null Malmin kirkon 14,6 miljoonan euron perusteellinen remontti valmistui – ovet aukeavat pääsiäisenä, ja uutta toimintaa on vireillä

Kirkkosalista on poistettu muutamia vanhoja penkkirivejä ja ne on korvattu helposti liikuteltavilla tuoleilla, jotta tilaa jää esimerkiksi bändeille. Anni Punkka seisoo pienen kirkkosalin puolella, jonka erottaa kirkkosalista sähköinen nosto-ovi.

Kirkkosalista on poistettu muutamia vanhoja penkkirivejä ja ne on korvattu helposti liikuteltavilla tuoleilla, jotta tilaa jää esimerkiksi bändeille. Anni Punkka seisoo pienen kirkkosalin puolella, jonka erottaa kirkkosalista sähköinen nosto-ovi.

Ajankohtaista

Malmin kirkon 14,6 miljoonan euron perusteellinen remontti valmistui – ovet aukeavat pääsiäisenä, ja uutta toimintaa on vireillä

Suureen tiilikirkkoon asennettiin maalämpö, ja sisäilmaa pilanneet kosteusongelmat korjattiin. 

Malmin kirkko avautuu juhlavasti pääsiäisaamuna 20.4. parin vuoden tauon jälkeen. Kirkko kuoriutui hupustaan ja rakennustelineistään jo syksyllä. Alkuvuoden ajan on tehty viimeistelyjä sisätiloissa ja suunniteltu toimintaa yhdessä seurakuntalaisten ja alueen asukkaiden kanssa.

Kun ihmiset astuvat korjattuun kirkkoon, suuria muutoksia ei ensin ole näkyvissä. Mutta pinnan alla on tehty paljon. Suurimmat muutokset ovat sisäilmaongelmien korjaus, julkisivun 80 000 tiilen vaihto uusiin, kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön ja nykyisten tilojen muokkaus muunneltaviksi ja joustaviksi. Myös talotekniikka on uusittu ja esteettömyyttä parannettu. Keväällä 2023 aloitettu remontti maksoi 14,6 miljoonaa euroa ja pysyi budjetissa.

Seurakuntasali on erotettu kirkkosalista uudella äänieristysseinällä, jonka saa halutessaan kokonaan auki. Katon mäntypaneeli hohtaa vielä uuden vaaleana. Toisessa salissa onnistuttiin säilyttämään ja kunnostamaan vanha paneeli.

Seurakuntasali on erotettu kirkkosalista uudella äänieristysseinällä, jonka saa halutessaan kokonaan auki. Katon mäntypaneeli hohtaa vielä uuden vaaleana. Toisessa salissa onnistuttiin säilyttämään ja kunnostamaan vanha paneeli.

Kosteusongelmat korjattiin, sisäilma raikastui

Arkkitehti Kristian Gullichsenin suunnittelema valtava punatiilikirkko valmistui Helsingin suurimman seurakunnan pääkirkoksi vuonna 1981. Kun tultiin 2020-luvulle, kirkko kärsi sisäilmaongelmista, jotka juontuivat tiiliverhouksen takana piilevistä kosteusongelmista.

– Ennen remonttia kaikki työntekijät eivät voineet työskennellä kirkossa sisäilmaongelmien vuoksi. Myös osa toimintaan osallistuvista oireili, kertoo kirkkoa esittelevä hallintopappi Anni Punkka.

Nyt tuuletus, tiivistys, vesieristys ja salaojat ovat kunnossa. Lisäksi kaikki sisustustekstiilit, kuten penkkien päälliset, on vaihdettu. Kirkkosalia komistava Maija Lavosen kookas tekstiilityö on käynyt läpi perusteellisen puhdistuksen, ja tekstiilitaiteilija Helena Vaari suunnittelee ja valmistaa uudet kirkkotekstiilit.

Isossa kirkkosalissa luonnonvaloa tihkuu sisään kastemaljan yläpuolella olevasta ikkunasta.

Isossa kirkkosalissa luonnonvaloa tihkuu sisään kastemaljan yläpuolella olevasta ikkunasta.

Toinen suuri uudistus on maalämmön asennus. Maalämpö korvaa kaukolämmön ja pienentää kirkon hiilijalanjälkeä. Anni Punkka iloitsee myös siitä, että maalämpöjärjestelmää voi käyttää viilentämiseen – paksuseinäinen tiilirakennus oli välillä kesällä tukalan kuuma.

Muunneltavuus ja joustavuus ovat olleet tilojenkäytön johtotähtiä koko talossa. Se näkyy ensimmäiseksi kirkkosalissa, josta poistettiin kaksi ensimmäistä penkkiriviä ja korvattiin ne irtotuoleilla.

– Istumapaikkojen määrä pysyy samana, mutta nyt kirkon etualalle mahtuu esimerkiksi lasten kirkkotapahtumia tai uuden Malmimessun bändi soittamaan, sanoo uusia aamu- ja iltamessuja seurakuntalaisten kanssa suunnitteleva pappi Saara-Maria Jurva.

Kirkkosalissa oli valkokangas keskellä alttaria. Jurvan mukaan se peitti harmillisesti krusifiksin niin, että Jeesuksesta näkyivät vain varpaat. Nyt valkokankaat on sijoitettu kummallekin sivulle, ja alttarille on esteetön näköala. Valkokankaille voidaan heijastaa virren sanoja ja messun kulkua.

Valo- ja äänipöytä on sijoitettu ylös parvelle. Kaikkea ohjataan digitaalisesti, eikä valospotteja, mikrofoneja tai dataprojektoria tarvitse enää käydä siirtelemässä alttarin luona. Suntiot ja muut työntekijät ovat ottaneet uutta tekniikkaa haltuun.

Kaksi keittiötä on parempi kuin yksi

Pääkerroksen keittiötiloissa muunneltavuus näkyy niin, että suurtalouskeittiön viereiseen varastotilaan rakennettiin pieni ”kotikeittiö”. Kun on kaksi keittiötä ja monenlaisia kokoontumistiloja, kirkolla voi pitää vaikka kahdet ristiäiset yhtä aikaa.

Sähköinen lukitusjärjestelmä mahdollistaa sen, että seurakuntalainen voi saada oman kertakäyttöisen koodin tiettyyn tilaan vaikkapa muistotilaisuutta varten.

Omia työhuoneita ei ole enää kellään seurakunnan työntekijällä. Ensimmäiseen kerrokseen on järjestetty rauhallista tapaamistilaa diakonisia keskusteluja ja toimituskeskusteluja varten neuvottelukopeilla, ja myös yläkerrasta löytyy pieni puhelinkoppi.

Tiloista eniten on muuttunut kirkon alakerrassa sijainnut pieni asunto. Siitä on tehty seurakuntalaisten monipuolinen kokoontumistila, jonka käyttöä ideoidaan yhdessä.

– Seurakuntalaisethan tämän kirkon omistavat, tähdentää Anni Punkka.

Mitä talossa alkaa tapahtua?

Ihan ensimmäisenä on keskitytty messuihin. Pappi Saara-Maria Jurva on ohjannut sunnuntain aamumessun ja iltapäivämessun eli Malmimessun suunnittelua seurakuntalaisten kanssa. Molempia messuja varten on pidetty kaksi avointa unelmointi-iltaa, ja vapaaehtoisia koulutetaan huhtikuussa. Ensimmäistä Malmimessua vietetään 4.5.

– Seurakuntalaiset voivat tehdä paljon yhteisen messun rakentamisessa. Esimerkiksi Malmimessussa tarvitaan soittajia ja laulajia muusikkomme Antti Vuoren johtamaan bändiin – mieluummin monta, niin ettei kenenkään tarvitse sitoutua soittamaan messussa joka sunnuntai, Jurva sanoo.

Messua voi rakentaa myös kirjoittamalla esirukousta, lukemalla päivän tekstejä, avustamalla ehtoollisenjaossa tai keittiössä tai huolehtimalla lapsista. Messun jälkeen syödään yhdessä keittopäivällinen.

Keväällä ehditään viettää messuja ja kirkon avajaisviikkoa 12.–18.5. Kesällä kirkossa pidetään ainakin messuja, konfirmaatioita ja juhannusjuhla. Säännöllinen viikkotoiminta alkaa syyskuussa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Malmin kirkon remonttiurakka valmistui – kirkko otetaan käyttöön pääsiäisenä

Ajankohtaista

Työn jaksottelu johtuu siitä, että joidenkin tilojen kalustus jätettiin tarkoituksella pois kokonaisurakasta. Remontissa alkaa nyt vaihe kaksi.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.