null Malmin hautausmaalla järjestetty Hautausmaa elää -tapahtuma poiki rikosilmoituksen

Malmin hautausmaalle tuodut elokuvanäytökset olivat hautaustoimen päällikön Risto Lehdon ideoimia. – Muissa pohjoismaissa hautausmaita kehitetään jatkuvasti, hän sanoo.

Malmin hautausmaalle tuodut elokuvanäytökset olivat hautaustoimen päällikön Risto Lehdon ideoimia. – Muissa pohjoismaissa hautausmaita kehitetään jatkuvasti, hän sanoo.

Ajankohtaista

Malmin hautausmaalla järjestetty Hautausmaa elää -tapahtuma poiki rikosilmoituksen

Elokuussa toteutettuun tapahtumaan sisältyi muun muassa elokuvanäytöksiä. Hautaustoimen päällikkö Risto Lehto vastaa kritiikkiin.

Malmin hautausmaalla viime elokuussa järjestetystä Hautausmaa elää -tapahtumaviikosta on tehty rikosilmoitus. Poliisi tekee tällä hetkellä esiselvitystä, johtaako rikosilmoitus muihin toimenpiteisiin.

Poliisi ei ole kuullut vielä asiassa Helsingin seurakuntien hautaustoimen päällikköä Risto Lehtoa, joka ideoi viime elokuussa järjestetyn Hautausmaa elää -tapahtumaviikon. Lehdon mukaan jotkut seurakuntalaiset esittivät huolensa jo etukäteen, sillä tapahtumaviikkoon sisältyi myös elokuvanäytöksiä, jotka herättivät huolta.

– On tärkeää, että asiasta keskustellaan, Lehto sanoo.

– Olimme tarkkoja siinä, että nämä tilaisuudet järjestettiin hautakortteleiden ulkopuolella hautausmaa-alueen reunalla. Lisäksi näytösajankohdiksi valittiin myöhäinen ilta, jolloin muu liikenne hautausmaalla on hyvin vähäistä. Saimme myös paljon kiittävää palautetta, hän sanoo.

Lehdon mukaan ohjelmaan valitut elokuvanäytökset olivat huolella valittuja.

– Esimerkiksi edesmenneitä Jäniksen vuosi -elokuvan tekijöitä on haudattu Malmin hautausmaalle, ja elokuvaa myös kuvattiin Malmin hautausmaalla.

Haluamme kertoa tulevillekin polville kansakuntamme kovista ajoista, ja hautausmaakävelyt ovat luonteva tapa tuoda näitä asioita esiin.

– Risto Lehto

Hän muistuttaa, että Hautausmaa elää -tapahtumaviikon ohjelmaan sisältyi muun muassa kulttuurikävelyjä, jollaisia Helsingissä on järjestetty usean vuoden ajan.

– Useat näistä tapahtuman ideoista syntyivät yhteistyön tuloksena. Erityisesti elokuvanäytökset olivat pastori Kai Sadinmaan ideoimia, Lehto sanoo.

– Hautausmaat kertovat kullakin paikkakunnalla yksilöllisestä henkilöhistoriasta, ja Helsingin tapauksessa koko Suomen historiasta. Suomessa on myös moniin maihin nähden ainutlaatuinen sankarihautojen perinne. Haluamme kertoa tulevillekin polville kansakuntamme kovista ajoista, ja hautausmaakävelyt ovat luonteva tapa tuoda näitä asioita esiin, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa hautausmaat ovat myös tärkeitä viheralueita, ilmastonmuutosta hillitseviä hiilinieluja.

– Hautausmaat ovat meitä eläviä ihmisiä varten. Jos ne olisivat vain kuolleita varten, ei niiden tarvitsisi olla kauniita vihreitä, sellaisia, jotka tavoittavat eläviä. Hautausmaiden tehtävä on kuitenkin tavoittaa elävät, ja ne ovat tärkeitä surutyön ja murheen poistamisen kannalta.


Vierailimme elokuvaillassa Malmin hautausmaalla, ja tältä siellä näytti:

Toista video


Juttua on päivitetty 24.9. kello 9.53. Juttuun on lisätty Risto Lehdon lause: ”Useat näistä tapahtuman ideoista syntyivät yhteistyön tuloksena. Erityisesti elokuvanäytökset olivat pastori Kai Sadinmaan ideoimia.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.