null Lehtisaaren ostoskeskuksen purkuhanke etenee pienin askelin – tilalle suunnitellaan asuntoja

Lehtisaaren ostoskeskus on rakennettu vuonna 1966. Vasemmalla näkyvä kerrostalo valmistui tänä vuonna.

Lehtisaaren ostoskeskus on rakennettu vuonna 1966. Vasemmalla näkyvä kerrostalo valmistui tänä vuonna.

Ajankohtaista

Lehtisaaren ostoskeskuksen purkuhanke etenee pienin askelin – tilalle suunnitellaan asuntoja

Jatkossa seurakunnat omistavat vain maapohjan. Ostoskeskuksen purkaminen on ollut vireillä jo toistakymmentä vuotta.

Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät ovat allekirjoittaneet rakennusyritys Hausia Oy:n kanssa varaussopimuksen maa-alueen vuokraamisesta ja alueen asemakaavan mukaisesta rakentamisesta Helsingin Lehtisaaressa. Kyseessä on Lehtisaaren vanhan ostoskeskuksen tontti. Siellä vielä toimivien yrittäjien vuokrasopimukset on irtisanottu päättymään marraskuun lopussa.

Lehtisaaren ostoskeskuksen korttelialueelle tulee Hausian suunnitelmien mukaan kolme kerrostaloa ja rivitalo. Uusia asuntoja valmistuu Hausian mukaan arviolta noin 80. Asuintalojen suunnittelu alkaa tänä vuonna, ja ne rakennetaan alustavien arvioiden mukaan vuosina 2024–2026.

Tonttien luovuttamisesta järjestettiin avoin tontin vuokraoikeuskilpailu 1.11.2022–11.1.2023 välisenä aikana. Korttelin kilpailun voittaja Hausia Oy vastaa myös vanhan ostoskeskuksen purusta purkuluvan edellyttämällä tavalla.

– Nyt on tehty varaussopimus, ja seuraavaksi maanvuokrasopimus on menossa päätöksentekoon sekä Vantaan että Helsingin seurakuntayhtymissä. Allekirjoitus menee pitkälle syksyyn, arvioi Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistökehitysjohtaja Risto Hänninen.

Maanvuokrasopimus käsitellään kiinteistöjohtokunnassa, yhteisessä kirkkoneuvostossa ja yhteisessä kirkkovaltuustossa. Heinäkuussa voimaan astuneen uuden kirkkolain mukaan sopimusta ei tarvitse enää viedä tuomiokapitulin hyväksyttäväksi.

Ostoskeskuksessa toimii vielä muutamia yrityksiä.

Ostoskeskuksessa toimii vielä muutamia yrityksiä.

Maanvuokrasopimuksesta eteenpäin Hausia Oy vastaa hankkeesta: ostoskeskuksen purkamisesta, uusien asuintalojen suunnittelusta ja rakentamisesta.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ostoskeskuksen purkamisesta jo vuonna 2009 ja hyväksyi uuden asemakaavan. Välillä paikalle suunniteltiin senioritaloa. Ostoskeskus on kuitenkin voinut jatkaa tähän asti toimintaansa.

Helsingin ja Vantaan seurakunnat omistavat Lehtisaaren maat lähes kokonaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.