null Lomalla toisen kotona

Juhani Raunio ja Arja Liski pitävät kodinvaihtoa mielenkiintoisena ja edullisena tapana lomailla. Pian heidän kotinsa saa pariisilaisia vieraita.

Juhani Raunio ja Arja Liski pitävät kodinvaihtoa mielenkiintoisena ja edullisena tapana lomailla. Pian heidän kotinsa saa pariisilaisia vieraita.

Lomalla toisen kotona

Kodinvaihtaja pääsee kurkistamaan erilaiseen arkeen.

Miltä tuntuisi asua jonkin aikaa ranskalaisessa linnassa, lontoolaisessa kaupunkikodissa tai unkarilaisessa maalaistalossa? Jos on valmis päästämään tuntemattomat ihmiset joksikin aikaa omaan kotiinsa, nämäkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Arja Liski ja Juhani Raunio ovat kodinvaihtajia. Viime kesänä he viettivät viikon Nizzassa. Asunnon omistanut nizzalaispariskunta puolestaan tuli siksi aikaa asumaan Liskin ja Raunion omakotitaloon Vantaan Vapaalaan.

— Se oli meidän häämatkamme. Menimme naimisiin kesäkuun puolivälissä ja vähän sen jälkeen lähdimme Ranskaan, Arja kertoo.

— Nizzassa meillä oli todella tilava asunto, makuuhuoneitakin oli viisi. Käytimme koko asunnosta ehkä kolmea huonetta, hän toteaa nauraen.

Vaihtokumppanina toiminut ranskalaispariskunta oli matkaillut paljon ja tuli Suomeen pitkälti siksi, että täältä oli hyvä jatkaa kohti Venäjää ja Pietaria, jossa he eivät vielä olleet koskaan käyneet.

— Valitettavasti heidän täällä olleessaan oli aluksi kamalan huonot ilmat. Meillä oli suorastaan vähän huono omatunto, kun nautimme ihanasta säästä Ranskassa ja he värjöttelivät täällä, Arja myöntää.

Tarjouksia ympäri maailmaa

Arja Liskillä ja Juhani Rauniolla on ollut tapana tehdä ainakin yksi matka vuodessa jonnekin päin Eurooppaa. Asunnonvaihdosta he innostuivat aiheesta kirjoitettujen lehtijuttujen perusteella ja loivat nettiin vaihtajaprofiilin kahdelle asunnonvaihtosivustolle. Sinne pantiin perustiedot sekä valokuvia kodista ja tietoa alueen nähtävyyksistä ja kulkuyhteyksistä.

— Tarjouksia on tullut toisen sivuston kautta aika paljon, vuoden aikana noin 30. Useimmat haluaisivat tulla Suomeen elokuussa, jolloin muualla Euroopassa on loma-aika, Juhani kertoo.

Enemmistö asunnonvaihtajista on ranskalaisia tai yhdysvaltalaisia, mutta vaihtotarjouksia on tullut myös Italiasta, Espanjasta ja Sveitsistä. Kaukaisin tarjous on tullut Chilestä maanjäristyksen jälkeen. Siinä korostettiin erikseen, että talo on järistyksen kestävä.

Parhaillaan Arja ja Juhani odottavat uutta kodinvaihtolomaa. Tällä kertaa suuntana on kaupunkiasunto Pariisissa. Sen asukkaat saapuvat Vantaalle Arjan ja Juhanin lähtöpäivän aamuna, joten he ehtivät esitellä talon tulijoille.

— Pariisi on meille ennestään tuttu, mutta en ole käynyt siellä 15 vuoteen. Kiva mennä sinne pitkästä aikaa, Arja toteaa.

Käyttöohjeet kirjassa

Kun Arja Liski ja Juhani Raunio ovat kertoneet kodinvaihdosta tuttavilleen, osa on ihmetellyt, kuinka he uskaltavat antaa omakotitalonsa vieraiden ihmisten haltuun.

— Luottamuksen tunne on osittain kiinni vastapuolesta. Suurin osa vaihtajista on eläkeläisiä ja lapsiperheitä, joihin ehkä luottaa helpommin. Myös se on hyvä, että viimeksi tavattiin näiden vaihtajien kanssa, Juhani kertoo.

Levollisuutta lisää myös se, että vaihtokoteja välittävällä yrityksellä on vakuutus, joka korvaa jos jokin menee pieleen. Lisäksi Arja ja Juhani ovat tehneet tulijoille kirjasen, johon on koottu hyödyllistä tietoa aina hätänumeroista alkaen.

— Täällä on ohjeet pyykinpesukoneeseen, astianpesukoneeseen, saunaan… Nizzalaiset olivat lämmittäneetkin saunan ja tykkäsivät siitä, Arja kertoo.

Entä onko kodinvaihtajan oltava valmis pesemään ikkunat, siivoamaan komerot ja kuuraamaan talo putipuhtaaksi?

— Ei meillä kyllä tehdä mitään suursiivousta, pariskunta vakuuttaa kieltämättä kadehdittavan siistissä kodissaan.

Seuraavaksi Italiaan?

Monelle suomalaiselle kelpaisi kyllä viikko Barcelonassa tai Berliinissä, mutta miten saadaan kodinvaihtajat tulemaan Vantaalle?

Juhani Raunio ja Arja Liski tietävät, että vantaalaisten on tyydyttävä korostamaan Helsingin läheisyyttä. Hekin mainitsevat kotinsa eduiksi hyvät palvelut ja kulkuyhteydet Helsinkiin, jonne pääsee bussilla puolessa tunnissa. Helsingistä puolestaan pääsee kätevästi Tukholmaan, Tallinnaan ja Pietariin.

Pariskunnalla saattaa olla edessään vielä monta kodinvaihtoa, sillä lomaunelmia riittää.

— Italia on minulle ehkä se rakkain maa, sinne voisimme yrittää seuraavaksi. Ja jos Caprille onnistuisi vaihto, se olisi mahtavaa, Arja haaveilee.

— Italiaa minäkin olen ajatellut. Garda-järven seutu voisi olla hyvä, Juhani miettii.

Arja Liski ja Juhani Raunio lähtevät la 12.6. kodinvaihtolomalle Pariisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jos arki kyllästyttää, voi aikuisenakin lähteä maailmalle tekemään jotain ihan muuta

Hyvä elämä

Vakityöstä irtisanoutunut, pätkätyöntekijä ja yrittäjä kertovat irtiotoistaan. Mukana tietopaketti rahan ja ajan järjestämisestä lomaa pidempään matkaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.