null Kuuntele isänmaallista musiikkia itsenäisyyden kunniaksi!

"Anna ny ees pien suol'silakka ku hiukoo nii kovast. Voi tuhanne paljo kiitoksia, tälhä oikia sotamies ellää ainaski viiko", sanoo Hietanen itsenäisyyspäivän elokuvaklassikossa Tuntemattomassa sotilaassa. Kuvassa ovat Mikko Kivinen Mäkilänä ja Ilkka Heiskanen Hietasena Pyynikin kesäteatterin esityksessä vuodelta 1997. Kuva: Wikimedia commons

Hyvä elämä

Kuuntele isänmaallista musiikkia itsenäisyyden kunniaksi!

Kokosimme yhdessä Facebook-käyttäjien kanssa itsenäisyyspäivän kunniaksi listan suomalaisista suomalaisimpia kappaleita. Mikä näistä sopii sinulle?

Perinteikkäät ja arvokkaat

Oletko perinteitä ja arvokkaita sävelmiä arvostava, isänmaallisuuteen vakavasti ja hartaudella suhtautuva kansalainen? Jos olet ehkä hieman elämää jo kokenut ja juurevasta isänmaallisuudesta ammentava ihminen, niin tämän ryhmän kansalliseksi perinnöksi muodostuneet sävellykset ovat sinun valintasi.

Finlandia-hymni 

Isänmaallisen musiikin ehdottomaan aateliin kuuluu kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen vuonna 1899/1900 säveltämä Finlandia. Hymniin kirjoitti kohottavan sanoituksen 40 vuotta myöhemmin tunnettu runoilijamme V. A. Koskenniemi.

Voiko isänmaallinen tunnelma tästä enää syventyä, kun katsoo tätä Finlandia-hymnin esitystä Suomen jääkiekon MM-kultajuhlista Helsingin kauppatorilla toukokuulta 2011? Finlandian tulkitsee muusikko Sakari Kuosmanen ja taustalla laulavat myös muun muassa Suomen maakiekkojoukkueen pelaajat.

Toista video

Muista myös nämä:

Isänmaallinen klassikko ylitse muiden on tietenkin saksalaissyntyisen, mutta Suomessa suurimman osan elämästään eläneen ja suomalaisen taidemusiikin isänä pidetyn Frederik Paciuksen säveltämä Maamme-kansallislaulu. Maamme-laulun sanoitti kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg, joka tunnetuimman teoksen Vänrikki Stoolin tarinoiden avausruno, alun perin ruotsiksi kirjoitettu Vårt land eli Maamme, on.

Sotiemme veteraaneja on elävien kirjoissa enää reilu 25 000 henkeä. Heidän kunniakseen voi soittaa itsekin talvi- ja jatkosodassa taistelleen, hiljattain edesmenneen, säveltäjä Kalervo Hämäläisen 1980-luvun loppupuolella säveltämän ja sanoittaman Veteraanin iltahuuto -laulun. Hämäläinen on tullut tunnetuksi useiden sotaveteraaniaiheisten laulujen säveltäjänä ja sanoittajana, Veteraanin iltahuuto onkin yksi Suomen tunnetuimmista veteraanilauluista.

Myös amerikansuomalaisen Jooseppi Riipan 1890-luvulla tekemä Kotimaani ompi Suomi on monille tärkeä ja kansakouluissa ympäri Suomen laulettu laulu.

Sinivalkoiset iskelmä-äänet

Suomalaista iskelmäkulttuuria arvostavalle isänmaallisuuden tulkeiksi ja suomalaisuuden symboleiksi sopivat nämä sinivalkoisten iskelmä-äänien tunnetut tulkinnat. Jos arvostat nostalgisia iskelmiä, kauniita melodioita, suomalaiseen sydämeen käyvää melankoliaa ja sisällökkäitä sanoituksia, miellyttänevät seuraavat kappaleet korviasi.

Eino Leinon Elegia

Vesa-Matti Loirin
tulkitsema Perttu Hietasen sävellys Eino Leinon Elegia-runoon, tiivistää suomalaisen surumielisyyden ytimen, jossa nuoruus on jo haihtumassa ja turhaan tartutaan hetkehen kiinni, eikä riemua suo edes ”rattoisa seura, ei viini”.

Toista video

Muista myös nämä:

Eikä ohittaa sovi myöskään kansanlemmikin Katri Helenan tulkitsemaa Sininen ja valkoinen -kappaletta. Joka tekijä Jukka Kuoppamäki, on kertonut kappaletta tehdessään miettineensä, mitä kertoisi kotimaastaan Rostockin iskelmäfestivaaleilla, ja siitä lähti tämän kappaleen teksti.

Kuoppamäki on muuten kirjailija Zachris Topeliuksen jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, Topelius on Kuoppamäen isoäidin isoisä. Topeliushan muistetaan muun muassa Maamme-kirjan ja Välskärin kertomusten kirjoittajana. Tämän isänmaallisempaa taustaa on kappaleelle vaikea löytää.

Suomalaisten kestosuosikki on myös säveltäjä Kari Rydmanin iki-ihana Niin kaunis on maa, jonka Rydman sävelsi suojatiellä kuolleen pienen oppilaansa muistoksi.  

Instrumentaaliversiot

Jos olet tyyppiä, joka mieluummin antaa sanattoman sävelkielen hivellä korviasi, niin instrumentaaliversiot ovat sinun juttusi. Seuraavat kappaleet maalaavat suomalaisten tunnelmia ja sielun maisemia ilman sanoituksia.

Daruden Sandstorm

Daruden
Sandstrom on ehdoton valinta, koska se on lähes 30 miljoonalla katsontakerrallaan yksi Youtuben katsotuimmista suomalaisista musiikkivideoista. Videossa liikutaan Helsingin kaduilla ja video alkaa kotoisasti kansallisen monumenttimme Helsingin tuomiokirkon portailta.

Samaisessa Tuomiokirkossa muuten järjestetään tänäkin Itsenäisyyspäivänä ekumeeninen juhlajumalanpalvelus, johon muun muassa presidenttiparikin perinteisesti osallistuu.

Toista video
 
Muista myös nämä:

Kuuntele vaikkapa Anssi Tikanmäen Aamu Lakeuksilla, joka on kappaleena itsessään selitys kysymykseen, miksi juuri se sopisi itsenäisyyspäivän teemaan. Muita suomalaisuuden ikonisia instrumentaaliklassikkoja ovat Eero Heinosen pianolla soittama "Kesäpäivä Kangasalla", harmonikkaversiot Kesäillan valssista tai Säkkijärven polkasta. Melkeinpä mikä tahansa suomalainen kappale harmonikalla tai vielä alkuperäisemmällä suomalaiskansallisella instrumentilla eli kanteleella soitettuna sopii kansallisten tuntojen ilmentäjäksi. 

Suomirockin tai -popin klassikot

Jos taas olet rokahtavamman tai popahtavamman musiikin suuri ystävä, niin itsenäisyyspäivänä löytyy sinullekin isänmaallista kuunneltavaa. Tosin näissä uudemmissa kansallisissa klassikoissa on yhteiskuntakriittisempiä sävyjä kuin edellä mainittujen ryhmien kansallishengen nostattajissa.

Palefacen Helsinki – Shangri La

Jos olet sitä mieltä, että isänmaallisuus on muutakin kuin siniristilippuja ja Eloveena-tyttöjen ikuista kirmaamista elovainioilla tai Karjalan kunnailla lehtivien puiden siimeksessä ja sen alati tuuhettuvissa koivikoissa, silloin nämä seuraavat kappaleet ovat sinun valintojasi. Muun muassa Palefacen Helsinki – Shangri-la -biisi ottaa vanhaa protestilauluperinnettä kunnioittaen kantaa maailmanmenoon.

Toista video

Muista myös nämä:

Myöskään Ismo Alangon Kun Suomi putos puusta ei meriselityksiä kaipaa. Muista Juice Leskisen Vaasankin veri vapisee, Leevi and the Leavingsin Raparperitaivas, Palefacelta Helsinki – Shangri-lan lisäksi kannattaa kuunnella Miten historiaa luetaan, eikä mitenkään sovi unohtaa Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maata.

Viimeksi mainitussa kynnetään syvältä suomalaisen sielunmaiseman synkkiäkin sävyjä. Melankolisesta kansanluonteestamme huolimatta, muistakaamme kuitenkin, että itsenäisyys on iloinen asia.

Mainitut supisuomalaiset klassikot voit kuunnella myös K&k-median edeltäjän, Valomerkin, Spotify-listalta:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.