null Sami Liuhto toi kirkkoon katseltavia runoja – tekstitaiteilija pelaa kirjainten ja sanojen kanssa

Sami Liuhdon teokset ovat kokeilevia ja rikkovat vakiintuneita kuvataiteen suuntauksia.

Sami Liuhdon teokset ovat kokeilevia ja rikkovat vakiintuneita kuvataiteen suuntauksia.

Ajankohtaista

Sami Liuhto toi kirkkoon katseltavia runoja – tekstitaiteilija pelaa kirjainten ja sanojen kanssa

Ensin Lähiökristus syntyi runokirjaan. Nyt se on esillä Hakunilan kirkossa.

Tekstitaiteilija, filosofian maisteri Sami Liuhto on tutustunut pääkaupunkiseudun lähiöiden nimiin. Löytyi Malminiitty, Kivenlahti, Meri-Rastila ja monta muuta.

Liuhto tarvitsi lähiöiden nimiä tekstitaideteokseensa, jonka nimi on Lähiökristus. Se on nyt esillä Hakunilan kirkolla.

Kolme vuotta sitten Liuhto teki kaverilleen lahjaksi runokirjan.

– Kaverini on lähiöihminen ja identifioitunut siihen. Ja minä tykkään risteistä – ristihän on tärkein juttu koko elämässä. Lähiökristus syntyi ensin runokirjaan. Näyttelyssä oleva teos on suurempi kuin se, Liuhto kertoo.

Sami Liuhdon Real self -sarja koostuu suurennetuista Instagramissa julkaistuista omakuvista.

Sami Liuhdon Real self -sarja koostuu suurennetuista Instagramissa julkaistuista omakuvista.

Lähiö tarkoittaa erilleen rakennettua asuntoaluetta, joka on riippuvainen kaupungista ja sen työpaikoista, palveluista ja joukkoliikenteestä.

Kun Liuhdolta kysyy, mitä lähiöt ja Kristus hänelle itselleen merkitsevät, hän naurahtaa ja sanoo Kristuksen olevan se, joka hoiti homman meidän puolestamme, kun meistä ole mihinkään.

– Lähiöissä Kristusta tarvitaan, hän toteaa.

– Minulla on elämässä ollut kaikenlaisia vaiheita. Lähiökin on tullut tutuksi. Nykyisin olen kantakaupunkilainen Helsingissä. En pärjää lähiössä.

Peliä kirjaimien ja sanojen kanssa

Sanat ovat aina kiinnostaneet Sami Liuhtoa. Hän alkoi taiteilla kirjaimien ja sanojen kanssa kymmenisen vuotta sitten. Kirjoittavan miehen käsiin eksyi Tuli&Savu-runouslehden tekemä Tekstitaide-vuosikirja. Liuhto luki sitä iltapäivän.

– Olin ihan, että tämmöistä! Miksi minulle ei ole kerrottu mitään. Innostuin täysin tekstitaiteesta! Liuhto sanoo edelleen silmin nähden innostuneena.

Liuhtoa kiinnostaa erityisesti visuaalinen runous. Kirjaimien ja sanojen kanssa on hänestä hauska pelata. Niitä voi laittaa vaikka minkälaiseen järjestykseen.  

– Olen tehnyt paljon aseemista tekstiä. Se on tekstiä, jossa ei ole sisältöä, mutta näyttää kirjoitukselta. Aseeminen kirjoittaminen on visuaalisen taiteen yhdistelmätekniikka, joka sulauttaa tekstin ja kuvan. Tulos jää vapaasti katsojan tulkinnoille.

– Olen tehnyt myös sananeliöitä. Siinä laitetaan neliönmuotoon sanoja, ja niitä voi lukea joka kulmasta. Eli jokaisesta suunnasta voi lukea sanan.

Visuaalinen runous antaa tilaa katsojan tulkinnoille.

Visuaalinen runous antaa tilaa katsojan tulkinnoille.

Useat teokseni menevät kokeellisen kirjoittamisen alueelle.

Tekeillä kirja ilman a-kirjainta

Sami Liuhto on kirjoittanut parisenkymmentä kirjaa. Runous on hänen vahvin suuntansa, vaikka on hän kirjoittanut muutakin.

– Useat teokseni menevät kokeellisen kirjoittamisen alueelle. Kirjoitan täysin normaaleja runoja, mutta useimmiten käytän sananeliöiden lisäksi teoksissani palindromeja sekä anagrammeja ja lipogrammeja.

Viimeksi mainitusta kirjoitustavasta kerrottakoon, että parhaillaan Liuhto kirjoittaa kirjaa ilman a-kirjainta. Palindromi on sana, joka on etu- ja takaperin sama. Anagrammissa sanan kirjainten järjestystä muuttamalla syntyy uusi sana.

Liuhtoa ei kiinnosta kirjoittaa kirjaa suomalaisesta miehestä, joka rakentaa taloa. Eikä taiteen ei tarvitse hänen mielestään avautua. Taiteesta joko tykkää tai ei tykkää.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pasifisti, arkkiatri, ministeri ja ex-alkoholisti: bongaa sosiaalisten uranuurtajien patsaat Helsingissä

Ajankohtaista Hyvä elämä

Helsingissä voi törmätä Intiaa uudistaneen Gandhin tai alkoholisteja auttaneen Arvo Parkkilan patsaisiin. Julkiset muistomerkit ovat aina muistuttaneet meitä yhteiskunnallisista muutoksista. Juuri nyt maailmalla henkilöpatsaat ovat poliittisen kuohunnan keskipisteessä.  
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.