null Pääkirjoitus: Toive eutanasiasta liittyy usein kivun pelkoon

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Toive eutanasiasta liittyy usein kivun pelkoon

Eutanasialakia paljon kiireellisempi olisi laki, joka takaa kunnollisen saattohoidon ja kivunlievityksen kaikille.

Eduskunta sai pari viikkoa sitten käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen eutanasian eli kuolinavun laillistamisesta. Eutanasialla tarkoitetaan kuolevan potilaan surmaamista hänen omasta pyynnöstään. Aloitteen mukaan laki eutanasiasta tarvitaan "lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto niille kanssaihmisillemme, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta".

Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan oireenmukaista hoitoa: sen tarkoitus ei ole parantaa vaan helpottaa oireita. Äärimmillään se tarkoittaa potilaan tajunnan tilan alentamisesta niin, että hän ei kuoleman tullessa enää ole tajuissaan eikä koe kipua.

Kansalaisaloitteessa todetaan, että eutanasialain säätämisen ohella pitäisi myös huolehtia siitä, että asianmukaista ja korkeatasoista saattohoitoa on saatavilla kattavasti koko Suomessa.

Juuri tässä on koko eutanasiakeskustelun ydin. Toive eutanasiasta perustuu usein pelkoon tulevista kivuista ja kärsimyksestä.

Eutanasian perusteleminen huonolla hoidolla on epäeettistä.

Kivunlievityksen asiantuntijoiden mukaan kipu voidaan nykyisillä menetelmillä hallita hyvin. Siksi vastauksen kipuun liittyvään ahdistukseen ei pitäisi olla tieto siitä, että kipujen käydessä sietämättömiksi voi saada kuolettavan piikin. Tähän ahdistukseen pitäisi vastata varmuudella, että arsenaalissa on semmoiset lääkkeet ja työvuorossa semmoiset kivunlievityksen ammattireiskat, että varmasti ei satu.

Eutanasialakia paljon kiireellisempi olisi laki, joka takaa kunnollisen saattohoidon ja kivunlievityksen kaikille koko maassa. Eutanasian perusteleminen huonolla hoidolla on yksinkertaisesti epäeettistä.

Kipuun liittyvää pelkoa ja ahdistusta paljon mutkikkaampi syy toivoa eutanasiaa ovat sairauteen liittyvät eksistentiaaliset kysymykset: tarpeettomuuden tunne, yksinäisyys, menetetyt mahdollisuudet ja elämän pyöriminen vain sairauden ympärillä.

Millainen elämä on pahempaa kuin kuolema? Tämä on vakava ja todellinen kysymys. Sen vastaus ei löydy lääketieteestä – eikä äkkiväärästä moralismista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.