null Lotta Svärd -säätiön juhlavuoden suojelija Jenni Haukio: ”Olen oppinut tapaamiltani lotilta sen, että koettelemusten edessä on noustava erimieli­syyksien yläpuolelle”

Presidentin puoliso Jenni Haukio arvostaa lottien tekemää työtä äärettömän korkealle.

Presidentin puoliso Jenni Haukio arvostaa lottien tekemää työtä äärettömän korkealle.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Lotta Svärd -säätiön juhlavuoden suojelija Jenni Haukio: ”Olen oppinut tapaamiltani lotilta sen, että koettelemusten edessä on noustava erimieli­syyksien yläpuolelle”

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion mielestä on tärkeää pitää lottatyön henkistä perintöä elävänä tulevaisuuden sukupolvia varten.

1. Jenni Haukio, olet 100 vuotta täyttävän Lotta Svärd -säätiön juhlavuoden suojelija. Mitä tehtävä sinulle merkitsee?

– Juhlavuoden suojelijana toimiminen on minulle suuri kunnia ja yksi elämäni tärkeimmistä luottamustehtävistä. Arvostan lottien tekemää työtä äärettömän korkealle ja tunnen syvää kiitollisuutta heidän uhrauksistaan ja ponnisteluistaan maamme parhaaksi.

2. Onko lottien tekemää työtä arvostettu riittävästi?

– Jokainen historiaa tunteva tiedostaa, että lottatyön arvostus ei sotienjälkeisinä vuosikymmeninä aina ole ollut sille itseoikeutetusti kuuluvalla tasolla. Onneksi nykyään lottien toimintaa kunnioitetaan laaja-alaisesti. Heidän merkityksensä maamme tulevaisuuden lunastajina tunnustetaan eri sukupolvien keskuudessa ja yhteiskunnan eri tasoilla.

– Tulevaisuuden sukupolvia varten meidän tehtävänämme on nyt pitää lottatyön henkistä perintöä elävänä. Lottasäätiön juhlavuonna näin onkin ansiokkaasti tehty eri puolilla Suomea.

Pienen maan vaikuttavin voimavara on yhtenäisyys.

3. Kun olet tavannut lottia, mitä olet heiltä oppinut?

– Monet tapaamistani lotista ovat tuoneet esiin esimerkiksi sitä, että suurten koettelemusten edessä on ymmärrettävä nousta arkisten erimielisyyksien yläpuolelle. Meidän pitää hakeutua aina sen äärelle, mikä meitä yhdistää.

– Tästä opista meillä kaikilla olisi oivallettavaa yhä edelleen. Pienen maan vaikuttavin voimavara on yhtenäisyys.

4. Mikä naisten tekemä työ jää nykyään liian vähälle huomiolle?

– Liian vähälle huomiolle jää esimerkiksi se päivittäinen arkinen työ, jota naiset tekevät kodeissa ja perheissä sekä erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen käytännön tehtävissä. Tämä hiljainen uurastus jää usein näkymättömäksi ja vaille sille kuuluvaa kiitosta.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle on pyhää kaiken elollisen elämän ainutkertaisuuden ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen. Jokaisen yksilön – niin ihmisen kuin eläimen – ­elämän arvon tunnusta­minen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.