null Liitonarkin mysteeristä levitoivaan velhoon – podcasteissa kerrotaan kristinuskon vähemmän tunnetuista ilmiöistä

Yksi apokryfikirjojen lurjuksista on Simon Magus: taustalla olevan kuvan lähteenä on häntä esittävä piirros The Death of The Antichrist vuodelta 1493. Podcasteissa pureudutaan myös apokryfikirjojen kiemuroihin.

Yksi apokryfikirjojen lurjuksista on Simon Magus: taustalla olevan kuvan lähteenä on häntä esittävä piirros The Death of The Antichrist vuodelta 1493. Podcasteissa pureudutaan myös apokryfikirjojen kiemuroihin.

Hengellisyys

Liitonarkin mysteeristä levitoivaan velhoon – podcasteissa kerrotaan kristinuskon vähemmän tunnetuista ilmiöistä

Asiantuntijat keskustelevat podcast-sarjoissa teologiasta, myyteistä ja kristityn arjesta.  Esittelemme kolme kiehtovaa podcastia, joilla voi syventää tietämystään kristinuskosta.

Podcastit ovat suuressa suosiossa, ja myös kristinuskoa käsitellään niissä monista näkökulmista. Joskus tekijät tuovat esille outoja yksityiskohtia, joskus pohdiskellaan syvällisiä teologisia teemoja.   

Podcastit ovat verkossa julkaistavia äänitiedostoja, joita voi kuunnella monista verkkopalveluista, esimerkiksi Spotifystä ja Stitcheristä. Valta-osa palveluista toimii selaimella ja mobiiliapplikaatioilla. Podcastin kuunteleminen muistuttaa paljon radion kuuntelua, ja usein radio-ohjelmat ovat verkossa saatavilla myös podcasteinä.

Podcast-sarjat vaihtelevat viihteellisestä hömpästä syväluotaaviin analyyseihin ja tutkivaan journalismiin. Kristinuskon ilmiöitä käsitellään monissa podcasteissä, ja esimerkiksi edesmenneen Perttu Häkkisen nimikko-ohjelmassa käsiteltiin muun muassa menestysteologiaa, kapinallisia pappeja ja gospelmusiikkia

Esittelemme kolme podcastia, jotka tarjoavat uusia näkökulmia kristinuskoon. Mukana on raamatuntulkintaa, kiinnostavia yksityiskohtia kristinuskosta ja apokryfikirjojen vähemmän tunnettuja tarinoita. 

Älypuhelimella podcastit kulkevat mukana kaikkialle. Raamattu- ja kristinuskotietouttaan voi kasvattaa milloin ja missä haluaa. 

Älypuhelimella podcastit kulkevat mukana kaikkialle. Raamattu- ja kristinuskotietouttaan voi kasvattaa milloin ja missä haluaa. 

1. Harhaoppia

Harhaoppia-podcastissa teologian maisteri Markus Finnilä kertoo erilaisista tavoista tarkastella kristinuskoa ja Raamattua. Hän kertoo ohjelmassa olleensa fundamentalistikristitty, jolle Raamattu oli erehtymätön ja ristiriidaton. Nykyään hän kuitenkin tarkastelee Raamattua eri tavalla, symbolisesti ja hieman mystisesti.

Halloweenin erikoisjaksossa käsitellään kristillisiä kaaoshirviöitä, kuten Raamatun merihirviö Leviatania.

Podcastin jaksoissa käsitellään muun muassa kristillistä feminismiä, universalismia ja monijumalaisuutta Raamatussa. Halloweenin erikoisjaksossa käsitellään kristillisiä kaaoshirviöitä, kuten Raamatun merihirviö Leviatania, niiden taustaa ja symbolismia. Mukana on usein haastateltavia.

”Epätervettä teologiaa ja vääriä vastauksia. Harhaoppia-podcastissa käsitellään perimmäisiä kysymyksiä tavalla, joka ottaa vakavasti modernin tiedon, kristinuskon ja kriittisen ajattelun”, lukee podcastin kuvauksessa.

Podcastin löytää esimerkiksi Stitcheristä, Spotifystä ja Podtailista.

2. Kirkon ihmeellisimmät tarinat

Heikki Rusaman ja Eero Hietalan Kirkon ihmeelliset tarinat -podcast pureutuu kristinuskon outoihin rönsyihin. Mukana on historiaa, teologisia kysymyksiä ja kristinuskoa sivuavia legendoja. Ohjelma viihdyttää ja opettaa: mukana on faktaa ja erikoisia yksityiskohtia. 

Jaksoissa syvennytään esimerkiksi liitonarkin kohtaloon ja maailmanloppua odottaviin lahkoihin. Välillä aiheet ovat vakavia, kuten jaksossa, jossa pureudutaan Martti Lutherin antisemistisiin käsityksiin juutalaisista.

Usein mukana on myös Suomi-näkökulma, ja esimerkiksi juutalaisten kadonneisiin heimoihin keskittyvässä jaksossa Rusama ja Hietala pohtivat myös väitteitä, joiden mukaan suomalaiset olisivat yksi sukuheimoista.

Kirkon ihmeellisimmät tarinat on tehty yhteistyössä Kotimaa-lehden kanssa, ja ohjelmaa esitetään myös Radio Deillä. Podcast löytyy muun muassa Spotifystä, Podtailista ja Transistorista.

3. Apocrypals

Englanninkielinen Apocrypals käsittelee apokryfikirjoja ja muita kristillisiä teoksia, kuten vuonna 2016 menehtyneen Jack Chickin sarjistraktaatteja ja Bible Adventures -Nintendo-peliä. Ohjelman isännät, sarjakuvakäsikirjoittajat Benito Cereno ja Chris Sims eivät ole itse kovin uskonnollisia, mutta he koettavat käsitellä aiheita hyvällä maulla.

Apokryfikirjat ovat Vanhan ja Uuden testamentin ulkopuolisia juutalaisia ja kristillisiä kirjoituksia. Teksteihin kuuluu esimerkiksi kaanonin ulkopuolisia evankeliumeja, ilmestyksiä ja kirjeitä.

Jaksoissa esitellään apokryfikirjoja ja pureudutaan niiden nykyihmiselle hämmentäviin yksityiskohtiin. Huomiota podcastissa saa muun muassa Simon Noita, joka haastaa Pietarin teot -apokryfikirjassa apostoli Pietarin ihmekilpailuun. Kilpailu päättyy, kun Simon ylpeilee lentämistaidoillaan, levitoi, putoaa maahan ja kuolee.

Podcastin löytää esimerkiksi Stitcheristä, Libsynistä ja Spotifystä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Elokuvien Jeesus lauleskelee ja metsästää vampyyreja, mutta myös kohahduttaa inhimillisyydellään – esittelemme merkittävimmät kohuleffat

Hyvä elämä

Kristuksesta kertovien elokuvien lajityypit vaihtelevat b-luokan toimintaelokuvista musikaaleihin ja syviin draamoihin.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.