null Naiset näyttelevät seitsemää veljestä uutuusnäytelmässä – Lauria esittävä lääkäri Suvituuli Lehtovirta kertoo, mitä eväitä veljekset tuovat korona-aikaan

Seitsemän veljestä -näytelmän naisista näkyvin on Männistön Venla, joka viekoittelee veljeksiä. Kuva: Stella Wnuk

Seitsemän veljestä -näytelmän naisista näkyvin on Männistön Venla, joka viekoittelee veljeksiä. Kuva: Stella Wnuk

Ajankohtaista Hyvä elämä

Naiset näyttelevät seitsemää veljestä uutuusnäytelmässä – Lauria esittävä lääkäri Suvituuli Lehtovirta kertoo, mitä eväitä veljekset tuovat korona-aikaan

Kun helsinkiläinen Suvituuli Lehtovirta hyppää Seitsemän veljeksen Laurin saappaisiin, ei kyse ole mistään tasa-arvokampanjasta.

Suvituuli Lehtovirta työskentelee lääkärinä Malmin koronaterveysasemalla. Tänä kesänä hän on harva se ilta ajellut Nurmijärvelle ja ujuttautunut Seitsemän veljeksen Laurin nahkoihin. Aleksis Kiven merkkiteos täyttää tänä vuonna 150 vuotta.

Veljeksinä elävät, itkevät ja nauravat Kivi-juhlien kesäteatterin näyttämöllä Taaborinvuorella Nurmijärvellä kuitenkin ihmiset, eikä heitä näyttelevien henkilöiden sukupuolella ole juurikaan merkitystä.

Samuli Reunasen ohjaama Seitsemän veljestä on Aleksis Kiven tekstiä aidoimmillaan. Kosinta, hiidenkivi ja saunan palaminen, muun muassa nämä klassiset kohtaukset löytyvät myös tästä sovituksesta. Näytelmää lähdettiin koronan takia rakentamaan ja treenaamaan etänä.

Näytelmä oli itse asiassa tilattu Helsingin Tuomiokirkkoon viime maaliskuuksi suunniteltuun talvisodan päättymisen muistopäivään. Paikalle oli kutsuttu ylin valtiojohto ja veteraanit, mutta esitys peruttiin koronan takia päivää ennen h-hetkeä.

Lääkäri Suvituuli Lehtovirralle näytteleminen on suuri vapaa-ajan ilo. Kuva: Stella Wnuk.

Lääkäri Suvituuli Lehtovirralle näytteleminen on suuri vapaa-ajan ilo. Kuva: Stella Wnuk.

Miltä Seitsemästä veljeksestä on mahtanut tuntua, kun he ovat olleet hiidenkiven päällä eristyspiinassaan – vähän samaan tapaan kuin me koronan takia?

 –Tällaisessa ääritilanteessa kukin tulee varmaan vähän hulluksi omalla tavallaan. Joku pelkää, toinen ahdistuu. Lauri ei pysty näyttämään tunteitaan yhtä vapautuneesti kuin esimerkiksi Juhani, vakaa ja harvasanainen kun on. Ehkä siksi hän yrittää löytää helpotusta itselleen alkoholista, Lehtovirta pohtii.

Lauri istuu päissään kivellä, pakotettuna siihen määrittelemättömäksi ajaksi veljiensä kanssa odottamaan pelastusta. Hänestä purskahtaa lopulta esille kaikki, mitä hänen hampaankoloonsa on kertynyt muita veljeksiä kohtaan. Lehtovirta miettii, että jotain samankaltaista ovat kenties kokeneet perheet, jotka ovat koronan vuoksi nyt olleet tavallista enemmän läheisesti tekemisissä, pienissäkin tiloissa.

– Vaikka yhdessäolo läheisten kanssa on koettu monella tavalla hyvänäkin asiana, on tullut konfliktejakin eri tavalla näkyviin.

Tuomas ja Aapo näyttävät esimerkkiä

Laurista ei Lehtovirran mielestä kannatta ottaa mallia koronasta ja eristäytymisestä selviämiseen. Sen sijaan hän muistelee Juhanin ja Aapon yhteisideaa, hehän huutavat hiidenkivellä apua kurkun täydeltä. Valitettavasti vain kuuroille korville.

– Koska me suomalaiset haluamme pärjätä omillamme, ei avun pyytäminen ammattilaisilta ja yhteiskunnalta ole lähtökohtaisesti helppoa. Ja toki avunsaantia hankaloittaa se, jollei sitä ole saatavilla – aivan kuin veljesparoilla hiidenkivellä. Terveydenhuollossakin tuntuvat nyt monet kanavat olevan melko tukossa. Kuitenkin Juhani ja Aapo ovat kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että apua voi ja pitääkin pyytää, silloin kun sitä tarvitsee, Lehtovirta toteaa.

Lehtovirran mielestä toinen veljesten tarjoama hyvä malli meidän koronatilanteessamme on yhteistyön voima, muihin tukeutuminen.

– Sen sijaan, että hakee konflikteja tai Laurin tapaan vähän taiteellisia ratkaisuja tilanteisiin, kannattaa tukeutua läheisiin. He ovat se suurin voima tällaisissa tilanteissa.

Veljekset löylyissä. Yksi Seitsemän veljeksen klassikkokohtauksista on saunan poltto. Kuva: Jamess Photography

Veljekset löylyissä. Yksi Seitsemän veljeksen klassikkokohtauksista on saunan poltto. Kuva: Jamess Photography

Raamattua siteerataan taajaan

Kivi on tiettävästi ollut Raamatun ja muunkin uskonnollisen kirjallisuuden tuntija. Veljekset siteeraavat Raamattua varsin vuolaasti, enemmän tai vähemmän alkuperäisille ilmauksille uskollisina, vaikka eivät edes osaa lukea.

Lehtovirran mielestä veljesten suhtautuminen Jumalaan ja kaikkeen uskoon liittyvään tuntuu liittyvän luontevasti sen ajan maailmaan.

– Veljeksistä Simeonille uskonasiat ovat läheisimpiä. Hän tuo monesti esiin, että huonosti käy, eikä Jumala tule veljiä armahtamaan, kun ollaan niin huonosti toimittu. Jotenkin usko tuntuu olevan veljesten ajassa luonnollinen osa ympäristöä, miljöötä ja aikakautta. Se on mukana kaikkien elämässä ja vaikuttaa ajatuksiin ja mielikuviin enemmän kuin nykypäivänä, hän kuvailee.

Muinoin miehet esittivät kaikkia hahmoja, miksei voisi olla myös päinvastoin?

Vaikka soraääniäkin on kuulunut ja Kivijuhlien nettisivuilla asiaa puitu, on sekä ohjaaja Reunaselle että näyttelijöille ollut ongelmatonta se, että veljeksiä näyttelevät vuoden 2020 versiossa naiset. Myös itse kirjailijan tiedetään olleen uudistusmielinen ihminen, joten hän olisi saattanut olla hyvinkin otettu siitä, että mukaan on otettu tällaista uutta näkökulmaa.

– Teatterissahan kuka tahansa voi näytellä ketä tahansa. Muinoin miehet esittivät kaikkia hahmoja – myös naisia. Miksei voisi olla myös päinvastoin? Harjoitellessa ei ole tullut olo, että olisin mies tai nainen, vaan vain ihminen, Lehtovirta sanoo.

Ja alkuperäistä tekstiä kunnioitetaan: ei ole seitsemää siskosta vaan seitsemän veljestä, joita nyt esittävät naiset.
– Suvituuli Lehtovirta

Sitä, että veljeksiä näyttelevät naiset, ei ole lähdetty mitenkään alleviivaamaan.

– Pikemminkin olemme antaneet sen vaikuttaa omalla painollaan ja lähteneet mielenkiinnolla katsomaan, mitä siitä seuraa. Ja alkuperäistä tekstiä kunnioitetaan: ei ole seitsemää siskosta vaan seitsemän veljestä, joita nyt esittävät naiset, Lehtovirta summaa.

– Minut on herättänyt se, että vaikka tekstistä synkkyyttä riittää – sauna palaa, tapellaan ja ryypätään – Seitsemän veljestä on oikeasti myös hauska tarina, josta löytyy pilkettä silmäkulmassa. Sen pyrimme parhaamme mukaan myös tuomaan esille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.