null Joulun jäljiltä hautausmailla on paljon kynttiläjätettä, ja sen putsaaminen kuuluu omaisille − Espoon seurakuntien ylipuutarhuri kertoo, kuinka lajittelet kynttiläntähteet oikein

Tuuli ja linnut levittävät haudoilta kynttilöitä ympäristöön, jos niitä ei vielä jätekeräykseen.

Tuuli ja linnut levittävät haudoilta kynttilöitä ympäristöön, jos niitä ei vielä jätekeräykseen.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Joulun jäljiltä hautausmailla on paljon kynttiläjätettä, ja sen putsaaminen kuuluu omaisille − Espoon seurakuntien ylipuutarhuri kertoo, kuinka lajittelet kynttiläntähteet oikein

Kynttiläjätteen määrä on lisääntynyt viime vuosina, koska hautausten määrät ovat kasvaneet. 

Hautausmailla on joulun jälkeen paljon kynttiläjätettä. Miten se hävitetään, Espoon seurakuntien ylipuutarhuri Miina Renqvist?

– Eniten haudoille ja muistelupaikoille tuodaan hautakynttilöitä, joissa on metallinen hattu päällä. Sellaisen kynttilän metalliosa kuuluu metallijätteeseen ja kynttiläosa sekajätteeseen. Led-kynttilät on vietävä sähkö- ja elek­troniikkaromujen keräyspisteeseen.

– Espoon hautausmailla on jätepisteitä, joissa on astiat metalliroskille ja sekajätteelle. Kesäisin siellä on myös biojäteastia. Jokaiselta jätepisteeltä löytyy lajitteluohje, mutta siitä huolimatta jätettä menee vääriin astioihin.

Kenelle kynttilöiden poistaminen haudalta kuuluu?

– Toivomme, että omaiset veisivät pois haudalle tuomansa kynttilät. Yleisen siisteyden takia seurakunta poistaa vanhat kynttilät haudoilta useamman kerran vuodessa, koska muuten tuuli ja linnut levittäisivät niitä ympäristöön. Etenkin pyhäinpäivän ja joulun jälkeen on tarpeellista siivota kynttilät sekä haudoilta että muualle haudattujen muistelupaikoilta.

Paljonko Espoon hautausmailla tuli kynttiläjätettä viime pyhäinpäivän ja joulun jäljiltä?

– Sitä tuli noin 50 kuutiota. Hautausten määrien kasvaessa myös kynttiläjätteiden määrät ovat viime vuosina lisääntyneet.

Millaisia kynttilöitä suosittelet haudalle?

– Se yleisesti käytetty metallihatullinen kynttilä on hyvä, kun lopuksi sen lajittelee oikeisiin jäteastioihin. Lisäksi kannattaa miettiä, riittäisikö haudalle yksi kynttilä. Tämä on kuitenkin henkilökohtainen valinta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.