null Kuula: Tämän siitä saa, kun nai alempaan luokkaan – häissä saarnaa mikä lie moukkapiispa

Puheenvuorot

Kuula: Tämän siitä saa, kun nai alempaan luokkaan – häissä saarnaa mikä lie moukkapiispa

Piispa Michael Curryn puheesta kuninkaallisissa häissä tuli somehitti. Miksi?

Wow. Piispa Michael Curryn puhe kuninkaallisissa häissä hätkähdytti ja pysäytti. Hän saarnasi rakkaudesta niin tulisesti, että palokunnassakin huolestuttiin.

Katsotaan siis kohupuhetta rakkauden näkökulmasta. Hyvän puhujan täytyy rakastaa kolmea asiaa. Omaa ääntään, asiaa ja kuulijaa.

Toista video

Piispa Curry totisesti rakasti omaa ääntään. Tässä ei ole mitään pahaa. Omaa ääntä täytyy rakastaa, jotta jaksaa yhä uudestaan astua ihmisten eteen tutun tarinan kanssa. Tiedän tämän omasta kokemuksesta. Jos ei tykkää itsestä, ei kestä omia puheitakaan.

Curry silminnähden nautti tilanteesta. Nyt lähtee, osaan ja tykkään. Tätä messagea Big Benkin pysähtyy kuuntelemaan.

Puhe oli täynnä intoa ja liikettä. Äänenpainot vaihtelivat kuiskauksesta jyrähtelyyn. Herätyskokousten retoriikkaa käytettiin tottuneesti. Perinteiset yläluokan etiketit hajoilivat kuin samppanjalasit.

 

Vielä enemmän puhujan on rakastettava asiaa. Sekin näkyi Currystä. Hän oli innoissaan viestistä, jonka kertoi kuulijoilleen. Vaikka se oli tuttu ja kulunutkin.

Puhe lähti liikkeelle parisuhderakkaudesta. Curry teki kuitenkin taitavan siirron. Hän hyppäsi nopeasti rakkauden laajempiin ulottuvuuksiin ja teki siitä myös eettisen ja poliittisen käsitteen.

Rakkaus on sitä, että tehdään oikein. Että kaikessa näkyy oikeudenmukaisuus ja palveluhenki. Curry haastoi unelmoimaan toisenlaisesta maailmasta.

Curry ei kertaakaan maininnut vihkiparin nimeä eikä puhunut mitään henkilökohtaista.

"Kuvitelkaa millaisia olisivat kodit ja perheet, joissa kuljetaan rakkauden tietä. Kuvitelkaa, millaisia olisivat naapurustot ja yhteisöt – – millaisia olisivat hallitukset ja kansakunnat – – millaista olisivat bisnes ja kauppa, jos rakkaus saisi näyttää tietä. Sellaisessa maailmassa yksikään lapsi ei menisi nälkäisenä nukkumaan eikä köyhyyttä enää olisi."

Poliittinen pointti hyppää silmille, samoin hienovarainen kritiikki aristokratiaa kohtaan.

Curry paloi innosta myös filosofoidessaan rakkauden teologiaa. Rakkaus tuntuu oikealta, koska se on lähtöisin sieltä mistä kaikki muukin oleva, Jumalasta. Eikä piispa hävennyt Jeesusta tai Paavaliakaan. Jeesus näytti mitä rakkaus on ja Paavali kirjoitti siitä.

 

Hyvä puhuja rakastaa kaikkein eniten kuulijoita.

Tämä on kaikkein ovelin piirre Curryn puheessa. Ketä hän rakasti? Kuulija ei keksi vastausta ihan heti. Jälkeenpäin sen kuitenkin hoksaa.

Curry ei kertaakaan maininnut vihkiparin nimeä eikä puhunut mitään henkilökohtaista. Puheen pointti oli muualla kuin Meghanin ja Harryn onnessa. Tästä ei voi piispaa moittia. Juhlapari elää eri niin eri maailmassa kuin me tavalliset kuolevaiset, ettei edes paavi voi uskottavasti osallistua heidän onneensa.

Sama pätee muihinkin läsnäolijoihin, maailman kermaan, jotka eivät puutteesta tiedä.

Niinpä Curry ohitti heidätkin. Hän säästi syvimmän myötätuntonsa poissaoleville. Niille jotka eniten tarvitsevat rakkauden parantavaa kosketusta. Niille joita riisto ja epäoikeudenmukaisuus satuttavat. Piispa puhui ovelasti heidän puolestaan.

 

Jotkut veikkaavat, että jatkossa Currylle sataa puhekutsuja vastaaviin tilanteisiin. En olisi varma. Hänessä palava tuli kun saattaa karata käsistä niin, että pukujuhlaväki vaivaantuu.

Ehkä kulissien takana joku kanssa-aristokraatti tuhisee kiukuissaan prinssi Harrylle. Tämän siitä saa, kun nai alempaan luokkaan. Moukat hyppivät silmille.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Prinssi Philip haudataan hänelle rakkaaseen Pyhän Yrjön kappeliin – kappelin pappi oli prinssin hyvä ystävä

Hyvä elämä

Edinburghin herttuan, prinssi Philipin hautajaisia vietetään lauantaina 17.4. läheisten kesken pienellä joukolla. Prinssi perusti pappi Robin Woodsin kanssa aikoinaan järjestön, joka parantaa maailmaa tänäkin päivänä.


Taivaan tähden: Rakkaus on tie

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.