null Mahtuvatko usko ja tieto samaan päähän?

Ajankohtaista

Mahtuvatko usko ja tieto samaan päähän?

Lukiolaiset haluavat tietää, voiko tiedemies olla uskovainen.

Vantaankosken seurakunnan nuoriso- ja koulutyön pappi Jere Hämäläinen huomasi verkkolehtien kommenttiosioissa ja somessa mielipiteiden vaihtoa uskosta ja tiedosta. Niissä usko ja tieto nähtiin usein vastakkaisina ja toisensa poissulkevina asioina.

– Some-kommenteissa usko rinnastettiin lapsenuskoon, tai aivan kuin usko Jumalaan olisi sama kuin se, että uskotaan joulupukkiin. Oletettiin myös, että ajatteleminen loppuu, kun uskoo Jumalaan, Hämäläinen kertoo.

– Mutta on korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka kuuluvat johonkin uskontokuntaan. Onko sittenkään kyse lapsenuskosta vai voiko Jumalaan uskominen olla kypsää?

Paneelikeskustelutilaisuus kaikille

Aiheesta innostuneena Hämäläinen alkoi järjestää paneelikeskustelua Myyrmäen kirkkoon. Tilaisuutta suunniteltiin Martinlaakson ja Vaskivuoren lukioiden uskonnonopettajien kanssa ja sen nimeksi tuli Mahtuvatko usko ja tieto samaan päähän? Lukiolaiset saivat tehdä kysymykset, ja panelisteiksi kutsuttiin eri alojen edustajia.

Kaikenikäisille tarkoitetussa tilaisuudessa halutaan keskustella uskon ja tiedon kiistaa aiheuttavista kysymyksistä rakentavasti.

– Eikö voisi ajatella uskon ja tiedon täydentävän toisiaan? Miksi ihmeessä haetaan vastakkainasettelua? En minäkään mene Tiedekeskus Heurekaan rukoilemaan tai kirkkoon kuuntelemaan luentoa tähtitieteestä, Hämäläinen sanoo.

Usko ja tieto ovat vähän kuin ilmanpaine ja vaniljajäätelö.

– Teemu Ratinen

Kysymyksiä paperilappusille

Uskonnontunnilla Vaskivuoren lukiossa psykologian ja uskonnon lehtori Teemu Ratinen pohti oppilaidensa kanssa, mitä kaikkea uskoon ja tietoon liittyy. Oppilaat saivat kirjoittaa mieleen tulleita kysymyksiä paperilappusille.

– Oppilaita kiinnostivat muun muassa luonnontieteen ja uskonnon väliset erot ja yliluonnollisten olentojen tieteellinen todistaminen. Ja se, voiko korkeasti koulutettu tiedemies olla uskovainen, Ratinen kertoo.

Ratinen toimitti lappuset kirjekuoressa Jere Hämäläiselle, joka sai rutkasti kysymyksiä myös Martinlaakson lukiosta.

– Valitsin kysymyksistä mielenkiintoisimmat ja usein toistuvat, sillä reilun tunnin kestävässä tilaisuudessa ei ehdi esittää jokaista kysymystä. Aikaa pitää antaa tilaisuudessa esiintyvälle rockabillybändillekin, Hämäläinen toteaa.

Yksinkertainen vastaus

Mitähän uskonnonopettaja itse vastaisi oppilailleen? Mahtuvatko usko ja tieto samaan päähän? Teemu Ratinen kertoo usein sanovansa opiskelijoille, että usko ja tieto ovat vähän kuin ilmanpaine ja vaniljajäätelö – ne ovat eri kokoluokan ja eri ulottuvuuden asioita.

– Mutta ihmisellä, joka tekee tiedettä ja suhtautuu maailmaan äärimmäisen tieteellisesti, voi tietämättään tai tiedostaen olla myös uskonnollisia ajatuksia. Kyllä usko ja tieto mahtuvat samaan päähän. Tässä yksinkertainen vastaus aika monimutkaiseen kysymykseen, Ratinen toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkkohistorioitsija, evoluutiobiologi ja kosmologi vastaavat, miksi maailmassa on luterilaisia pappeja

Hengellisyys

Suomessa on 2000-luvulla luterilaisia pappeja siksi, että maailmankaikkeus on olemassa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.