null Pro Meri-Rastila -liike vaatii Merirasti-kappelin purkuluvan hylkäämistä

Lokakuussa 2022 Merirasti-kappelin tulevaisuudesta puhuttiin keskustelutilaisuudessa. Sisäilmaongelman korjaus vaatisi remonttia.

Lokakuussa 2022 Merirasti-kappelin tulevaisuudesta puhuttiin keskustelutilaisuudessa. Sisäilmaongelman korjaus vaatisi remonttia.

Ajankohtaista

Pro Meri-Rastila -liike vaatii Merirasti-kappelin purkuluvan hylkäämistä

Helsingin seurakuntayhtymä sai kesäkuussa kaupungilta purkuluvan rakennukseen, josta Vuosaaren seurakunta on jo luopunut.

Pro Meri-Rastila -liike on jättänyt oikaisuvaatimuksen Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalvelujen päätöksestä myöntää purkulupa Merirasti-kappelille. Kappeli on nyt seurakuntayhtymän hallinnassa Vuosaaren seurakunnan päätettyä luopua siitä säästöohjelman pakottamana.

Liike vaatii, että purkulupa hylätään ja kappelirakennus liitetään Merirasti-korttelin arkkitehtuurikilpailuun ja säilytetään osana uudistuvaa korttelia.

Lisäksi se vaatii, että Helsingin kaupunki ottaa tontin vastaan seurakuntayhtymältä kappelirakennuksen kera ja vapauttaa seurakuntayhtymän tontinvuokrasta ja muista kuluista pikimmiten.

Vaatimuksiaan liike perustelee puutteellisella menettelyllä ja sillä, että Kaupunginmuseo ei puolla purkamista. Tontti kuuluu alueeseen, jonka asemakaavassa Merirasti-kappelia ei ole merkitty purettavaksi, vaan säilyväksi. Asemakaavan suunnitteluvaiheessa järjestetyissä kuulemisissa ei ole käsitelty kappelin purkamista, vaan päinvastoin sen säilymistä. 

Merirasti-kappelin purkamisesta olisi oikaisuvaatimuksen mukaan pitänyt tiedottaa kaupunginhallitukselle ja Uudenmaan ELY-keskukselle, koska Helsingin kaupunginmuseon lausunto on ristiriidassa päätöksen kanssa ja koska asukkaat ovat ottaneet yhteyttä purkuhankkeesta.

Purkuluvan päätösotteessa kerrotaan, että ”suunnitteilla on tontin uudisrakentaminen”. Purkuluvan hakija eli seurakuntayhtymä ei kuitenkaan suunnittele tontille uudisrakentamista. Kaupunkiympäristölautakunta ei ole myöskään vielä käsitellyt korttelin arkkitehtikilpailua.

Meri-Rastilassa on käynnissä suuri kaupunkiuudistus, jossa on tarkoitus purkaa 40 rakennusta ja rakentaa uutta tilalle.

Lisäksi Leppänen Arkkitehdit Oy:n tekemässä Merirasti-kappelin rakennushistoriaselvityksessä todetaan, että arkkitehtonisesti kappelia voi hyvällä syyllä pitää alueen ainoana arvorakennuksena. 

Meri-Rastilassa on käynnissä suuri kaupunkiuudistus, jossa on tarkoitus purkaa 40 rakennusta ja rakentaa uutta tilalle. Se tarkoittaa Meri-Rastilan länsiosassa 30 talon purkamista. Meri-Rastilan torin ympäristöstä puretaan kaavan mukaan kaikki muut rakennukset paitsi entinen terveysasema ja kappeli. Kappelin purkaminen nostaisi purettavien rakennusten määrän 41:een.

Merirasti-kappelirakennuksen säilymistä ovat kannattaneet myös You Tell Me -kollektiivi, Vuosaari-Seura ry, Vuosaari-Säätiö, Vuosaari-toimikunta sekä joukko yksittäisiä henkilöitä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.