null Malmin kirkko on suljettu remontin vuoksi kevääseen 2025 asti – kaikki toiminta on siirretty toisiin tiloihin

Malmin kirkossa tehdään suuri remontti, mutta rakennuksen ulkonäkö ei muutu.

Malmin kirkossa tehdään suuri remontti, mutta rakennuksen ulkonäkö ei muutu.

Ajankohtaista

Malmin kirkko on suljettu remontin vuoksi kevääseen 2025 asti – kaikki toiminta on siirretty toisiin tiloihin

Vuonna 1981 valmistuneen kirkon tiloista tulee muunneltavammat ja saavutettavammat. Kirkko siirtyy myös maalämpöön.

Malmin kirkko on sulkenut ovensa seurakuntalaisilta muutamaksi vuodeksi mittavan remontin vuoksi. Seuraavan kerran kirkko avautuu vasta keväällä 2025. 

– Varsinainen remontti alkaa myöhemmin keväällä, mutta kirkko on jo seurakuntalaisilta suljettu. Nyt valmistellaan remonttia ja muuttoa. Entisen asunnon paikalla on nyt työskentelytilaa ja iltaisin kokoontuu vielä muutama ryhmä. Muu toiminta on nyt siirretty muualle, Malmin seurakunnan hallintopappi Anni Punkka kertoo.

Malmin kirkko on Helsingin suurimman seurakunnan pääkirkko, jossa on ollut paljon toimintaa. Kaikelle on kuitenkin löytynyt paikka muista seurakunnan tai alueen tiloista. Malmin seurakunnalla on käytössään Tapanilan, Puistolan, Pihlajamäen ja Viikin kirkot, Malmin Varustamo sekä seurakuntakodit Siltamäessä ja Tapulikaupungissa.

– Siltamäen ja Tapulin seurakuntakodeista on luopumispäätös olemassa, mutta pidämme niistä kiinni vielä remontin ajan.

Kokonaisuudessaan Malmin kirkon talotekniikka on tullut tiensä päähän.

Arkkitehti Kristian Gullichsenin suunnittelema punatiilinen rakennus valmistui 1981. Siinä on kirkkosalin lisäksi musiikkisali, kaksi seurakuntasalia, kaksi takkahuonetta ja kerhotiloja. Nyt tilat uudistetaan vastaamaan paremmin tämän ajan tarpeita.

– Rakennus on korjauksen tarpeessa, sillä se on kärsinyt kosteusvauriosta. Uusittava on myös vesieristeet ja salaojat. Kokonaisuudessaan Malmin kirkon talotekniikka on tullut tiensä päähän, Anni Punkka kertoo.

Myös seinien tiiliverhous vaihdetaan ja seinien ilmanvaihtoa parannetaan. Energia-asioitakin uudistetaan.

– Malmin kirkko siirtyy maalämpöön. Aurinkopaneeleille tehdään valmiit paikat, jotta ne pystytään myöhemmin lisäämään.

Remontissa kirkolle tehdään pieniä keskustelutiloja, jotka ovat muokattavissa tarpeen mukaan. Osa kirkon kiinteistä penkeistä korvataan irtotuoleilla, jotta myös kirkkosali on saavutettavampi ja muunneltavampi. Remontissa myös äänentoisto ja valaistus paranevat, valkokankaan käyttö helpottuu ja uusi teknologia sulautetaan osaksi yli 40 vuotta vanhaa kirkkotilaa. Remonttia on suunniteltu yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Kirkon on tarkoitus avautua nykyistä paremmin myös kadulle ja ohikulkijoille päin. Kulkua kirkkoon helpotetaan lastenvaunujen tai muiden välineiden kanssa kulkeville.

Kirkolle tulee myös yhteisötila paikalle, jossa ennen on ollut asunto. Sitä ovat olleet suunnittelemassa muun muassa lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin työpajoihin osallistuneet ihmiset. Nuoret toivoivat mukavaa ja monipuolista olohuonemaista tilaa.

– Sen käyttö on vielä avoin. Katsotaan, mitä kaikkea toimintaa siihen tulee. Sieltä puretaan seiniä ja tehdään tilasta avara. Alueen ihmisten kanssa yhdessä tutkaillaan ja pohditaan, mille kaikelle olisi tarvetta, Anni Punkka sanoo.

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi Malmin kirkon remontin hankesuunnitelman kesäkuussa 2022. Enimmäiskustannusarvio oli 14,6 miljoonaa euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.