null Seurakunnan johtaja, johtava pappi vai joku muu? – Kirkkoherra-nimikkeestä voisi luopua, ehdottaa ammattijärjestö

Ajankohtaista

Seurakunnan johtaja, johtava pappi vai joku muu? – Kirkkoherra-nimikkeestä voisi luopua, ehdottaa ammattijärjestö

Muun muassa pappeja edustava AKI-liitot ehdottaa sukupuolittuneen ammattinimikkeen vaihtoa. Toiminnanjohtajan mukaan ehdotusta kannattavat erityisesti nuoremmat sukupolvet.

Pappeja edustava ammattijärjestö AKI-liitot ehdottaa, että sukupuolittuneesta kirkkoherra-nimikkeestä voitaisiin luopua. Kannanotto oli osa AKI-liittojen uudistettuja kirkkopoliittisia linjauksia, jotka liittokokous hyväksyi tiistaina 8. helmikuuta. AKI-liitot on Suomen Kanttori-urkuriliiton, Suomen kirkon pappisliiton ja Suomen teologiliiton liittoyhteisö.

Toiminnanjohtaja Jussi Junnin mukaan keskustelua kirkkoherra-nimikkeestä on käyty jo jonkin aikaa.

– Meillä ei ole valmista ehdotusta siitä, mikä nimikkeen pitäisi olla. Aamulehti käyttää kirkkoherran sijasta johtavaa pappia, mutta siinä on se ongelma, että seurakunnissa on muitakin johtavia pappeja kuin kirkkoherra. Seurakunnan johtaja on vähän tylsä, mutta toisaalta erittäin kuvaava. Ei huonommasta päästä ollenkaan, Junni pohtii.

Asia ei ole Junnin mukaan AKI-liittojen päätettävissä, vaan edellyttäisi kirkkolain muutosta. Laissa puhutaan kirkkoherrasta.

Vuonna 2022 lähes 30 prosenttia kirkkoherroista on naisia. Jussi Junnin mukaan osa naispuolisista papeista kokee kirkkoherra-nimikkeen itselleen ongelmalliseksi, mutta kyse on tätä laajemmasta ilmiöstä. Sukupuolta olennaisempi asia tuntuu olevan ikä: erityisesti alle 45-vuotiaat kokevat, että sukupuolittuneiden ammattinimikkeiden aika on ohi.

– Kielessä on paljon symboliikkaa, se luo todellisuutta, Junni kiteyttää.

Eivät miespuoliset papitkaan enää välttämättä mitään herroja tahdo olla.
– Naisteologit ry:n sihteeri Auni Kaipia

Naisteologit ry ei ole ottanut kirkkoherra-nimikkeen vaihtamiseen kantaa, mutta jäsenistössä on toki aiheesta keskusteltu, kertoo yhdistyksen sihteeri Auni Kaipia. Hän on tällä hetkellä myös Urjalan seurakunnan vs. kirkkoherra ja Punkalaitumen seurakunnan vt. kirkkoherra.

Aamulehden käyttämä seurakunnan johtaja on minusta ihan hyvä ja kertoo, mistä työssä on kysymys. Eivät miespuoliset papitkaan enää välttämättä mitään herroja tahdo olla, Kaipia toteaa.

Ammattinimikkeitä ja terminologiaa ylipäätään on muutenkin pohdittu ja uudistettu kirkon piirissä. Vuonna 2021 Kirkkohallitus muutti virkanimikkeitä edistääkseen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Asiamiehistä tuli asiantuntijoita, lakimiehestä juristi ja toimistopalvelujen esimiehestä toimistopalvelupäällikkö. Taustalla oli kirkolliskokouksen päätös.

Vuonna 2017 Kirkkohallitus teki seurakunnille, seurakuntayhtymille ja tuomiokapituleille kyselyn, jossa kysyttiin myös kirkossa käytössä olevista termeistä. 49 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että kaikki nykyisen virka- ja hallintoterminologian nimikkeet ovat edelleen käyttökelpoisia. Kirkkoherra-nimikkeeseen tyytymättömiä oli 22 prosenttia kyselyyn vastanneista. Tilalle kyselyyn vastanneet ehdottivat seurakunnan/paikallisseurakunnan johtajaa, johtavaa pappia/pastoria, rovastia, kirkkopaimenta ja arkkipastoria.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.