuudesluokkalaisen Ilona Hurmeen mielestä Suomessa parasta ovat oma kieli ja suvun mökki meren äärellä

12-vuotias Ilona Hurme uskoo, että kymmenen vuoden kuluttua Suomi on melkein hiilineutraali. Intian suhteen hän ei ole yhtä toiveikas.

Ilona Hurme, Suomessa juhlitaan itsenäisyyspäivää 6.12. Mitkä itsenäisyyspäiväjuhlat ovat jääneet mieleesi?

– Meidän koululla järjestetään nelosten tanssit aina itsenäisyyspäivän kunniaksi. Kun itse olin nelosluokalla, osallistuin Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren järjestämiin juhliin.

– Ensin tanssimme koululla vanhemmille ja sitten menimme bussilla Finlandia-talolle. Siellä oli tosi paljon porukkaa ja yllätysesiintyjä – Mikael Gabriel.

– Tuli hyvä fiilis, kun oli kutsuttu sellaisiin juhliin. Siellä käyttäydyttiin hienosti ja oli tosi hyvää ruokaa. Jännitti, mutta siellä oli kuitenkin kivaa. Ja juhlat olivat vielä mun omana syntymäpäivänä.

Miksi itsenäisyys on Suomelle niin tärkeää?

– Itsenäisyys on tärkeää ehkä juuri kielen ja kulttuurin takia. Jos olisimme vaikkapa osa Venäjää, meillä ei välttämättä puhuttaisi suomea ja meillä olisi varmaan melko erilainen kulttuuri.

– Jos olisimme osa Ruotsia tai Norjaa, ei välttämättä olisi niin erilaista, mutta kun meillä on oma maa, meillä on oma vahva kulttuuri. On omaa kirjallisuutta ja omalla kielellä voidaan järjestää suomalaisille kaikkea hienoa.

Mikä on parasta Suomessa?

– Täällä on tosi hyvät koulu-, terveys- ja kulttuuripalvelut. Suomessa kaikilla on hyvät mahdollisuudet elämiseen, paremmat kuin monessa muussa maassa.

– Mulle tärkeä on meidän isän suvun mökki, joka on Karunassa meren äärellä. Siellä on kesällä tosi ihanaa, kun siellä voi vain olla ja tehdä kaikkea kivaa. Menemme sieltä aina porukalla pikku peltiveneellä kyläkaupalle ja eläintilalle. Siellä on metsää, josta voi poimia marjoja. Ja voi hakea lehden postilaatikolta. Sieltä on hyviä muistoja.

Kymmenen vuoden kuluttua sinä täytät 22 vuotta ja Suomi 112 vuotta. Mitä odotat ja toivot tulevaisuudelta?

– Uskon, että asun Suomessa joko jossain pohjoisessa tai pääkaupunkiseudulla. Synnyin ja asuin ensin Brysselissä, ja sen jälkeen olen asunut vain Helsingissä. Olisi kiva asua jossain Rovaniemellä. Olen käynyt Lapissa vaeltamassa ja laskettelemassa. Siellä on viileämmät ilmat ja se joulupukkipaikka. Ja sinne tulee paljon turisteja. Voisin olla siellä opas tai jotain.

– Arvelen, että kymmenen vuoden päästä ainakin Suomi on melkein hiilineutraali. En usko, että isot maat kuten Intia menevät kauheasti eteenpäin ilmastoasioissa, mutta toivon kuitenkin, että jotakin on saatu tehtyä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Millainen on iltarukouksesi?

– Mulla ei ole varsinaista iltarukousta. Välillä nukahdan tosi nopeasti, mutta jos ajatukset pyörivät päässä, yritän keskittyä hengittämiseen ja mietin jotain rauhoittavaa, vaikka kivoja muistoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.