null Kysyn vaan: Miksi adventin aloittaa Hoosianna?

Kysyn vaan: Miksi adventin aloittaa Hoosianna?

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 30.11. kirkoissa kautta Suomen lauletaan jälleen Hoosianna. Miksi juuri se laulu, entinen kirkkomusiikin professori Hannu Vapaavuori?

Hoosianna on syntynyt Ruotsissa, jossa sen sävelsi saksalainen Georg Joseph Vogler. Siellä oli tapana, että adventiksi koottiin ihmisiä laulamaan Hoosianna. Siitä oikeastaan syntyi myös kirkkokuoroperinne. Ruotsissa Hoosianna esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1795. Suomessa Hoosianna on esitetty ensi kerran jo vuonna 1797 Turussa ruotsin kielellä. Vähitellen siitä tuli laulu, jota alkoivat laulaa myös kansakoululaiset.

Eikö ”Hoosianna” eli ”auta, pelasta” liity enemmän pääsiäiseen kuin adventtiin?

– Kyllä. Pääsiäistä edeltävänä palmusunnuntaina, kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin, huudettiin ”Hoosianna”. Siitä kerrotaan myös ensimmäisen adventtisunnuntain evankeliumitekstissä. Jeesus tulee meidän ihmisten luokse ikään kuin eri tavoilla pääsiäisenä ja jouluna. On mielenkiintoista, että Hoosianna liittyy kumpaankin pyhään.

Hoosiannassa lauletaan myös Daavidin pojasta. Mitä se tarkoittaa?

– Daavidin poika viittaa siihen, että Matteuksen evankeliumin mukaan Jeesus kuuluu Daavidin sukuun. Oli ennustettu, että siitä suvusta nousee messias. Jos haluaa, voi lukea Matteuksen evankeliumin alusta Jeesuksen sukuluettelon. Se alkaa Abrahamista ja siellä tosiaan on myös kuningas Daavid.

Hoosiannan laulaminen on vanha perinne ja moni haluaa yhä tulla laulamaan sen ensimmäisenä adventtina. Mikä on sen suosion salaisuus?

Hoosiannan suosio on tavallaan aika yllättävä. Se on selvästi tehnyt ihmisiin vaikutuksen. Se on juhlava sävelmä, ja nykyisin sitä laulaa koko seurakunta, ei vain kuoro.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hoosianna-kirkko aloittaa joulukauden – Vantaalla lauletaan sitä aamusta iltaan 1.12.

Ajankohtaista

Marssimainen hymni kuuluu ensimmäiseen adventtisunnuntaihin.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.