null Kuula: Olipa hilkulla! Jos yksi ainut teos olisi jäänyt kirjoittamatta, emme tietäisi, miten kristinusko syntyi

Puheenvuorot

Kuula: Olipa hilkulla! Jos yksi ainut teos olisi jäänyt kirjoittamatta, emme tietäisi, miten kristinusko syntyi

Kristityillä oli erityisen hyvä syy säilyttää tietoa uskonsa varhaisvaiheista.

Historia on sattumien leikkiä. Samoin se, mitä menneestä muistetaan. Aleksandrian kirjasto palaa ja korvaamattomat tiedonlähteet tuhoutuvat. Poika heittää kiven luolaan ja löytää Kuolleenmeren kirjakääröt.

Erityisen hauraan papyruksen varassa on tieto kristinuskon syntyvaiheista. Sen kertoo yksi ainoa kirjallinen lähde. Luukkaan laatima Apostolien teot. Ilman sitä emme tietäisi, miten kristinusko syntyi.

Apostolien tekojen tarina alkaa Jerusalemista pääsiäisen jälkeen. Jeesuksen oppilaat alkavat kertoa ihmisille tapaus Nasaretilaisesta. Sanoma kolahtaa, monet kääntyvät kristityiksi ja syntyy kasvava seurakunta.

Sitten Luukas kertoo uuden uskon leviämisestä Välimeren ympäristöön. Kartalla liikutaan Jerusalemista Roomaan. Aikajänne on noin kolmekymmentä vuotta.

Välillä teos tuntuu jännittävältä seikkailukertomukselta. On tappeluita, kivityksiä, takaa-ajoja, juonittelua, täpäriä pelastumisia, ihmeitä, upeita puheita ja koskettavia ihmiskohtaloita. Vain seksi puuttuu.

Jos haluat viihtyä Raamatun kanssa, lue Apostolien tekoja.

Esitys päättyy tyylikkäästi. Paavali on Roomassa vankina, mutta puhuu Jeesuksesta ”avoimesti ja kenenkään estämättä”. Tässä kirjan viimeiset sanat. Pointti on selvä: apostoli on vangittu, mutta hyvää sanomaa ei voi pysäyttää.

Seuraava vastaava esitys syntyy vasta reilun kahden vuosisadan kuluttua.

Kuvitellaan, ettei Apostolien tekoja olisi. Käytössämme olisi kaikki muu varhaiskristillinen kirjallisuus, mutta ei sitä.

Edelleen tuntisimme Jeesuksen tarinan. Mutta emme tietäisi, miten siitä seurasi kristinuskon synty. Toki lukisimme Paavalin kirjeitä. Mutta ilman Apostolien tekoja ne jäisivät ilmaan roikkumaan. Emme tuntisi sitä tapahtumasarjaa, joiden osia ne ovat.

Varhaiskristillisyyden tutkimus olisi täynnä aukkoja, huteria arvauksia ja lähes rajattomia tulkinnanvaraisuuksia. Nykyinen tietämyksemmekin on fragmentaarista, mutta ilman Apostolien tekoja juuri ne tärkeimmät palikat puuttuisivat. Emme tietäisi, miten kristinusko syntyi.

Toki opuksessa on ongelmiakin. Se on laadittu vuosikymmeniä tapahtumien jälkeen, arviolta vuosien 80–100 välisenä aikana. Niinpä Luukkaan tiedot ovat sirpalemaisia. Lisäksi hän valikoi kirjaansa sen mitä itse piti tärkeimpinä ja kiinnostavimpana. Niinpä paljon myöhemmälle tutkimukselle tarpeellista jäi kertomatta, harmi vain.

Miten historiallisesti luotettavaa Luukaan esitys sitten on? Tutkijoiden yleisen käsityksen mukaan tapahtumien pääpiirteittäinen kulku pitää kutinsa. Ne kun sopivat hyvin yhteen Paavalin kirjeiden kanssa.

Lisäksi kristityillä oli erityinen syy säilyttää tieto uskonsa varhaisvaiheista.

Kristinusko perustui historiallisen henkilön, Jeesus Nasaretilaisen, elämään ja kohtaloon. Niinpä Jeesuksesta kerrottaessa vastattiin aina konkreettisia tapahtumia koskeviin kysymyksiin. Kuka? Missä? Milloin? Ketkä siellä olivat? Mitä sen jälkeen tapahtui? Ketkä siitä kertoivat? Ja niin edelleen. Niinpä kristittyjen perussanomaan kuului myös kertomus alkuseurakunnan synnystä ja sen jälkeisistä tapahtumista. Siksi Luukaskin on osannut kertoa niistä.

Silti Apostolien teot ei ole historiankirjoitusta nykyaikaisessa mielessä. Sen monet yksityiskohdat ja painotukset ovat peräisin Luukkaan luovasta kynästä. Esimerkiksi hän on sepittänyt itse teoksen puheet olettaen, että tähän tapaan Stefanos, Pietari tai Paavali olisivat puhuneet.

Tästä huolimatta kyseessä on ainutlaatuinen historiallinen lähde. Seuraava vastaava esitys – Eusebioksen kirkkohistoria – syntyy vasta reilun kahden vuosisadan kuluttua.

Apostolien tekojen synty ja säilyminen on melkoinen onnenpotku. Tekisi mieli sanoa, ettei se ollut pelkkää sattumaa.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.