null Mielipide: Eutanasia ei olisi lääkärin vastuulla

Mielipide: Eutanasia ei olisi lääkärin vastuulla

Piispat ovat julkistaneet kielteisen kannanottonsa eutanasiasta, ja kauhistuin siitä. Ainakin seuraava lainaus näyttää perustuvan outoon väärinkäsitykseen: ”Olennainen kysymys on, kuka määrittelee ja millä keinoin sen rajan, jonka jälkeen ihmisen elämän lopettaminen on laillista. Antaisiko laki viestin, että kaikkien niiden ihmisten elämä ei ole arvokasta, joiden kohdalla laillisen eutanasian kriteerit täyttyvät.”

Lisäksi piispat vetoavat Lääkäriliiton vastustukseen ja pitävät ”erittäin kyseenalaisena”, että millekään ammattiryhmälle säädettäisiin velvollisuus surmata toinen ihminen.

Tällaista ei kukaan ole ehdottamassa. Päinvastoin. Me eutanasian kannattajat haluamme nimenomaan ottaa vastuun pois ulkopuolisilta eli lääkäreiltä. Kukaan ulkopuolinen, olkoon kuinka ammattitaitoinen tahansa omalla alallaan, ei voi olla parempi tai oikeutetumpi arvioimaan toisen sietämättömiä henkisiä tai fyysisiä kipuja, saati päättämään vastoin asianomaisen tahtoa tämän elämästä.

Tässä asianomainen itse on ainoa oikea asiantuntija. Inhimillisyyden ja eettisyyden nimissä hänellä siis pitäisi olla valta. Eutanasian salliminen ei velvoittaisi mitään ammattiryhmää surmaamaan ketään, eihän se kuulu sotalakien tai rikoslain piiriin.

Heikki Mäntylä

Espoo

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi