null Hoosianna-kirkko aloittaa joulukauden – Vantaalla lauletaan sitä aamusta iltaan 1.12.

Aurinkotanssikuorolaiset harjoittelevat Hoosiannaa kanttori Riikka Jäntin johdolla.

Aurinkotanssikuorolaiset harjoittelevat Hoosiannaa kanttori Riikka Jäntin johdolla.

Ajankohtaista

Hoosianna-kirkko aloittaa joulukauden – Vantaalla lauletaan sitä aamusta iltaan 1.12.

Marssimainen hymni kuuluu ensimmäiseen adventtisunnuntaihin.

Harva muistaa, milloin on ensimmäisen kerran kuullut tai oppinut adventtiajan aloittavan tunnuslaulun. On kuin Hoosianna-hymnin olisi tuntenut aina. Tähän tapaan muistelee myös Hakunilan seurakunnan kanttori Riikka Jäntti.

‒ Olen varmaankin kuullut Hoosiannan kirkossa, seurakunnan päiväkerhossa tai kotona äidin tai mummun laulamana. Marssimainen laulu tuntuu edelleen yhtä upealta ja juhlavalta, Jäntti toteaa.

Laulu levisi Ruotsista Suomeen

Hoosianna-hymnin on säveltänyt saksalainen säveltäjä Georg Joseph Vogler. Hän toimi 1700-luvun loppupuolella Tukholman oopperan musiikillisena johtajana.

Laulu levisi Ruotsin lisäksi Suomeen. Ajan mittaan Hoosianna-hymni on saanut osakseen erilaisia huomionosoituksia.

Suomeen päätynyt saksalaissyntyinen muusikko Richard Faltin sävelsi Hoosiannalle urkualkusoiton. Helsinkiläinen kanttori Armas Maasalo sisällytti sen Adventtivesperiinsä. Hän lisäsi hymniin myös mieskuoron laulamat alkufanfaarit.

Kun kuorot alkoivat esittää Hoosiannaa, lauluinnostus tarttui kuulijoihin. Ennen pitkää seurakuntalaiset ryhtyivät laulamaan kuoron mukana. Laulu päätyi ihan viralliseksi virreksi ja yhteislauluksi nykyvirsikirjaan, joka on yli 30-vuotias.

Keppihevosella kohti Jerusalemia

Perinteisen Hoosiannan tuttu, pisteellinen rytmi herättää monissa tunnistamisen ja osaamisen ilon ja riemun. Tunnelmaan liittyy monenlaista toimintaa Hakunilan seurakunnan muskariryhmissä ja lastenkuoroissa.

‒ Liikumme, tanssahtelemme ja heilutamme huiveja palmunoksien tapaan. Ja ratsastamme keppihevosilla kohti Jerusalemia, Riikka Jäntti kertoo.

Tänä vuonna hoosiannatunnelmia nostaa Hakunilan kirkon messussa varhaisnuorten Aurinkotanssi-kuoro. Kaikkia kutsutaan osallistumaan lauluun.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.