null Kysyn vaan: Mikä neuvoksi, jos pojalla ei ole kavereita?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Hyvä elämä

Kysyn vaan: Mikä neuvoksi, jos pojalla ei ole kavereita?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman Kouluterveyskyselyn mukaan joka kymmenes poika on vailla läheistä ystävää.

Erityisen yksinäisiä ovat maahanmuuttajataustaiset pojat. Miten poikien yksinäisyys näkyy Väestöliiton Poikien Puhelimessa, palvelusuunnittelija Miguel Reyes?

– Yksinäisyys nousee ajoittain esiin yksittäisissä puheluissa. Erityisesti Pohjois-Suomessa ja itärajalla asuvat pojat ovat yksinäisiä. Monet heistä ovat vähän vanhempia kuin soittajamme keskimäärin, lähes täysi-ikäisiä. Yksinäisyyteen on vaikea antaa konkreettista apua: ei voi vain sanoa, että mene paikkoihin, joissa on ihmisiä. Jokainen haluaa kuulua joukkoon.

Monilla on sellainen mielikuva, että pojat liikkuvat aina laumoissa ja tytöillä on yksi tai kaksi parasta kaveria. Jääkö poikien yksinäisyys piiloon?

– Kyllä. Pojat ylipäätään puhuvat ongelmistaan vähän. Varsinkin jos poika hoitaa koulun, yksinäisyys voi jäädä huomaamatta. Pojat myös usein sanovat, että kaikki on ok, kun heiltä kysyy asioista, vaikkei olisikaan.

Jos vanhempi, opettaja tai vaikka urheiluvalmentaja huomaa pojan yksinäisyyden, mitä hän voi tehdä?

– Hän voi ottaa asian puheeksi, se on jo paljon. Kenenkään puolesta ei tietenkään voi ystävystyä. Voi opettaa perustaitoja, sitä miten ollaan sosiaalisissa tilanteissa. Toisaalta ei pidä lähteä syyllistämään. Aikuisista ystävistä ei välttämättä ole apua, sillä kundit haluavat vertaisiaan ystäviä.

Jatkuuko yksinäisyys? Jos on yksinäinen ysiluokkalaisena, onko sitä vielä aikuisenakin?

– Ei se sitä tarkoita. Elämässä voi tapahtua kaikenlaista, mutta ystävien löytäminen voi olla pidempi tie. Usein itsetunto pitää saada ensin sille tasolle, että pystyy tutustumaan uusiin ihmisiin. Aina voi olla joku ihminen, joka löytää sinusta jotakin tai on samanhenkinen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutkija suosittelee: höpötä ystävän kanssa puhelimessa 12 minuuttia päivässä

Hyvä elämä

Ihminen voi huonosti, ellei hänellä ole sosiaalisia suhteita.