null Mark Levengood selvittää tv-katsojille, kuka oli Martti Luther

Mark Levengood toimii juontajana Mark ja Luther -sarjassa, joka kertoo uskonpuhdistaja Martti Lutherista.

Mark Levengood toimii juontajana Mark ja Luther -sarjassa, joka kertoo uskonpuhdistaja Martti Lutherista.

Ajankohtaista

Mark Levengood selvittää tv-katsojille, kuka oli Martti Luther

Mediapersoona Mark Levengood kulkee uutuussarjassa Martti Lutherin jalanjäljissä. Kyseessä on alkuvuonna ainoa tv-ohjelma, joka liittyy uskonpuhdistuksen merkkivuoteen.

Yle Femillä alkoi viime sunnuntaina neliosainen tv-sarja Mark ja Luther. Lutherin kotiseudulta Wittenbergistä alkanut sarja on tehty Ylen ja Ruotsin television yhteistyönä.

Yle Femin toimittajan Stefan Janssonin mukaan ohjelman tekeminen tuli ajankohtaiseksi viimeistään nyt, kun vietetään reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuotta.

– Ajatuksena on katsoa, millainen henkilö Martti Luther oli ja miten reformaatio on vaikuttanut suomalaiseen ja ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

– Kun aloimme selvittää Lutherin elämää ja tekemisiä, tuli hänestä esiin paljon sellaista tietoa, joka ainakin itselleni oli uutta. Hän ei ollut mitenkään yksiselitteinen persoona, mikä tulee ilmi ohjelmassa esiintyvien asiantuntijoiden haastatteluissa.

Lutherista rennolla otteella

Mark ja Luther -sarjan juontajana toimii suomalaislähtöinen mediapersoona, toimittaja ja kirjailija Mark Levengood, joka tunnetaan rennosta ja humoristisesta otteestaan.

– Sarjalla on selkeä kansanvalistustehtävä, mutta halusimme tehdä sen pilke silmäkulmassa, minkä vuoksi pyysimme Levengoodia sarjan juontajaksi. Luther ei ole ohjelman aiheena kovin mediaseksikäs, joten tätä kautta hänen merkityksensä ehkä aukeaa katsojille helpommin, Stefan Jansson kertoo.

Sarjalla on selkeä kansanvalistustehtävä, mutta halusimme tehdä sen pilke silmäkulmassa.

– Yle Femin toimittaja Stefan Jansson

Levengood haastattelee suomalaisia ja ruotsalaisia teologeja, joista osa on kirkon johtohahmoja, mutta lisäksi ohjelmassa valotetaan Lutherin ja uskonpuhdistuksen historiallista ja kulttuurista taustaa.

– Mukana on myös poliitikkoja, kuten Tarja Halonen ja Ingvar Carlsson. Reformaatio tuli meille aikoinaan Kustaa Vaasan kautta, ja sillä on ollut paljon vaikutusta maiden poliittiseen ja yhteiskunnalliseen elämään.

Markia ja Lutheria voi seurata Yle Femillä sunnuntaisin kello 19. Kaikki jaksot ovat jo katsottavissa Yle Areenassa.

Loppuvuonna animaatiosarja

Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saares toteaa, että Mark ja Luther on tv-kanavilla alkuvuonna ainoa uskonpuhdistuksen merkkivuoteen liittyvä ohjelma. Merkkivuoden lopussa Yle TV1 kuitenkin esittää Martti Lutherin elämästä kertovan kymmenenosaisen animaatiosarjan.

– Kyseessä on taiteellisesti korkeatasoinen animaatiosarja, joka on valmistettu Unkarissa ja dubataan suomeksi. Eri maiden luterilaiset kirkot ovat osallistuneet pyhäinpäivänä alkavan sarjan rahoittamiseen.

Saareksen mukaan uskonpuhdistuksen juhlavuosi otetaan huomioon myös Ylen lähettämissä jumalanpalveluksissa. Esimerkiksi Suvivirren sunnuntain jumalanpalveluksessa 21.5. lähestytään merkkivuotta ekumeenisesta näkökulmasta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ruotsin tunnetuimman suomalaisen Mark Levengoodin on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka eivät usko mihinkään

Hengellisyys

Mark Levengoodissa on kaksi asiaa, jotka herättävät ennakkoluuloja. Hän on homo ja uskovainen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.