null Malmin hautausmaa sai palautetta rumasta penkistä – työntekijät muuttivat sen taideteokseksi, johon kuuluu kilpailulla valittu runo

Ajankohtaista

Malmin hautausmaa sai palautetta rumasta penkistä – työntekijät muuttivat sen taideteokseksi, johon kuuluu kilpailulla valittu runo

Sammaloitunut penkki ja sen yhteyteen liitetty runo muistuttavat ajan kulumisesta.

Kauneus, se on tunnetusti katsojan silmässä. Tämä on huomattu Malmin hautausmaalla, jonka korttelissa numero 96 nököttää sammaleen kuorruttama vanha penkki. Malmin hautausmaan ylipuutarhurin Paula Niemelän mukaan se on ollut siinä 1990-luvulta alkaen ja saanut hautausmaakävijät antamaan välillä kriittistä palautetta.

Seuraavaksi mietittiin, kuka voittajan valitsisi. Joku muisti, että hautaustoimen päällikön tytär on runoilija.
– Paula Niemelä

– Saimme taas keväällä palautetta siitä, että penkki on karmean näköinen, ja että eikö täällä pidetä paikoista huolta tämän vertaa, mutta meidän työntekijöiden mielestä se on hieno. Sammaloituneena oikein ihanan näköinen. Emme ajatelleet, että sillä on enää tarkoituskaan istua, Niemelä kertoo.

Hautausmaan työntekijät alkoivat miettiä, mitä penkille tehtäisiin. Syntyi ajatus, että penkkihän voitaisiin säilyttää ja muuttaa taideteokseksi, ympyröidä narulla aivan kuin arvokas taideteos museossa. Penkin viereen voisi myös asentaa kyltin ja etsiä siihen sopivan runon, joka kuvaa ajan kulumista.

Kunniamaininnan saanut Riitta Hannikainen (vas.) ja voittajarunon kirjoittanut Soili Takkala.

Kunniamaininnan saanut Riitta Hannikainen (vas.) ja voittajarunon kirjoittanut Soili Takkala.

Sitten joku keksi vielä paremman idean: joku hautausmaan työntekijöistähän voisi kirjoittaa penkkiin sopivan runon, sillä kesäkaudella hautausmaalla on jopa 200 ihmistä töissä. Runo valittaisiin kilpailulla.

– Seuraavaksi mietittiin, kuka voittajan valitsisi. Joku muisti, että hautaustoimen päällikön tytär on runoilija. Otimme yhtettä runoilija Silene Lehtoon, joka suostui tehtäviin ja jolla oli kokemusta runokilpailuista.

Aikaa runoilla oli koko kesä. Kilpailuun tuli kuusitoista runoa ja voittajaksi valittiin 7. syyskuuta kausityöntekijä Soili Takkalan runo Vanha penkki. Kunniamaininnan sai Riitta Hannikainen runolla Ihminen.

Paula Niemelä lupaa, että sammaloittunutta penkkiä ei viedä mihinkään, vaan se jatkaa elämäänsä nyt taideteoksena. Kortteliin 96 löydät Malmin hautausmaan sivuilla olevan karttakuvan avulla.

Määräaikaan mennessä kilpailuun tuli kuusitoista runoa. Voittajarunon valitsi runoilija Silene Lehto.

Määräaikaan mennessä kilpailuun tuli kuusitoista runoa. Voittajarunon valitsi runoilija Silene Lehto.

Korjattu Paula Niemelän titteli 10.9. klo 8.55. Hän ei ole Malmin seurakunnan ylipuutarhuri, vaan Malmin hautausmaan ylipuutarhuri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.