null Megan Rohrerista tuli lauantaina ensimmäinen luterilainen transsukupuolinen piispa

Piispat Marc Andrus ja Elizabeth Eaton seuraavat Megan Rohrerin lehdistötilaisuutta ennen piispan virkaanasettamista.

Piispat Marc Andrus ja Elizabeth Eaton seuraavat Megan Rohrerin lehdistötilaisuutta ennen piispan virkaanasettamista.

Ajankohtaista

Megan Rohrerista tuli lauantaina ensimmäinen luterilainen transsukupuolinen piispa

Amerikan evankelisluterilainen kirkko ELCA asetti lauantaina virkaan kirkkokunnan ensimmäisen transsukupuolisen piispan Megan Rohrerin.

San Franciscon Grace Cathedral -kirkossa vietettiin lauantaina juhlapäivää. Amerikan evankelisluterilaisen kirkon ELCA:n pappina vuodesta 2006 palvellut Megar Rohrer, 41, asetettiin Sierra Pacificin hiippakunnan piispaksi.

ELCA on suurin Yhdysvaltain monista luterilaisista kirkkokunnista. Sillä on noin 3,3 miljoonaa jäsentä ja 65 hiippakuntaa. Rohrerin johtama hiippakunta on maantieteellisesti laaja, sillä se kattaa Kalifornian ja Nevadan osavaltioiden pohjoisosat. Seurakuntia siihen kuuluu lähes 200.

Rohrer on ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen luterilainen piispa koko maailmassa, eikä heitä löydy myöskään muista suurista kirkkokunnista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia piispoja on useita, kuten Tukholman piispana 2009–2019 toiminut Eva Brunne, joka elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa.

ELCA on Yhdysvaltain suurista luterilaisista kirkkokunnista teologialtaan liberaalein. Jo vuonna 2013 Sierra Pacificin naapurihiippakuntaan valittiin piispaksi Guy Erwin, joka oli kirkon ensimmäinen avoimesti homoseksuaali piispa.

Rohrer vihittiin ensimmäisenä transihmisenä ELCA:n papiksi vuonna 2006. Hän on ennen piispuuttaan toiminut muun muassa Grace Evangelical Lutheran -seurakunnan pappina San Franciscossa ja kaupungin poliisilaitoksen yhteisöpappina. Hän on auttanut kaupungin kodittomia ja ollut mukana perustamassa hiippakuntansa seurakuntien omistamille joutomaille puutarhoja, joissa kasvatetaan ilmaista ruokaa tarvitseville.

Megan Rohrer on LGBTQ-oikeuksien puolesta kamppaileva aktivisti, joka käyttää itsestään sukupuolineutraalia prononimia they. Hän on kertonut kohdanneensa lukioaikanaan seksuaalista häirintää ja hengellistä väkivaltaa, koska kuuluu sateenkaari-ihmisiin.

Kovat kokemukset eivät ajaneet häntä pois kristinuskosta, vaan sen sijaan motivoivat häntä opiskelemaan teologiaa. Rohrer kertoo aina tunteneensa, että Jumala rakastaa häntä sellaisena kuin hän on. Hän halusi tutkia, miksi toiset eivät olleet nähneet asiaa samalla tavoin ja oppia kertomaan uskostaan niin, että vastustajien silmät avautuisivat.

Rohrer valittiin toukokuussa piispaksi äänin 209–207. ELCA:ssa piispat valitaan kuuden vuoden määräajaksi. Rohlerilla on vaimo ja on kaksi lasta.

Rohrer on saanut useita palkintoja ihmisoikeustyöstään, tehnyt dokumentteja ja kirjoittanut kirjoja. Piispanvihkimyksessään hän lupasi jatkaa työtään samojen asioiden parissa kuin tähänkin asti, rakastaa seurakuntalaisiaan ja myös sitä, mitä he rakastavat.

Korjattu 13.9. klo 16.16: Otsikon sana "transpiispa" muutettu muotoon "transsukupuolinen piispa".

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.