null Mielipide: Enkeli taivaan lausui näin, mutta ei sitten lausunutkaan

Puheenvuorot

Mielipide: Enkeli taivaan lausui näin, mutta ei sitten lausunutkaan

Olen syntynyt 1950-luvulla, ja lapsuuteni kouluun kuului tärkeänä osana Enkeli taivaan -virsi. Se laulettiin koulun joulujuhlassa. Se kaikui radiokirkossa joulupäivänä. Yömessua ei silloin ollut.

Olen suhteellisen ahkera kirkossa kävijä, 45–50 kertaa vuodessa. Nykyään käyn messussa joulupäivänä, koska jouluaatto on niin kiireinen, etten ennätä hartauteen enkä jaksa mennä yömessuun. 

Joulupäivän messussa käy ihmisiä, jotka ovat jo elämänsä ehtoopuolella. He eivät pääse tai eivät jaksa saapua yömessuun. Mutta joulupäivän messussa Espoonlahden kirkossa enkeli ei ilmoittanutkaan suurta iloa, kun jokin ihmeellinen sääntö sallii Enkeli taivaan -virren pois jättämisen.

Miksi me emme saa laulaa sydämen kyllyydestä Jeesuksen syntymän riemua? Miksi meiltä viedään tämä ilo? Uskon, että useat ikäluokkani ihmiset ja meitä vanhemmat kokevat jäävänsä ilman suurta iloa, joka täyttää sydämen laulaessamme jo lapsuudesta tuttua virttä.

Liisa Niemi
Espoo

Edellisen johdosta: Espoonlahden seurakunnasta kerrotaan, että Espoonlahden kirkon jouluaamun messussa kävi pieni lapsus kokemattomalle papille. Soukan klo 9 joulukirkossa noudatettiin jouluaamun kaavaa, mutta Espoonlahden kirkon klo 11 messussa noudatettiin joulupäivän messukaavaa. Se oli virhe. Olisi ollut otollisempaa lukea Luukkaan jouluevankeliumi sekä laulaa Enkeli taivaan -virsi myös kyseisessä messussa. Asia käsiteltiin, jotta vastaavaa ei tulevina jouluina tapahtuisi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Mitä jos kirkossa mentäisiin ihan vaan vanhan kaavan mukaan?

Puheenvuorot

Jouluna haluan veisata, kuinka Maa on niin kaunis ja kuulla taivaallisten sotajoukkojen ilmestymisestä kedon paimenille, kirjoittaa Heikki Nenonen.Näin jouluyöstä tehdään juhlayö

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.