null Uskonpuhdistaja Martti Luther luo nahkansa uudessa oopperaproduktiossa

Luther-ooppera esitetään Tapiolan kirkossa Espoossa kesäkuun alussa. Kuvassa vas. Saatana (Aki Alamikkotervo), Martti Luther (Elja Puukko) ja Lutherin vaimo Katharina von Bora (Emriikka Salonen).

Luther-ooppera esitetään Tapiolan kirkossa Espoossa kesäkuun alussa. Kuvassa vas. Saatana (Aki Alamikkotervo), Martti Luther (Elja Puukko) ja Lutherin vaimo Katharina von Bora (Emriikka Salonen).

Ajankohtaista

Uskonpuhdistaja Martti Luther luo nahkansa uudessa oopperaproduktiossa

Uudessa Luther-oopperan produktiossa uskonpuhdistaja Martti Luther tulee lähellä katsojaa epäilyineen ja kamppailuineen. Myös hänen vaimonsa saa aiempaa aktiivisemman roolin.

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämästä kertova Luther-oopperaa harjoitellaan parhaillaan Espoossa. Solistien kanssa näyttämöharjoituksia on ollut jo muutaman viikon ajan, ja seuraavaksi on kuorolaisten vuoro. Ensi-ilta on kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

– Viimeinen harjoituskuukausi on alkamassa. Meillä on hyvä pöhinä päällä, kuvailee tunnelmia Luther-oopperan ohjaaja Juulia Tapola.

– Koko toukokuun harjoittelemme pitkiä päiviä vähintään neljä kertaa viikossa. Tämä on ammattimaista oopperan tekemistä.

Luther-oopperassa on kuusi solistia, heistä kolme on Espoon seurakuntien työntekijöitä. Espoonlahden seurakunnan kanttori, baritoni Elja Puukko laulaa Lutherin roolin. Kyseessä on kokeneen laulajan ensimmäinen näyttämörooli. Tapiolan kanttori, tenori Hannu Jurmu esittää useita eri rooleja. Tuomiokirkkoseurakunnan pappi, sopraano Emriikka Salonen on Lutherin vaimo Katharina von Bora. Lisäksi 30-henkisessä Luther-kuorossa on mukana espoolaisia.

Oopperan esitykset ovat Tapiolan kirkossa, mutta harjoituksia pidetään ympäri Espoota kirkoissa ja kappeleissa. Tapola iloitsee harjoitusvaiheen hyvästä yhteishengestä.

Luther on tuttu mies

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin tarina on oopperan ohjaajalle tuttu. Kari Tikan säveltämä Luther-ooppera kantaesitettiin vuonna 2000 Jussi Tapolan ohjaamana. Silloin Juulia Tapiola toimi isänsä Jussi Tapolan ohjausassistenttina.

Luther-oopperaa esitettiin silloin neljä vuotta Helsingin lisäksi ympäri Suomea sekä Saksassa ja Yhdysvalloissa. Sen jälkeen oopperaa ei ole esitetty.

Haluan tuoda selkeästi esille, miten Lutherin sanoma voi avautua 2010-luvun ihmiselle.

Uudessa produktiossa Juulia Tapola tuo Martti Lutherin lähelle katsojaa. Myös naisnäkökulma on esillä Lutherin vaimon Katharina von Boran aktiivisempana roolina.

– Haluan tuoda selkeästi esille, miten Lutherin sanoma voi avautua 2010-luvun ihmiselle. Hän ei tuputtanut asioita, mutta oli vahva sanoissaan. Hän halusi löytää henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ilman paavin "kikkakolmosia", pohtii Tapola uskonpuhdistajan merkitystä.

– Luther eli 500 vuotta sitten ja kamppaili erilaisten vaatimusten, epäilyjen ja toiveiden kanssa aivan kuten me nykyajan ihmisetkin. Tapahtumissa on läsnä sekä nykyhetki että Lutherin aikakausi.

Musiikkiteatteriohjaaja Juulia Tapola on ohjannut kesäkuun alussa Tapiolan kirkossa nähtävän Luther-oopperan.

Musiikkiteatteriohjaaja Juulia Tapola on ohjannut kesäkuun alussa Tapiolan kirkossa nähtävän Luther-oopperan.

Saatanaa on vaikea tunnistaa

Juulia Tapola mainitsee myös Saatanan, jonka herkullisen roolin esittää tenori Aki Alamikkotervo. Oopperassa Saatana on läsnä monissa valeasuissa, joita Lutherinkin on välillä vaikea tunnistaa. Aina ei tiedä, kenen suulla se puhuu ja ketä testaa.

– Samalla tavalla Saatana tuntuu repivän ihmisiä meidänkin aikanamme, huomauttaa Tapola.

Luther-ooppera juhlistaa Reformaatio 500 -merkkivuotta sekä Suomi 100 -juhlavuotta. Ooppera avaa Urkuyö ja Aaria -festivaalin torstaina 1.6., jolloin on oopperan ensi-ilta. Muut esitykset ovat Tapiolan kirkossa perjantaina 2.6. ja torstaina 8.6.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Älä elä vain itsellesi – näin saat Lutherin valmentajaksi

Hengellisyys

Martti Lutherilta löytyy hyödyllisiä vinkkejä sekä hyvään arkeen että ahdistuksen hetkiin.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.