null Laulavasta Lotasta, 27, ja Jorma-papasta, 85, tuli someilmiö ja koronavuoden piristys – luvassa myös virsiä ja joululauluja

Jorma Saahko sai pojantyttärensä Lotta-Sofia Saahkon Lontoosta Valkeakoskelle. 

Jorma Saahko sai pojantyttärensä Lotta-Sofia Saahkon Lontoosta Valkeakoskelle. 

Hyvä elämä

Laulavasta Lotasta, 27, ja Jorma-papasta, 85, tuli someilmiö ja koronavuoden piristys – luvassa myös virsiä ja joululauluja

Jorma Saahkon, 85, ja Lotta-Sofia Saahkon, 27, yhteiset laulu- ja muisteluhetket ovat saaneet myös monet muut jakamaan muistojaan isovanhemmistaan, vanhemmistaan ja lauluista.

Eipä tainnut pappa arvata, millaiseen somesuosioon hänkin voi vielä yltää! Yksi koronavuoden positiivisista ilmiöistä on ollut Lotan ja papan koronalaulut -tili Facebookissa, jolla pappa Jorma Saahko, 85, ja pojantytär Lotta-Sofia Saahko, 27, laulavat ja juttelevat yhdessä. Lotalla ja papalla on myös YouTube-kanava, jossa laulut ovat myös nähtävissä ja kuunneltavissa ja jolla julkaistaan myös muita videoita heidän elämästään.

Kaksikko on laulanut papalle tuttuja ja tärkeitä lauluja laidasta laitaan, iskelmiä erityisesti papan nuoruudesta, kansanlauluja ja maakuntalauluja. Nyt Lotta ja pappa laulavat yhdessä myös hengellisiä lauluja ja virsiä, joita moni on toivonutkin. Myöhemmin luvassa on myös joululauluja.

Vaikka lauluja on esitetty yhdessä jo pitkä liuta, niitä löytyy vielä helposti lisää.

– Usein kun tulen papan keittiöön, pappa jo hyräilee jotakin laulua. Minä etsin sanojen perusteella säestyksen netistä. Seuraajilta tulee paljon pyyntöjä, joita pappa kerää viikon aikana paperilapuille, Lotta kertoo.

Lähes kaikki laulut ovat olleet sellaisia, että pappa voisi laulaa ne tuosta noin vaan.

Lotan hämmästykseksi lähes kaikki laulut ovat olleet sellaisia, että pappa voisi laulaa ne tuosta noin vaan. Sävelen hän muistaa aina.

– Pappa muistelee aina kouluajan lauluja. Karjalan kunnailla, Karjalaisten laulu ja Tähti ja meripoika sujuvat täysin ilman tekstiäkin, myös suuri osa Olavi Virran klassikoista. Virta on hänen idolinsa.

Papan ja Lotan projekti alkoi, kun Lontoossa musiikkiteatteria opiskellut Lotta palasi Suomeen koronatilanteen vuoksi ja asettui karanteenin jälkeen Jorma-papan rintamamiestaloon Valkeakoskelle. Samalla tarjoutui mahdollisuus kysyä evakkotaustaisen papan elämästä ja opetella vanhoja lauluja.

Toista video

Lotan kysymykset ja laulut ovat saaneet papan puhumaan sellaisista asioista, joista hän ei ollut aikaisemmin puhunut: esimerkiksi siitä, miten Karjalasta tulleisiin evakkoperheisiin suhtauduttiin eri tilanteissa. Lotan ja papan somekanavilla moni muukin on innostunut muistelemaan menneitä, jakamaan muistojaan isovanhemmistaan ja vanhemmistaan sekä tietenkin tutuista lauluista.

Lotan ja papan yhteisistä hetkistä ja Jorma-papan elämästä Karjalan evakkona julkaistiin marraskuussa Lotan kirjoittama kirja Papan kanssa kahvilla (Tammi 2020). Lokakuussa Jorma-pappa valittiin myös Vuoden isovanhemmaksi.

Virsiä ja muita hengellisiä lauluja on luvassa Lotan ja papan somekanavilla sunnuntaisin. Viime sunnuntaina vuorossa oli Olen kuullut on kaupunki tuolla. 

– Se on sellainen laulu, jota pappa on laulellut paljon kotona. Oma suosikkini on Ken on luonut sinitaivaan, esitin sitä pikkutyttönä kirkossa, Lotta kertoo.

Joululauluista luvassa on ainakin Varpunen jouluaamuna, Lotan suosikkijoululaulu. Papalle tuo joululaulu tuo muistoja mieleen: kun hänen äitinsä kuoli, pieni sinitiainen ilmestyi ikkunan kuin tarkistaakseen, että pojalla on kaikki hyvin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.