null Malmin hautausmaalla katsotaan elokuvia – luvassa myös musiikkia ja muuta kulttuuriohjelmaa

Malmin hautausmaalla esitetään maanantaina 19.8. mykkäelokuva Sunrise – A Song of Two Humans livesäestyksellä. Tiistaina on esitysvuorossa Jäniksen vuosi.

Malmin hautausmaalla esitetään maanantaina 19.8. mykkäelokuva Sunrise – A Song of Two Humans livesäestyksellä. Tiistaina on esitysvuorossa Jäniksen vuosi.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Malmin hautausmaalla katsotaan elokuvia – luvassa myös musiikkia ja muuta kulttuuriohjelmaa

Hautausmaa elää -tapahtumassa voi muun muassa nauttia mykkäelokuvasta, joka säestetään paikan päällä pimenevässä elokuun illassa.

Malmin hautausmaalla on sunnuntaista alkaen erityisen paljon elämää. Hautausmaa elää -tapahtumaviikolla 18.–24. elokuuta voi katsoa elokuvia, nähdä teatteria, kuulla musiikkia ja osallistua opastetuille kävelykierroksille. Maanantaina vietetään myös Malmin hautausmaasta ja sinne haudatuista tunnetuista henkilöistä kertovan Kuolleiden kirjan julkkareita. Kirjan on kirjoittanut hautausmaapappi Kai Sadinmaa.

Kulttuuritapahtuma hautausmaalla on herättänyt etukäteen lähinnä positiivista kiinnostusta, mutta jotkut ovat olleet huolestuneita siitä, miten tapahtuma ylipäätään sopii hautausmaalle. Kai Sadinmaan mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

– Hautarauhaa ei tietenkään häiritä ja kaikki tapahtumat ovat nurmikentällä. Haudat näkyvät, mutta ovat käytävän toisella puolella.

Alkuviikosta hautausmaalla katsotaan elokuvia ulkoilmassa. Maanantaina 19.8. esitetään F.W Murnaun Sunrise – A Song of Two Humans, vuodelta 1927 peräisin oleva mykkäelokuva. Sitä on luonnehdittu joskus ”maailman kauneimmaksi elokuvaksi” ja elokuva voitti aikanaan muun muassa parhaan elokuvan Oscarin. Elokuvaa katsotaan livesäestyksellä, josta vastaavat Yrjänä Sauros ja Mikko Perkola.

Tiistaina esitetään Risto Jarvan Jäniksen vuosi vuodelta 1977. Se pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin.

Elokuvat eivät saa olla liian raskaita, ja niiden pitää olla kauniita.

– Elokuvavalintoja mietittiin pitkään, koska elokuvien pitää olla sellaisia, jotka sopivat hautausmaalle. Ne eivät saa olla liian raskaita, ja niiden pitää olla kauniita. Mielestäni valitut elokuvat sopivat paikkaan hyvin. Pari Jäniksen vuoden näyttelijää on haudattu Malmille, Sadinmaa kertoo.

Mykkäelokuviin Sadinmaa on tutustunut Sodankylän elokuvajuhlilla ja ajatteli, että sellainen on saatava Malmillekin.

– Niissä on jotain aivan erityistä taikaa. Sellaista, joka menee ihon alle.

Elokuvakatsomo toteutetaan piknik-meiningillä, eli mukaan on hyvä ottaa jokin alusta. Leffaevästä saa tuoda ja alueelle tulee myös kojuja, joista voi ostaa vaikka kahvia. Paikalle on tarkoitus tuoda myös muutamia penkkejä, jotka varataan ensisijaisesti niille, joille liikkuminen on vaikeampaa.

Kesä Malmin hautausmaalla on ylipäätään ollut vilkas. Paikallishistoria, hautausmaan kaunis ympäristö ja ihmisten elämänkohtalot kiinnostavat. Kai Sadinmaan vetämillä opastetuilla hautausmaakierroksilla on ollut jopa 70–80 osallistujaa kerralla.

Hautausmaa elää -tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Jatkoa saattaa olla luvassa. Ainakin hautausmaan työntekijät ovat olleet tapahtumasta innoissaan, Sadinmaa kertoo.

– Minun puolestani tästä voisi tulla perinne. Toivoisin sitä.

Otsikkoa muokattu 19.8. klo 10.50.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.