null Elokuvien Jeesus lauleskelee ja metsästää vampyyreja, mutta myös kohahduttaa inhimillisyydellään – esittelemme merkittävimmät kohuleffat

Hyvä elämä

Elokuvien Jeesus lauleskelee ja metsästää vampyyreja, mutta myös kohahduttaa inhimillisyydellään – esittelemme merkittävimmät kohuleffat

Kristuksesta kertovien elokuvien lajityypit vaihtelevat b-luokan toimintaelokuvista musikaaleihin ja syviin draamoihin.  

Jeesuksesta kertovat elokuvat eivät aina pohjaudu evankeliumeihin: draamaa on rakennettu myös tekijöiden omilla kohua herättäneillä Raamatun tulkinnoilla. Esimerkiksi toimintaelokuvien Jeesus ei muistuta lainkaan Raamatun Kristusta.

Kohudraamoissa Kristusta kiusataan: mitäs jos hän ristikuoleman sijaan eläisikin normaalin elämän, rakastaisi perhettään ja olisi rakastettu? Esimerkiksi vuonna 1988 julkaistussa Kristuksen viimeinen kiusaus -elokuvassa esitetty Jeesuksen sisäinen konflikti nähtiin joissain äärikristillisissä piireissä pyhäinhäväistyksenä.

Kristuksen viimeisessä kiusauksessa Jeesus esitetään tiettyjen tahojen mielestä liian inhimillisenä, ja varsinkin Jeesuksen lihallisen himon esittäminen herätti paheksuntaa (kuva: ruutukaappaus elokuvasta).

Kristuksen viimeisessä kiusauksessa Jeesus esitetään tiettyjen tahojen mielestä liian inhimillisenä, ja varsinkin Jeesuksen lihallisen himon esittäminen herätti paheksuntaa (kuva: ruutukaappaus elokuvasta).

Elokuva kiellettiin esimerkiksi Singaporessa, Etelä-Afrikassa ja Filippiineillä, ja Ranskassa tehtiin terrori-iskuja elokuvaa esittäneitä teattereita kohtaan – näytöksissä laukaistiin haju- ja kyynelkaasupommeja. Teosta pidetään modernina klassikkona. Sitä esitetään televisiossa tasaisin väliajoin ja dvd-versiota elokuvasta myydään verkkokaupoissa noin 10 eurolla.

Jeesus tanssii ja laulaa

Jeesuksen vaiheista on tehty useampia musikaalielokuvia, joista tunnetuin on Jesus Christ Superstar.

Tim Ricen ja Andrew Lloyd Webberin säveltämä rockooppera on yllättävän inhimillinen ja koskettava kuvaus Jeesuksen viimeisistä päivistä. Vuoden 1973 elokuvasovitus kuvattiin Israelissa, mutta se ei ole autenttinen kuvaus ajasta ja paikasta – rekvisiitoissa vilisee tuliaseita, panssarivaunuja ja rakennustelineitä.

Jesus Christ Superstar -musikaalissa myös visuaalinen puoli on toteutettu esteettisesti (kuva: ruutukaappaus elokuvasta).

Jesus Christ Superstar -musikaalissa myös visuaalinen puoli on toteutettu esteettisesti (kuva: ruutukaappaus elokuvasta).

Esimerkiksi Juudaksen ristiriita Jeesusta rakastavana opetuslapsena ja kavaltajana on mitä parhain draaman aihe. Jeesuksen seuraajat kiusoittelevat messiasta ajatuksilla: mitä jos hänestä tulisikin maallisen valtakunnan perustaja ja kuningas? Myös tuleva ristikuolema pelottaa Kristusta.

Elokuvan biisit ovat tarttuvia, mutta niissä on myös herkkyyttä. Juudaksen ja Jeesuksen mielenmaisemat välittyvät sanoitusten lisäksi lauluäänten vivahteista. Harva Jeesus-elokuva koskettaa ja huvittaa samalla tavalla. Elokuva löytyy esimerkiksi verkkokaupoista ja Helmet-kirjastojen kokoelmista dvd:llä.

Rehellistä hömppää

Viimevuosien kohuelokuviin kuuluvat kaksi brasilialaisen Porta dos Fundos -koomikkoryhmän tekemää komediaa: viimeisen ehtoollisillan jälkeisestä krapula-aamusta kertova Viimeinen kankkunen vuodelta 2018 ja Jeesuksen homoseksuaalina esittävä vuoden 2019 Kristuksen ensimmäinen kiusaus. Molemmissa teoksissa Jeesus esitetään paheellista elämää viettävänä veijarina. Elokuvia syytettiin rienauksesta, ja niitä seurasi muun muassa polttopulloisku komediaryhmän tiloihin Rio de Janeirossa. Elokuvat ovat katsottavissa Netflix-suoratoistopalvelussa.

Jesus Christ Vampire Hunter -toimintaelokuvassa Jeesus käyttää kamppailutaitojaan ikiaikaista pahaa, vampyyreja vastaan (kuva: ruutukaappaus elokuvasta).

Jesus Christ Vampire Hunter -toimintaelokuvassa Jeesus käyttää kamppailutaitojaan ikiaikaista pahaa, vampyyreja vastaan (kuva: ruutukaappaus elokuvasta).

B-elokuvissa Jeesuksen paluu saattaa tapahtua vampyyrintappajan tai supersankarin roolissa. Vuoden 2001 Jesus Christ Vampire Hunterissa Jeesus palaa maapallolle tyylillä: tukka ja parta ajellaan pois, ja vaatteet vaihtuvat valkoisesta kaavusta astetta muodikkaampiin. Elokuvassa Jeesuksen kamppailutaidoille on tarvetta, sillä ihmiskuntaa uhkaa vampyyrien epäpyhä veljeskunta.

Ultrachrist!-elokuvassa vuodelta 2003 paluun tehnyt Jeesus taas on supersankari. Vastassa on saatanan lähettämä pahuuden liiga, jonka jäsenet edustavat eri kuolemansyntejä. Mukana pahiksina on Vlad Seivästäjän, Jim Morrisonin, Adolf Hitlerin ja Richard Nixonin kaltaisia historian hahmoja.

Sekä Ultrachrist! että Jesus Christ Vampire Hunter ovat b-elokuvien helmiä, mutta niiden saaminen käsiinsä voi olla Suomessa hankalaa. Erikoisempia elokuvia fanittavien kannattaakin suunnata katseensa ulkomaiden tarjontaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.