null Areiopagi.fi esittää akateemisille lukijoille insinöörikysymyksiä Jumalasta

Miikka Niirasen mukaan Areiopagi-nettisivu on ottanut vaikutteita muun muassa Atlanticin ja Huffington Postin uskontojournalismista.

Miikka Niirasen mukaan Areiopagi-nettisivu on ottanut vaikutteita muun muassa Atlanticin ja Huffington Postin uskontojournalismista.

Hengellisyys Ajankohtaista

Areiopagi.fi esittää akateemisille lukijoille insinöörikysymyksiä Jumalasta

Ryhmä teologeja ja luonnontieteilijöitä on neljä vuotta pitänyt yllä nettisivua, joka argumentoi ateismia vastaan. Areiopagi.fi saa rahoituksensa Yhdysvalloista.

Autisteista harva uskoo persoonalliseen Jumalaan. Loisiko Jumala multiversumin? Ihmisillä on oikeus järjettömiin uskomuksiin.

Näin raflaavia otsikoita kirjoittaa ryhmä teologeja ja luonnontieteilijöitä nettiosoitteessa Areiopagi.fi. Se on Miikka Niirasen, Rope Kojosen ja kahdeksan muun henkilön huhtikuussa 2013 perustama sivusto, joka keskittyy uskonnollisen uskon ja luonnontieteen väliseen suhteeseen.

– Se on kysymys, joka on itseäni kiinnostanut paljon. Monet suuret luonnontieteen merkkihenkilöt, kuten Isaac Newton, olivat syvästi uskonnollisia, Niiranen sanoo.

Hän on itse viidesläisyyden vaikutuspiirissä lapsuutensa viettänyt diplomi-insinööri.

Niirasen mielestä tieteellisen maailmankuvan rationaalisuuden kuuluu olla harmoniassa uskonnollisen uskon kanssa.

Suomessa tämä puhetapa ei ole kovin suosittu eikä sillä ole pitkää historiaa täällä, mutta Yhdysvalloissa Jumalan olemassaolon todistaminen on tullut filosofiaan takaisin. Areiopagi haluaa tuoda tätä keskustelua Suomeen.

– Insinööritieteisiin suuntautuneena koen tällaiset kysymykset itselleni luonteviksi, Niiranen sanoo.

Mutta on tässä muutakin. Niirasen mukaan koko keskustelua ei ehkä käytäisi Suomessa, elleivät 2000-luvun populistiset uusateistit olisi argumentoineet uskonnottomuuden puolesta. Areiopagi on osittain vastaisku uusateismille.

– Historiallisesti ateismi on jossain määrin kristinuskon tuote. Kukaan ei keksinyt epäillä Jumalaa ennen kuin hänen olemassaoloaan alettiin todistella, Niiranen sanoo.

Ei olla poliittisia, mutta...

Areiopagi on hienostunut, jopa elitistinen alusta. Kirjoittajakaartin tittelit voivat aiheuttaa huimausta.

British Academyn tutkijatohtori Oxfordin yliopistossa. Dosentti. Espoon piispa. Teologian tohtori. Queenslandin yliopiston Centre of the History of European Discourses -keskuksen johtaja. Waterloon yliopiston fysiikan professori.

Jotkut tekstit ovat käännöksiä, mutta valtaosa kirjoittajista on Helsingin yliopiston kouluttamia teologian tohtoreita.

– Areiopagin kirjoitukset on suunnattu akateemisesti koulutetuille lukijoille, Niiranen sanoo.

Areiopagin kirjoitukset on suunnattu akateemisesti koulutetuille lukijoille.

– Päätoimittaja Miikka Niiranen

Kirjoittajista vain harva on nainen. Sivustolla on hyvin vähän puhetta naisten oikeuksista tai seksuaalisesta tasa-arvosta. Vain yksi kirjoitus koskee kirkossa usein esiin nostettua ilmastonmuutosta. Onko Areiopagi teologinen teekutsuliike?

– Olemme jalat tukevasti ilmassa sikäli, ettei Areiopagi yritä olla millään tavalla poliittinen, Niiranen sanoo.

– Toisaalta emme me mitään argumentteja voi piilotella siksi, että niiden esittäjällä on konservatiivisia mielipiteitä. Meillä voi kirjoittaa vaikkapa ateisti, Niiranen sanoo.

Areiopagin "sisäänheittogenrenä" ovat erityiset myytinpurkamisjutut. Niissä paloitellaan suosittuja, myytinomaisia iskulauseita, kuten mielikuva "katolisen kirkon inkvisition julmuudesta". Sekään kun ei oikeasti ollut ihan niin kamalaa kuin protestanttien panetteluista voisi päätellä.

Mitä USA edellä, sitä Suomi perässä?

Entä rahoitus? Areiopagi on saanut muhkean summan amerikkalaiselta John Templeton Foundationilta.

Säätiö rahoittaa muun muassa niin sanottujen "isojen kysymysten" tieteellistä tutkimusta. Tällainen on esimerkiksi kysymys, onko universumilla päämäärää.

– Esimerkiksi Richard Dawkins arvostelee Templeton-säätiötä, mutta hänen argumenttinsa ovat aika heikot, Miikka Niiranen kuittaa.

– Säätiö rahoitti Areiopagia noin 115 000 eurolla nelivuotiseen projektiin, johon kuuluu seminaarien järjestämisiä sekä neljän kirjan julkaiseminen. Kirjoista kolme on jo julkaistu, Niiranen sanoo.

Myös Kirkon mediasäätiö on tukenut Areiopagia 5 000 eurolla.

Mutta seuraako amerikkalaisrahoituksesta, että myös Suomen ilmapiiri muuttuu valtamerentakaiseksi?

– Sellaista vastakkainasettelua en kaipaa Suomeen, Niiranen sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain evankelisetkin ovat jakautuneet karkeasti niin, että maaseudun kouluttamaton väestö ei edes tunne hyvin kristinuskoa vaan edustaa patrioottista kansalaisuskontoa.

– Koulutetut kaupunkilaiset taas ovat esimerkiksi ilmaston suhteen tiedostavampia.

Areiopagi-verkkolehden päätoimittaja Miikka Niiranen vieraana Uskon illassa tiistaina 14.2. klo 18 Koivukylän kirjaston auditoriossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Aura Raulo, 29, tutkii pussailevia hiiriä, järkyttää Oxfordin yliopistossa pyjamahousuillaan ja sukupuoli-identiteetillään sekä nokittelee ateistiguru Dawkinsille

Hyvä elämä

Kirkko ja kaupungin uusi verkkokolumnisti on körtti ja evoluutiobiologi, jonka lempilaji on ihminen: ”Voisimme olla hedelmöitymässä tai hedelmöittämässä melkein koko ajan, mutta sen sijaan rakennamme avaruusasemia.”







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.