null Harras hetki: Kuuta kuvatessaan Hannu Kytö kokee olevansa osa avaruutta

Hannu Kytö nauttii siitä, että luontoa kuvatessa voi itse valita ajan, paikan ja kohteen.

Hannu Kytö nauttii siitä, että luontoa kuvatessa voi itse valita ajan, paikan ja kohteen.

Hengellisyys

Harras hetki: Kuuta kuvatessaan Hannu Kytö kokee olevansa osa avaruutta

Mielenkiintoisin kuu on nousun ja laskun aikaan.

Kun ilta pimenee ja kaupunki hiljenee, Hannu Kytö lähtee ikuistamaan kuuta. Umpimähkäistä touhu ei ole, sillä Kytö on katsonut etukäteen sääennustukset, kiertänyt läpi kuvauspaikat ja seurannut kuun liikkeitä puhelinsovellusten avulla. Siten kuun voi saada osumaan valokuvassa juuri tiettyyn kohtaan maisemaa.

Kytö on kuvannut kuuta muun muassa Helsingin tuomiokirkon, Uspenskin katedraalin ja Helsingin olympiastadionin yllä.

Mielenkiintoisin kuu on Kydön mielestä nousun ja laskun aikaan. Parhaat ajankohdat sen kuvaamiselle ovat alkukevään ja kesän valoisat yöt, jolloin kuun voi kuvata osana maisemaa.

Valoisuus on hyväksi lopputuloksen kannalta, mutta itse kuvaaminen on Kydön mielestä mukavampaa pimeällä. Pimeässä kuuta, linnunrataa ja revontulia tarkkaillessa hänet valtaa usein tunne siitä, että on itsekin osa avaruutta. Ihmisethän ovat tavallaan avaruuspölyä, Kytö tykkää ajatella.

Euforinen tunne saa Hannu Kydön lähtemään kuvausseikkailuille yö toisensa jälkeen, vaikka välillä unirytmi on sekaisin ja nukuttaisi. Väsymys unohtuu kuitenkin pian, etenkin, jos reissulla tapahtuu jotain yllättävää.

Tällainen hetki oli viime tammikuussa, kun Kytö oli Kaivopuiston rannassa taltioimassa nousevaa täysikuuta. Yhtäkkiä näköpiirissä oli liuta laskeutumassa olevia lentokoneita. Kovan tuulen vuoksi käytössä oli poikkeuksellinen kiitorata, ja koneet lensivät harvinaista reittiä Itä-Helsingin yli.

Hetki oli nopeasti ohi, mutta Kytö onnistui vangitsemaan tilanteesta erikoisen kuvan. Siinä lentokone näyttää olevan täysikuun sisällä ja kuu puolestaan ravintola Saariston tornin nokassa.

Pimeässä Hannu Kytö tottui liikkumaan jo opiskeluaikoinaan työskennellessään yövartijana.

Pimeys on myös asia, joka veti Kydön aikoinaan valokuvauksen pariin. Ensimmäiset kuvansa Kytö otti seitsenvuotiaana siskonsa laatikkokameralla ja hurahti valokuvien tekemiseen pi­miössä.

Viimeiset 30 vuotta Kytö on keskittynyt luontokuvaukseen. Hän nauttii siitä, ettei luontoa kuvatessa ole muiden ihmisten armoilla, vaan voi itse valita ajan, paikan ja kohteen. Kuuta Kytö kuvaa mieluiten Helsingin kantakaupungissa, Suomenlinnassa, Seurasaaressa ja Bodom-järvellä sekä synnyinpaikkakunnallaan Mänty­harjussa.

Harrastekuvaaja Hannu Kytö asuu Helsingin Etelä-Haagassa. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Eläkepäiviään viettävä Kytö on koulutukseltaan filosofian tohtori. Hän on työskennellyt kaupunki-, alue- ja muuttoliiketutkimuksen parissa Helsingin yliopistossa.

Kydön valokuvia voi nähdä muun muassa hänen Instragram-tilillään ­@­hannukyto.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kännykkä kameroineen voi olla hengellisen harjoituksen väline – Johanna ja Juha Tanska opastavat tutkimaan Jumalan läsnäoloa valokuvaamalla

Hengellisyys

Kun löydät paikan, jossa on hyvä olla, pysähdy ja katsele. Pysäyttävää ja pyhää voi nähdä missä tahansa.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.