null Lepakko on yllättävän kiehtova otus

Syyskuussa lepakot valmistautuvat talveen syömällä hyönteisiä. Kuva: Igor Chernomorchenko/Shutterstoc

Syyskuussa lepakot valmistautuvat talveen syömällä hyönteisiä. Kuva: Igor Chernomorchenko/Shutterstoc

Lepakko on yllättävän kiehtova otus

Pyhän Laurin kirkon ympäristössä pääsee lepakkoretkelle asiantuntijan kanssa.

Tahtoisitko viettää syysiltaa lepakoiden parissa? Nyt siihen on mahdollisuus. Pyhän Laurin kappelissa vietetään torstaina 17.9. lepakkoiltaa. Asiantuntijavieraana on projektitutkija Eeva-Maria Kyheröinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

"Lepakot ovat kiinnostavia, koska niistä tiedetään yhä varsin vähän ja koska niitä on vaikea havaita. Niillä on myös kiinnostavia käytösmalleja", Kyheröinen kertoo.

Syyksi lepakoiden synkkään maineeseen hän veikkaa sitä, että ne liikkuvat öisin ja ovat pysyneet salaperäisinä. Oikeasti lepakot ovat kuitenkin harmittomia otuksia, joista on myös iloa ihmisille.

"Jos lepakoita ei olisi, ilmatilassamme olisi paljon enemmän hyönteisiä."

Syyskuun puolivälissä lepakkobongarin ei tarvitse enää valvoa yöhön saakka. Jos sää ei ole liian kylmä, lepakot lähtevät saalistamaan, kun ilta hämärtyy.

"Syksyllä lepakon elämässä on sellainen välivaihe. Poikaset ovat jo isoja, ja lepakot tankkaavat talven varalle."

Pyhän Laurin kirkon ympäristöä ja jokivartta Kyheröinen pitää hyvänä paikkana lepakkoretkelle. Siellä voi nähdä ainakin pohjanlepakon, joka on yleisin lepakkolajimme, mutta myös vesisiippoja ja vanhoissa kulttuuriympäristöissä viihtyviä korvayökköjä. Yhteensä lepakkolajeja on Suomessa 13.

Luento lepakoista to 17.9. klo 19 Pyhän Laurin kappelissa (Pappilankuja 3, Vantaa). Sään salliessa lähdetään klo 20 läheiseen jokirantaan havaitsemaan saalistavia lepakoita.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: