null Kynttiläjätteet tulee hakea haudoilta myös pois – jos haudalla ei käy kuin jouluna, saattaa kynttiläjäte lojua siellä koko vuoden

Pirjo Laamasen mukaan Vantaan hautausmailla oli jouluna normaalia enemmän kävijöitä, mikä lisäsi myös kynttiläjätteen määrää.

Pirjo Laamasen mukaan Vantaan hautausmailla oli jouluna normaalia enemmän kävijöitä, mikä lisäsi myös kynttiläjätteen määrää.

Ajankohtaista

Kynttiläjätteet tulee hakea haudoilta myös pois – jos haudalla ei käy kuin jouluna, saattaa kynttiläjäte lojua siellä koko vuoden

Haudoille tuotujen kynttilöiden muovi- ja metallijäte on jokavuotinen ongelma Vantaan hautausmailla.

Miten kynttiläjätteen kanssa pitäisi toimia, Vantaan seurakuntien ylipuutarhuri Pirjo Laamanen?

– Seurakuntayhtymä on ottanut sen linjan, että omaisten tulisi viedä hautojensa kynttilä- ja muu jäte hautausmailla oleviin roskien lajittelupisteisiin. Seurakunta ei juurikaan puutu hautojen siivoamiseen, varsinkaan marras- ja maaliskuun välisenä aikana. Jos siis haudalla ei käy kuin jouluna, saattaa kynttiläjäte lojua siellä koko vuoden.

– Sen sijaan seurakunnan työntekijät huolehtivat muistolehtojen, muualle haudattujen muistelupaikkojen ja hoitosopimushautojen jätteestä. Niihin kuuluvat myös kynttilälyhdyt ja muistoesineet.

Minkä verran jouluna kertyi kynttiläjätettä?

– Jätettä kertyi vajaa 30 kuutiota. Määrä olisi paljon suurempi, jos hautakynttilöitä ei laitettaisi jätepuristimiin.

– Hautausmaiden yhteisillä muistelupaikoilla oli enemmän kävijöitä, koska monet eivät lähteneet koronatilanteen takia käymään haudoilla muualla Suomessa. Tämä lisäsi myös jätteen määrää. Kävijämäärään saattoi osaltaan vaikuttaa myös se, että kun ei ollut lunta, haudalle oli helppo tulla.

Miten paljon kynttilä- ja muuta jätettä kertyy Vantaan hautausmaille vuodessa?

– Hautausmaille kertyy jätettä kaikkiaan noin 50 kuutiota vuodessa. Se viedään Vantaan polttolaitokselle. Toivomme, että omaiset veisivät pois erityisesti haudoille tuodut led-kynttilät. Ne kuuluvat SER-jätteeseen, eikä meillä ole niille erillistä keräystä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.