null Mielipide: Kiitos Elävät kivet -kävelystä

Mielipide: Kiitos Elävät kivet -kävelystä

Risto Alaja opasti jälleen mielenkiintoista Elävät kivet -kävelyä Malmin hautausmaalla 18. elokuuta. Tällä kertaa kuunneltiin tarinoita elokuvanäyttelijöistä. Moni näyttelijä on saanut viimeisen leposijansa Malmilla, ja kävelyä suosi aurinkoinen sää. Hautausmaa on kukkaloistossaan ja vihreydessään upea.

Kierroksella palasi mieleen monta vanhaa muistikuvaa ja ääntä: Oke Tuuri Tippavaaran vanhanaisäntänä ja Kauko Helovirta rooleistaan Knallissa ja sateenvarjossa sekä monissa huumorielokuvissa. Tauno Palon hauta sivuutettiin nopeasti, koska monipuolinen hurmuri on jo esitelty laulajien kierroksella. Vieläkin naurattaa Palon tempaus, kun hän oli erään elokuvan kuvauksista viikon kateissa ja palasi sitten muina miehinä töihin. Kivenheiton päässä Palon haudasta on Ansa Ikosen hauta ja hiukan kauempana muun muassa Reino Valkaman ja Pertti Palon haudat.

Monet kuuluisat elokuvanäyttelijämme olivat persoonallisuuksia, mutta heidän hautakivensä taas ovat varsin tavanomaisia. Huomasimme kuitenkin muutaman poikkeuksen: Lähellä upeaa suihkulähdettä Mikko Niskasen hautakiven päällä oli tyylikäs veistos. Matti ”Peltsi” Pellonpään haudalle oli tuotu kukkia maljakkonaan Koskenkorva-pullo – ei kuolema ole vain haudanvakavaa. Martti Kuninkaan haudalla surullinen lappu kertoi haudan hallinta-ajan päättymisestä vielä tämän vuoden aikana.

Hautausmaat ovat myös elävää historia. Ne ovat täynnä kulttuurimuistomerkkejä ja tarinoita, ja niillä on myös uusi tehtävä hiilinieluina. Kiitos jälleen Elävät kivet -kävelystä!

Klaus Krokfors

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi