null Vanhan kirkkopuiston hautamuistomerkit näyttävät nyt yllättävän uusilta – osa pestiin, osa sai myös uutta maalia

Majuri Wilhelm Edvard de Beschen hautamuistomerkki ennen ja jälkeen entisöinnin. Tekstin lisäksi myös kiven väri kirkastui.

Majuri Wilhelm Edvard de Beschen hautamuistomerkki ennen ja jälkeen entisöinnin. Tekstin lisäksi myös kiven väri kirkastui.

Ajankohtaista

Vanhan kirkkopuiston hautamuistomerkit näyttävät nyt yllättävän uusilta – osa pestiin, osa sai myös uutta maalia

Vaikka alue tunnetaan kansan suussa Ruttopuistona, ruttoon kuolleiden muistomerkkejä hautausmaalla ei ole.

Helsingin vanhassa kirkkopuistossa eli tuttavallisemmin Ruttopuistossa olevat noin 200 vuotta vanhat hautamuistomerkit näyttävät jälleen yllättävän hyväkuntoisilta. Selitys on siinä, että ne entisöitiin kesän aikana.

Aloite hautamuistomerkkien kunnostamiseen tuli kaupunkilaisilta.

– Viime syksynä kaupungille tuli jälleen palautetta, että teksteistä ei saa enää selvää. Kävin itsekin katsomassa hautamuistomerkkejä, ja olivathan ne tosi likaisia. Kysyin kaupunginmuseolta ohjeita, että mitä tehdään ja sieltä vastattiin, että hautamuistomerkit pitää pestä käsin, puistovastaava Päivi Apajalahti Helsingin kaupungilta kertoo.

Joitakin hautamuistomerkkejä on entisöity ennenkin, mutta nyt käsiteltiin kaikki lähes 50 muistomerkkiä.

– Ne on pesty huolellisesti, kirjainpohjat ja kaikki. Ne kohdat, joissa oli maalia, on myös maalattu uudelleen, jotta tekstit erottuvat paremmin. Mitään kaiverruksia ei tarvinnut tehdä.

Jotta muistomerkit säilyttäisivät tekstinsä ja värinsä paremmin ja ne olisi jatkossa helpompi puhdistaa, ne on nyt käsitelty suoja-aineella.

– Niille tehtiin sellainen käsittely, etteivät hautamuistomerkkeihin tarttuisi kirvan jätökset, hiekat ja koirien virtsa. Ihmiset kun pissattavat siellä puistossa koiriaan, Apajalahti kertoo.

Suurin osa hautakivistä on peräisin vuosilta 1790–1829, jolloin Vanhan kirkkopuiston alueella oli Kampin siviilihautausmaa. Lisäksi hautausmaalla on kolme yhteishautaa, joille on pystytetty hautamuistomerkit. Näitä ovat Helsingin valtauksessa vuonna 1918 kaatuneiden saksalaissotilaiden ja Valkokaartin ja Suojeluskunnan jäsenien haudat sekä vuonna 1919 Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten yhteishauta.

Nimi Ruttopuisto juontaa juurensa vuoteen 1710, jolloin rutto surmasi suuren joukon helsinkiläisiä. Puiston portilla on muistolaatta muistuttamassa ruttoon kuolleista, mutta varsinainen ruttoon kuolleiden hautapaikka sijaitsee nykyisen Annankadun puolella. 

Vanha kirkkopuisto on suosittu piknik- ja oleskelupaikka, jonka historia hautausmaana helposti unohtuu. Päivi Apajalahden mukaan hautamuistomerkit ovat kuitenkin saaneet olla enimmäkseen rauhassa.

Vanhan kirkon ympärillä oleva puistoalue hautamuistomerkkeineen on Helsingin kaupungin vastuulla, seurakunnille kuuluvat vain itse kirkko, mausoleumi ja pieni maa-alue kirkon vieressä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.