Pastori Tapio Leinonen, työpari Ella Luoma ja riparilainen Roni Simonen viettävät kastejuhlaa erityisriparin kirkkohetkessä.
”Jumala ei tee ihmistä luodessaan virheitä” – erityisnuoret pääsevät erityiseen, toiminnalliseen rippikouluun
Erityisrippileirillä opetellaan itsenäistymistä, jutellaan mieltä askarruttavista asioista ja käydään vesisotaa.
Jumala tietää jokaisen nimen, kertoo Oulunkylän pappi Tapio Leinonen.
– Mitä jos vaihtaa nimeä?, kuuluu kysymys.
– Jumala tietää senkin, Leinonen rauhoittelee.
Karjaan kirkossa on menossa kirkkohetki. Erityisrippikouluun on kokoontunut kymmenkunta nuorta ohjaajineen – tai työpareineen, kuten leirin aikuisia kutsutaan. Kirkkohetkessä on aiheena kaste ja pehmoeläin saa nimekseen Tessa-pupu.
Leirejä, päivärippikouluja ja yksilöityjä ripareita
Erityisrippileirit on tarkoitettu nuorille, jotka tarvitsevat työparin apua tai haluavat käydä rippikoulun pienessä ryhmässä. Leirillä on hyvä harjoitella itsenäistymistä: siellä yövytään, odotetaan omaa vuoroa ja kestetään koti-ikävää. Leirimuotoisen riparin lisäksi tarjolla on myös yksilöityjä ripareita ja päivärippikouluja.
Vammaistyön pappi Heli Ojalehto rohkaisee nuoria itsenäistymään.
– Rippikoulu tarjoaa elämyksiä ja kaverisuhteita, ja ihastuksiakin syntyy. Täällä opetellaan yhdessä elämistä, rauhoittumista ja Jumalan lähellä olemista.
Maija on saanut riparilta uusia kavereita. Hauskaa oli, kun etsittiin kadonnutta lammasta. Silloin sai mennä piiloon. Näkövammaiselle Laurille ripari on opettanut, että asioista kannattaa ajatella hyvin.
– Jotkut asiat ovat hankalia, mutta niistä pitää vain päästä yli. Kun väritimme koalanaamiota, minulla oli hankalaa, koska en näe.
Lauri tunnustelee ranteessaan olevaa rukoushelmeä.
– Tämä isoin on Jumalan helmi, sen tunnistaa tuosta röpelöstä.
Herkkyyttä, innostusta ja hämmennystä
Leirin toisen papin, Tapio Leinosen, mielestä on tärkeää, ettei nuoria laiteta tiettyyn muottiin. Ripari on kaikille tärkeä.
– Leiri on kokemus jo itsessään. Jokainen nuori tarvitsee lähelleen turvallisia aikuisia ja kavereita, joiden kanssa pelata. Hyvä olo, Jumalan rakkaus ja turva puhuttelevat kaikkia.
Leinosen mukaan erityistä tukea tarvitsevista nuorista löytyy herkkyyttä ja innostusta. Huolet ovat usein samanlaisia kuin kenellä tahansa teini-ikäisellä.
– Riparilla voi kysyä mieltä vaivaavia asioita, joista ei ehkä ole puhuttu kotona tai koulussa.
Mieltä saattaa askarruttaa myös oma erilaisuus.
– Puhumme siitä, että Jumala ei tee ihmistä luodessaan virheitä. Jokaisella on omat haasteensa, mutta olemme kaikki hyviä sellaisina kuin olemme, Leinonen pohtii.
Erityisrippikoulussa ohjelma on toiminnallista. Kun käsitellään pääsiäistä tai joulua, syödään suklaamunia ja pipareita. Kun aiheena oli Kristuksen ylösnousemus, puhallettiin ilmapalloja.
– Täällä ollaan näiden nuorten maailmassa. Kun kävimme läpi ensimmäistä käskyä, leiriläiset selittivät sen, että ei pidä turvata Cheekiin, vaan Jumalaan, kollega Heli Ojalehto kertoo.
Kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien nuorten rippikouluihin vuodelle 2019 voi ilmoittautua nyt vammaistyön pastorille Heli Ojalehdolle p. 050 3801060, heli.ojalehto@evl.fi. Häneen voi ottaa yhteyttä myös, jos haluaa pohtia omalle lapselleen sopivaa rippikoulua.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Kun kerroimme, että leirit järjestetään, palaute oli, että ihanaa!” – Kesän rippileirit olivat menestys, mutta miksi nuoret eroavat kirkosta muutaman vuoden päästä?
AjankohtaistaEnsi vuoden ripareille ilmoittaudutaan nyt. Tänä vuonna myös isoskoulutus vetää nuoria jopa enemmän kuin viime vuonna


