null Mielipide: Hyvää muunneltavaa akustiikkaa ei ole

Puheenvuorot

Mielipide: Hyvää muunneltavaa akustiikkaa ei ole

Oi, jos se voisi olla totta, että Tikkurilan kirkkoon saataisiin kunnollinen akustiikka!

Akustiikkasuunnittelija Olli Salmensaari kertoi käsityksiään hyvästä kirkkoakustiikasta. Artikkelissa hän esitti muunneltavuutta ratkaisuksi akustisesti erilaisiin tapahtumiin.

Entisenä kirkkomuusikkona ja ammattilaulajana minun on kysyttävä, osaako hän nimetä yhtään kirkko- tai muutakaan tilaa, jossa muunneltava akustiikka toimisi tavoitteiden mukaisesti ja hyvin. Urani aikana sellaista ihmettä ei tullut vastaan.

Muunneltavuus ajatuksena tarkoittaa akustiikan sysäämistä muiden huoleksi.

Se tarkoittaa myös akustisen musiikin, etenkin laulun, tuhoamista erilaisilla akustomateriaaleilla. Kunnollinen kaikuisa perusakustiikka riittää useimpiin käyttötarkoituksiin lisättynä tiheästi asennetulla puheäänentoistolla.

Mutta kuka on päättänyt, että kirkkosalin akustiikan tulee soveltua myös rokkibändeille? Tällainen yhdistelmä ei yksinkertaisesti ole mahdollinen.

Myyrmäen kirkko oli oikea kauhuesimerkki. Sähkösoittimet saatiin varmasti miksattua sopivasti, mutta miljoonaluokan erikoisurut menivät aivan hukkaan, kun akustiikka turmeli barokin äänikuvan.

Huopatossuun veisaamista yrittävä olisi tarvinnut oman karaokemikrofonin. Toivottavasti se ei ole Tikkurilan kirkossa seuraava kehityssuunta.

Matti Kuronen

laulaja ja lauluntekijä

Vantaa
 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tikkurilan uuteen kirkkoon tulee akustiikka, jonka voi helposti muunnella urkukonsertin jälkeen bändille sopivaksi

Hyvä elämä

Akustiikkasuunnittelija miettii, miltä kirkossa kuulostaa. Hyvä akustiikka on myös makuasia: kanttorin mielestä pieni kaikuisuus voi olla hyväksi, mutta seurakuntalaista saattaa harmittaa, jos puhe puuroutuu.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.