”On hienoa neuloa jotain, mikä lämmittää leskeksi jäänyttä” – Soukassa asuva Liisa Myllys kutoo jo viidettä lohtuhuivia
Idea lohtuhuiveista levisi Tampereelta viime keväänä. Nyt niitä neulotaan joka puolella Suomea, myös Espoossa.
Villa lämmittää. Erityisen suloisesti se lämmittää surevaa ihmistä. Näin ajatteli tamperelainen pappi Minnamaria Tammisalo, joka keksi kietoa villahuivin leskeksi jääneen naisen hartioille hautajaisten muistotilaisuudessa.
Tästä hetkestä sai alkunsa idea lohtuhuivien tekemiseen.Viime keväänä Facebookiin syntyi ryhmä nimeltään Lohtuhuivien lähettiläät, jossa on mukana yli kaksituhatta kutojaa eri puolilta Suomea. Lohtuhuivien neulominen ja lahjoittaminen on levinnyt jo yli neljäänkymmeneen seurakuntaan.
Soukassa asuva Liisa Myllys kutoo parhaillaan viidettä lohtuhuiviaan. Ensimmäinen huivi valmistui viime keväänä Espoonlahden seurakunnan Teresa-piirissä, jossa neulotaan hyväntekeväisyyteen myös muun muassa sukkia, vauvannuttuja ja -myssyjä sekä lapasia.Pienet vauvanvaatteet lähetetään Etiopiaan synnytyssairaalaan.
– Siksi on hienoa neuloa myös jotain sellaista, mikä päätyy tähän ihan lähelle lämmittämään leskeksi jäänyttä. Huivi välittää osanottoa ja on persoonallisempi kuin esimerkiksi lahjakirja, Myllys sanoo.
Huivi välittää osanottoa ja on persoonallisempi kuin esimerkiksi lahjakirja.
− Liisa Myllys
Koristeellinen hartiahuivi sopii erityisesti naisille. Myllyksen mielestä seurakuntien käsityöpiireissä voisi neuloa myös sukkia tai kaulaliinoja, erityisesti leskimiehille.
– Mikä ettei. Kyllä meidän puikot taipuvat tekemään sitä, mitä tarvitaan, Myllys sanoo.
Espoonlahden seurakunnassa lohtuhuiveja voi kutoa käsityöpiireissä tai toimittaa kirkon vahtimestarille. Idea on se, että pappi voi viedä huivin surukotiin tai muistotilaisuuteen. Myös Leppävaaran seurakunnassa on huiveja kudottu ja toimitettu perille leskeksi jääneille.
Olarin seurakunnassa ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa on aloitettu lohtuhuivien kutominen tänä syksynä. Seurakunnissa otetaan myös vastaan lankalahjoituksia.
Minnamaria Tammisalo on iloinen ja hämmentynyt lohtuhuivien saamasta suosiosta.Erityisesti häntä koskettavat surevien kokemukset.
– Kyllä lohtuhuivi lämmittää ihan eri tavalla kuin tavallinen huivi, moni sanoo.
Lohtuhuiveista voi kysyä lisätietoa
Espoossa
- Espoonlahden seurakunnassa yhteyshenkilö on diakoni Liisa Pohjonen p. 040 547 1848, liisa.pohjonen@evl.fi.
- Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa yhteyshenkilönä on pastori Pirkko Nurminen, 040 567 4420, pirkko.nurminen@evl.fi.
- Leppävaaran seurakunnassa yhteyshenkilöt ovat seurakuntaneuvoston jäsen Teresia Volotinen p. 050 3413784, volotinent@gmail.com ja diakoni Riitta Türkmen p. 040 546 5198, riitta.turkmen@evl.fi.
- Olarin seurakunnassa yhteyshenkilö on diakoniatyöntekijä Minna Martiskainen p. 050 330 7129, minna.martiskainen@evl.fi.
- Tapiolan seurakunnassa huiveja voi toimittaa kirkon aukioloaikoina vahtimestarille. Lisätietoja: vapaaehtoistyön koordinaattori Merita Hietanen, 040 531 1009, merita.hietanen@evl.fi.
Helsingissä
- Herttoniemen seurakunnassa yhteyshenkilönä on pastori Outi Lantto, p. 050 476 1791, outi.lantto@evl.fi.
Vantaalla
- Tikkurilan seurakunnassa voi kysyä lisää: diakonia.tikkurila@evl.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Neulominen ei ole vain mummojen hommaa, sanoo neulontaan lukioikäisenä punkkarina hurahtanut Tiina Mahlamäki
Hyvä elämäUudessa Neuloosi-kirjassaan Tiina Mahlamäki kertoo neulomisen maailmasta ja omista kokemuksistaan. Suomeen neulomisen toivat keskiajalla Naantalissa toimineet birgittalaisnunnat.