null Prinssi Philip haudataan hänelle rakkaaseen Pyhän Yrjön kappeliin – kappelin pappi oli prinssin hyvä ystävä

Prinssi Philip julisteessa supermarketin edessä Lontoossa huhtikuussa 2021.

Prinssi Philip julisteessa supermarketin edessä Lontoossa huhtikuussa 2021.

Hyvä elämä

Prinssi Philip haudataan hänelle rakkaaseen Pyhän Yrjön kappeliin – kappelin pappi oli prinssin hyvä ystävä

Edinburghin herttuan, prinssi Philipin hautajaisia vietetään lauantaina 17.4. läheisten kesken pienellä joukolla. Prinssi perusti pappi Robin Woodsin kanssa aikoinaan järjestön, joka parantaa maailmaa tänäkin päivänä.

Prinssi Philip siunataan haudan lepoon Windsorin linnan alueella sijaitsevassa Pyhän Yrjön kappelissa. 

Goottilaistyylinen kappeli tuli suurelle yleisölle tutuksi prinssi Harryn ja Meghan Marklen televisioiduista häistä vuonna 2018. Kappelissa on vihitty myös muun muassa kruununprinssi Charles ja herttuatar Camilla (2005), sekä kuningatar Elisabethin nuorin poika prinssi Edward ja kreivitär Sophie (1999).

Kuningashuoneen ykkösparit on vihitty Lontoon keskustassa, Westminster Abbeyssa, kuten Elisabeth ja Philip (1947) sekä prinssi William ja Catherine (2011), tai St Paulin katedraalissa, kuten Charles ja Diana (1981).

Hautajaiskappelina Pyhä Yrjö on sen sijaan kuningasperheen ykkönen. Kappeliin on haudattu kuninkaita jo 1400-luvulta lähtien. Siellä on vietetty Iso-Britannian kaikkien viime vuosikymmenten hallitsijoiden hautajaiset.

Pyhän Yrjön kappelissa lepäävät kuningatar Elisabetin isovanhemmat, kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary sekä kuningattaren vanhemmat, kuningas Yrjö VI ja kuningatar Elisabet, samoin kuin prinsessa Margaret. Kappeli tulee olemaan myös prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin viimeinen lepopaikka.

1400-luvulla rakennetun Pyhän Yrjön kappelin väitetään olevan Britannian kolmanneksi suurin rakennus.

1400-luvulla rakennetun Pyhän Yrjön kappelin väitetään olevan Britannian kolmanneksi suurin rakennus.

Prinssi antoi papille palautetta

Pyhän Yrjön kappelilla oli prinssi Philipille myös toisenlaista merkitystä. Windsorin seurakunta sai vuonna 1962 uuden tuomiorovastin, Robin Woodsin. Tehtävä ei ollut Woodsille aivan helppo.

Woods kertoo elämäkerrassaan, että saarnaaminen kuningattaren edessä tuntui alussa hankalalta, onhan tämä myös Englannin kirkon pää. Oman lisänsä alkujännitykseen toi myös prinssi Philip, jonka Woods kertoo antaneen saarnoista aina kriittistä mutta rakentavaa palautetta.

Ajan mittaan saarnoista käydyt keskustelut syvenivät. Prinssi Philip huomasi löytäneensä papissa ystävän, jonka kanssa hän saattoi keskustella avoimesti kaikesta mahdollisesta, niin uskonnollisista kuin yhteiskunnallisistakin kysymyksistä. Woods osoittautui monipuolisesti maailman asioista kiinnostuneeksi kirkonmieheksi.

Kuningatar Elisabeth kävelee Robin Woodsin kanssa presidentti John Kennedyn muistotilaisuuden jälkeen Windsorissa vuonna 1963.

Kuningatar Elisabeth kävelee Robin Woodsin kanssa presidentti John Kennedyn muistotilaisuuden jälkeen Windsorissa vuonna 1963.

Keskusteluja paremman maailman puolesta

Prinssi ja pappi päättivät laajentaa hedelmällistä keskusteluyhteyttään. He perustivat vuonna 1966 Pyhän Yrjön nimeä kantavan St George’s Housen, jonka tarkoituksena on selättää nyky-yhteiskunnan haasteita dialogin avulla.

Järjestö kertoo ruokkivansa viisautta. Kun erilaisten ihmisten ajatuksia törmäytetään keskusteluissa, syntyy viisautta, jonka avulla voidaan saada aikaan muutoksia. Järjestön mukaan erityisesti nyt sosiaalisen median ja informaation ylituotannon aikana kasvokkain käytävät rauhalliset keskustelut auttavat luomaan jotakin uutta ja parempaa.

Yhteisöön kutsutaan sellaisia yhteiskunnan jäseniä, niin naisia kuin miehiä, joilla on mahdollisuus omassa roolissaan vaikuttaa ja käynnistää konkreettisia muutosprosesseja. Jäsenet edustavat yhteiskunnan koko kirjoa kirkosta liike-elämään ja lääketieteestä armeijaan.

St George’s House tarjoaa keskusteluille fyysiset puitteet Windsorin linnan alueella. Lisäksi se järjestää jäsenilleen vuosittain kymmenittäin tapaamismahdollisuuksia ja luentoja yhteiskunnallisesti akuuteista aiheista.

Prinssi Philipin rooli järjestössä on ollut erityisen merkittävä. Hän osallistui säännöllisesti keskusteluihin, ideoi uusia aiheita ja etsi keskustelukumppaneita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.