null Mielipide: Faktat eivät ole uskonasioita

Puheenvuorot

Mielipide: Faktat eivät ole uskonasioita

Voi hyvää päivää! Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Soili Haverinen ”ei pidä uskottavana, että laji olisi muuttunut toiseksi” luettuaan Charles Darwinin Lajien synnyn lukioikäisenä (K&k 31.8.). Kyllä lukioikäinenkin ymmärtää, että teos vuodelta 1859 ei edusta ajankohtaisinta tietoa!

On onnetonta, että lehti heittää bensaa tieteenvastaisuuden liekkeihin aikana, jolloin olemme vajonneet ”vaihtoehtoisten faktojen” rinnakkaistodellisuuksiin – kiitos sosiaalisen median kupliemme, joissa disinformaatio pyörii itseään vahvistaen.

Tyypillistä näille tiedeskeptikoille on, että parhaimmillaan vuosisatojen tutkimustyön ja empiiristen havaintojen kerryttämän tietomassan teilaamiseen riittää perustelematon tokaisu. Tyypillistä myös on, että näitä tokaisuja ei haasteta.

En ole toistaiseksi nähnyt yhtään tiedeskeptikon argumentaatiota, joka ei perustuisi väärinymmärrykseen ja tietämättömyyteen. Faktoja ei ”uskota”, mikä alleviivaa perustavanlaatuista ymmärtämättömyyttä siitä, että faktat eivät ole uskonasioita.

Jollain hämärällä logiikalla uskonnolliset kirjoitukset rinnastetaan tieteeseen ja ne käyvät tiedettä vakuuttavammasta todisteesta. Niitä ei toki tarkastella samalla peräänantamattomalla kriittisyydellä kuin tieteellistä tietoa.

Tosiasioita ei niiden kieltäminen muuta muuksi – ja lajin muuttumista toiseksi on voitu seurata reaaliajassa.

Juha Räty

Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.