null Messukävijät saivat älysormukset sormeensa Myyrmäen kirkossa – tutkimushankkeessa mitataan, mitä messu saa ihmisessä aikaan

Porvoossa ja Munkkiniemen seurakunnassa Helsingissä alkanut tutkimus jatkuu nyt Vantaalla. Nuanic-älysormus mittaa ihon sähköjohtavuutta.

Porvoossa ja Munkkiniemen seurakunnassa Helsingissä alkanut tutkimus jatkuu nyt Vantaalla. Nuanic-älysormus mittaa ihon sähköjohtavuutta.

Ajankohtaista

Messukävijät saivat älysormukset sormeensa Myyrmäen kirkossa – tutkimushankkeessa mitataan, mitä messu saa ihmisessä aikaan

Älysormus voi paljastaa esimerkiksi sen, rauhoittuuko ihminen messun aikana.

Sunnuntaiaamuna 10. marraskuuta osalle Myyrmäen kirkon messuun saapuneista tarjoutui mielenkiintoinen mahdollisuus: he saivat halutessaan ottaa sormeensa älysormuksen, jonka avulla voidaan tutkia, mitä heissä tapahtuu messun aikana. Sama mahdollisuus on tarjolla myös seuraavan sunnuntain messussa Myyrmäen kirkossa 17. marraskuuta. Sormuksia on tarjolla viidelle messukävijälle.

Kyseessä on kokeellinen tutkimus, jossa messuun osallistuvien ihmisten virittyneisyyttä mitataan Nuanic-älysormuksen avulla. Sormus mittaa ihon sähköjohtavuutta eli voi osoittaa vaikka sen, onko jokin messussa tuntunut innostavalta tai onko ihminen rauhoittunut messun aikan. Älysormuksen lisäksi messun osallistujat voivat täyttää tunnetaulukkolomakkeen.

Myyrmäen kirkossa vietettiin 10. marraskuuta Ystävämessua, jossa käytettiin sekä suomea että englantia ja jossa vieraili myös kiinankielinen seurakunta.

– Mitä sivusta ehdin huomioida, niin tutkimussormuksia otettiin vastaan uteliaasti ja innostuneesti, työvuorossa ollut Vantaankosken seurakunnan pappi Jere Hämäläinen kertoo.

Kaikki me kannamme sisällämme pientä maailmaa.

Hämäläinen uskoo, että messussa ihmiset kokevat monenlaisia tunteita.

– Kaikki me kannamme sisällämme pientä maailmaa. Sen kanssa tullaan messuun, ja messussa tunteita tuodaan Kaikkivaltiaan eteen.

– Ystävämessussa on paljon vapaaehtoisia. Se on iloinen messu, jossa on pitkä rukousjakso ja öljyllä voitelua ja jossa rukoillaan ihmisten puolesta. Varmasti jokin viisari heilahtaa jokaisella, eikä messu jätä ketään kylmäksi, Hämäläinen arvioi.

Tutkimusta tekevät Kirkkohallituksen asiantuntijat Terhi Paananen ja Titti Kallio. He tahtovat saada ihmisten kokemuksista kiistatonta dataa, jota voidaan hyödyntää jumalanpalveluselämän kehittämisessä.

Ennen Vantaankosken seurakuntaa vastaavaa tutkimusta on tehty Munkkiniemen seurakunnan messussa Munkkivuoren kirkossa vuonna 2022 sekä Porvoossa kahdessa eri messussa vuonna 2022. Messuun tulleilta on kysytty halukkuutta osallistua tutkimukseen ennen messun alkua. Osallistujilta ei kysytty henkilötietoja, paitsi etunimi, joka voi olla myös keksitty. Tätä tietoa tarvittiin, jotta oikea sormus osattiin laittaa oikeaan lokeroon sormuslaatikossa. 

Varmasti jumalanpalvelusta toimittavat toivovat, että ihmiset kokisivat jotakin myönteistä.

Otokset on tarkoituksellisesti pidetty pieninä, sillä tekniikka ja välineet kehittyvät koko ajan.

– Sormusten antama data ja lomakkeet muodostavat parin, jotta näemme, miten nämä tiedot korreloivat keskenään. Lomakkeessa käytetään hymiöitä, jotka vaihtelevat iloisesta ärtyneeseen, Paananen kertoo.

Data voi paljastaa esimerkiksi sen, onko ihminen stressaantunut vai rauhoittunut. Aikaisemmilla tutkimuskerroilla Porvoossa ja Helsingissä saatu data on osoittanut, että ihmiset rauhoittuvat messussa.

– Tunteita ei arvoteta, mutta varmasti jumalanpalvelusta toimittavat toivovat, että ihmiset kokisivat jotakin myönteistä, Paananen sanoo.

Tutkimuksesta on tähän mennessä julkaistu tutkimusartikkeli Kohti merkityksellisyyttä, kiinni perinteessä -nimisessä jumalanpalvelusbarometrissa vuonna 2023. Ensi kesäksi Paananen ja Kallio valmistelevat tutkimuksesta konferenssiesitystä. Tietoa on aikomus kerätä kesällä myös muutamassa konfirmaatiomessussa, jotta tutkimukseen saataisiin mukaan myös ihmisiä, jotka eivät käy usein messussa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Valoteoksen tähdet tuikkivat Myyrmäen kirkon kupeessa

Ajankohtaista

Vantaankosken seurakunnan iltapäiväkerhossa tehtyyn jouluvaloteokseen on käytetty kierrätysmateriaaleja.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.