null Suomen ainoa hautausmaapappi Kai Sadinmaa päivystää taas, kun ilmat lämpenevät

Pastori Kai Sadinmaa tuntee Malmin hautausmaan salat. Hän kirjoittaa myös paikkaan liittyvää kirjaa.

Pastori Kai Sadinmaa tuntee Malmin hautausmaan salat. Hän kirjoittaa myös paikkaan liittyvää kirjaa.

Ajankohtaista

Suomen ainoa hautausmaapappi Kai Sadinmaa päivystää taas, kun ilmat lämpenevät

Viime kesänä alkanut kokeilu oli menestyksekäs. Toiminta laajenee Malmin hautausmaalta myös muualle Helsinkiin.

Pastori Kai Sadinmaan pesti hautausmaapappina alkoi viime kesänä. Malmin hautausmaalla käynnistynyt kokeilu osoittautui niin onnistuneeksi, että toimintaa on määrä laajentaa muillekin Helsingin hautausmaille.

– Tällä hetkellä olen Suomen ainoa hautausmaapappi. Projektin puitteissa on tarkoitus selvittää, onko seurakuntapapeilla mahdollisuutta päivystää hautausmaalla joinain päivinä. On mahdollista, että tulen päivystämään kaikilla hautausmailla, paitsi Kallion kirkon uurnaholvissa. Sitä on kuitenkin vielä aikaista sanoa.

Uutta on myös se, että ainakin Malmin hautausmaalla tullaan järjestämään vaelluksia – niin yleisiä kuin erityisryhmille suunnattuja.

Sadinmaan tämänkertainen pesti alkoi helmikuun alusta, ja se jatkuu näillä näkymin ensi syksyyn. Sadinmaan osalta painopiste tullee olemaan kolmella suurimmalla hautausmaalla: Malmilla, Hietaniemellä ja Honkanummella, joka sijaitsee Vantaalla.

Piknik hautausmaalla?

Hautausmaapapin toimenkuvaan kuuluu ihmisten kohtaaminen ja heidän kanssaan jutteleminen.

– Talvisin en ole hautausmailla, vaan vasta keväällä, kun säät ovat lämmenneet. Viime kesänä kohtaamisia ja keskusteluja oli päivän aikana useita. Keskustelujen sisällöt vaihtelevat small talkista sielunhoitoon. Kohtaan sekä hautausmailla vierailevia että hautausmaan työntekijöitä, joita Malmilla on kesäisin yli 150.

Ihmiset mieltävät, että hautausmaa ja kirkko ovat papin reviiriä.

Talviaikaan Sadinmaa suunnittelee tulevan kesän tapahtumia, mutta hänet tavoittaa myös sielunhoidollisissa asioissa Malmin seurakunnan kautta.

Helsingin alueella hautausmaita ja kalmistoja on yhteensä seitsemän: Honkanummi, Malmi, Hietaniemi, Östersundom, Kulosaari, Maunulan uurnalehto sekä Kallion kirkon uurnaholvi.

– Minusta hautausmaata voisi hyödyntää totuttua enemmänkin. Esimerkiksi Malmin hautausmaa on erittäin kaunis ulkoilu- ja virkistysalue. Hautausmaalla voisi hyvin pitää piknikkejä, kunhan vainajien hautarauhaa kunnioitettaisiin. Muissa kulttuureissa ei ole tavatonta, että haudoille kokoonnutaan vaikkapa aterialle.

Pienen tytön riipaiseva kirje isille

Hautausmaalla kävijät eivät kuulemma kaihda ”sokeripala” kaulassa olevaa pappia, joka tulee juttusille.

– Ihmiset mieltävät, että hautausmaa ja kirkko ovat papin reviiriä. Sen sijaan esimerkiksi kauppakeskuksissa ihmisiä saattaa olla paljon vaikeampi lähestyä. Hyvin usein juttu alkaa siitä, ketä itse kukin on tullut haudalle muistelemaan.

Sadinmaa on toisinaan sopinut myös etukäteen sielunhoidollisia kohtaamisia Malmin hautausmaalle. Monet kokevat hautausmaan rauhoittavana ympäristönä. Kohtaamisia on ollut niin iloisia kuin surullisia, ja kaikkea siltä väliltä.

Onpa Sadinmaa sattunut kohdalle, kun omaiset ovat alkaneet riidellä vainajan uurnaa maan poveen laskettaessa. Muut hautausmaan työntekijät ovat kertoneet myös tulikivenkatkuisista perintöriidoista, jotka ovat leimahtaneet arkkua hautaan saatettaessa.

Yhtä lailla elämään kuuluvat tragediat, joiden edessä edes pappi ei ole immuuni. Sadinmaata kosketti aivan erityisesti pienen tytön kirje kolmikymppisenä menehtyneen isänsä haudalla.

– Juuri kirjoittamaan oppinut tyttö kertoi kirjeessään, että hänellä on isiä niin kamala ikävä. Se riipaisi syvältä. Tuli mieleen, että onneksi meidän tyttömme ei ole tarvinnut kirjoittaa tuollaista kirjettä.

Kiehtovia tarinoita riittää kirjaksi asti

Hautausmaan tarjoama rauha ja sen kätkemät kiehtovat tarinat ovat inspiroineet Sadinmaata siinä määrin, että hän julkaisee ensi elokuussa Kuolleiden kirja -nimisen teoksen. Kirjansa avulla Sadinmaa haluaa tutustuttaa helsinkiläiset ja miksei muualtakin tulleet Malmin hautausmaan kiehtoviin kertomuksiin.

Teos on rakennettu siten, että se esittelee noin 30 pysähdyspaikkaa Malmin hautausmaalla.

Paitsi kirkonmies ja kirjailija, Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko ja oman tiensä kulkija. Hän on ollut aiemmin julkisuudessa esimerkiksi siitä, että sai Helsingin tuomiokapitulilta vakavan moitteen samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä ja vastusti rankaisemistaan istumalla jalkapuussa kadulla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.