null Piispat vastustavat eutanasiaa: "Tilannetta ei tule ratkaista laillistamalla kärsivän surmaaminen"

Luterilaisen kirkon piispat pitävät

Luterilaisen kirkon piispat pitävät "erittäin kyseenalaisena", että millekään ammattiryhmälle säädettäisiin velvollisuus surmata toinen ihminen.

Ajankohtaista

Piispat vastustavat eutanasiaa: "Tilannetta ei tule ratkaista laillistamalla kärsivän surmaaminen"

Luterilaisen kirkon piispat ovat huolissaan, että kuolinapua alettaisiin antaa yhä heppoisemmin perustein.

Suomen luterilaisen kirkon piispat eivät kannata eutanasian eli kuolinavun laillistamista. Asia käy ilmi kannanotosta, jonka piispat julkaisivat torstaina 9.11.2017. Kannanotto liittyy suunnitteilla olevaan lakiin, joka laillistaisi eutanasian.

Piispat nostavat kannanotossaan esille useita eutanasian laillistamiseen liittyviä huolenaiheita. "Olennainen kysymys on, kuka määrittelee ja millä keinoin sen rajan, jonka jälkeen ihmisen elämän lopettaminen on laillista. Antaisiko laki viestin, että kaikkien niiden ihmisten elämä ei ole arvokasta, joiden kohdalla laillisen eutanasian kriteerit täyttyvät?" kannanotossa kysytään. Piispojen mukaan eutanasian hyväksyneissä maissa sitä on pian alettu soveltaa alkuperäistä tarkoitusta väljemmin kriteerein, esimerkiksi vanhuksiin ja mielenterveysongelmaisiin.

Piispat muistuttavat, että "lääkäriliitot kaikkialla vastustavat eutanasian laillistamista". Piispat pitävät "erittäin kyseenalaisena", että millekään ammattiryhmälle säädettäisiin velvollisuus surmata toinen ihminen. Vaarana on myös, että ihmisten luottamus lääkäreitä kohtaa laskisi. "Näin kävi esimerkiksi Australiassa, jossa luottamus lääkäreihin romahti eutanasialain myötä. Maa kumosi lain sittemmin."

Eutanasian laillistamisen sijaan piispat kannustavat kehittämään kuolevien ihmisten saattohoitoa: "Suomen sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä sairaanhoitajasta katsoo, että saattohoitoa ei ole kehitetty Suomessa riittävästi. Nykyisessä kuolevien saattohoidossa on kyselyn mukaan vakavia puutteita. Tätä tilannetta ei tule ratkaista laillistamalla kärsivän surmaaminen, vaan paneutumalla saattohoidon kehittämiseen koko maan alueella."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.