null Ysärin tv-tähti Anu Hälvä pani pelin poikki ja keskittyi teatteriin – nyt hän elää elämänsä parasta aikaa

Tapiolan kulttuurikeskus on Espoossa pitkään asuneelle Anu Hälvälle tärkeä paikka. Hän on esiintynyt siellä ja vienyt sinne lapsiaan muskariin ja musiikkiopistoon.

Tapiolan kulttuurikeskus on Espoossa pitkään asuneelle Anu Hälvälle tärkeä paikka. Hän on esiintynyt siellä ja vienyt sinne lapsiaan muskariin ja musiikkiopistoon.

Ajankohtaista

Ysärin tv-tähti Anu Hälvä pani pelin poikki ja keskittyi teatteriin – nyt hän elää elämänsä parasta aikaa

”Taide on minulle tärkeä itsensä toteuttamisen kanava”, sanoo musiikkia ja teatteria tekevä laulaja, näyttelijä ja ohjaaja. Hän kertoo luovuudesta voimavarana Naisten päivänä Espoon Karakappelissa.

Vilkas mielikuvitus, vastaa Anu Hälvä kysymykseen, mikä on ollut hänen luovuutensa ja taiteensa lähteenä.

– Mielikuvituksesta kumpuava luovuus on ollut minulle erittäin suuri voimavara. En voisi kuvitella elämää ilman musiikkia ja teatteria. Taide on kanava, jonka kautta voin toteuttaa itseäni, Hälvä kertoo.

– Eihän tätä voi edes oikein kutsua työksi. Tämä on elämäntapa, jossa on toisinaan vaikea vetää rajaa työn ja oman elämän välille.

Hälvä ei tunne, että olisi joutunut luopumaan taiteen tekemisestä siinäkään vaiheessa, kun hän sai lapsia.

– Tietysti asioita joutui siinä vaiheessa jonkin verran priorisoimaan. Mutta vanhempani toimivat hyvänä tukiverkkona, mikä helpotti töiden tekemistä.

Nyt 55-vuotiaana Hälvä kokee elävänsä elämänsä parasta aikaa. Hän on terve, lapset ovat jo isoja ja voi vaikka matkustaa mielin määrin.

– Kuulin juuri tutkimuksesta, jonka mukaan yli viisikymppiset naiset ovat työelämässä parhaimmillaan. Heillä on valtava määrä kokemusta ja tietoa, eikä heidän enää tarvitse huolehtia lapsista.

Tv-sarjat toivat valtavasti huomiota

Luovuudesta naisen voimavarana keskustellaan maaliskuun alussa Karakappelissa pidettävässä Naisten päivän tilaisuudessa. Idea naisteniltaan tuli urkuri-pianisti Pauliina Hyryltä, joka kertoo siellä Anu Hälvän kanssa sanoin ja sävelin matkasta taiteilijana.

– Odotan tästä teemasta mielenkiintoista keskustelua. On aina kiva tavata uusia ihmisiä ja kuunnella heidän tarinoitaan. Niistä voi samalla saada vertaistukea, Hälvä sanoo.

Hälvä tuli 1990-luvulla koko Suomen kansalle tutuksi näyttelijänä. Moni muistaa hänet suosituista tv-sarjoista Metsolat, Blondi tuli taloon, Ihmeidentekijät ja Parhaat vuodet.

En voisi kuvitella elämää ilman musiikkia ja teatteria.

Sarjojen saama huomio tuli Hälvälle täytenä yllätyksenä.

– Nykyiseen on erona se, ettei tuolloin ollut kovin monta tv-kanavaa eikä juuri mitään tosi-tv-sarjoja, joten huomio kasaantui enemmän yhdelle sarjalle ja henkilölle.

– Parhaimmillaan televisiossa esitettiin samana iltana kahta sarjaa, joissa olin mukana. Sain paljon palautetta, mutta suurin osa siitä oli positiivista, joten en voi valittaa. Sain rooleistani myös Telvis- ja muita palkintoja.

Työn alla teatteri- ja musiikkiesityksiä

Sitten tuli hetki, jolloin Anu Hälvä pani pelin poikki ja suuntasi kiinnostuksensa teatteriin ja laulamiseen. Hän kertoo kyllästyneensä muun muassa siihen, miten hänet istutettiin mediassa valmiiseen tarinaan. Hän ei tunnistanut siitä itseään.

Tällä hetkellä Hälvän päätyönä on Peppi Pitkätossu -näytelmän ohjaaminen Seinäjoen kaupunginteatteriin. Ohjaustyötä on riittänyt, esimerkiksi Sipoon teatteriin hän on ohjannut useita näytelmiä.

Pitkin vuotta Hälvä laulaa erilaisissa klassisen musiikin konserteissa. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla sopraano konsertoi Lapin rinnekappeleissa. Pääsiäisenä hän esiintyy Leppävaaran kirkossa G. Pergolesin Jeesuksen kärsimystietä kuvaavassa teoksessa Stabat Mater.

Hälvällä on myös tekeillä pianisti Jouni Someron kanssaTähtiin kirjoitettu -niminen esitys, joka kertoo säveltäjä Toivo Kuulasta ja hänen vaimostaan Almasta. Lisäksi hän harjoittelee Sonja Lumpeen kanssa Kuumat aallot -musiikkikome­diaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.